Een herfsttafel maken doe je zo | seizoenstafel tips

Het is herfst! Zei het Tropenkind enthousiast en ook een beetje huiverig. Ik moet altijd even diep ademhalen voor we de donkere maanden ingaan. Maar de jaarfeesten vieren met mijn kinderen maakt het allemaal een stuk leuker! De seizoenen en de mooie feesten vieren, geeft houvast, perspectief, iets om naar toe te leven en leert kinderen om mee te leven met de natuur en haar te bewonderen en respecteren. Een seizoenstafel in huis helpt daarbij. In deze blog laat ik onze herfsttafel zien & wat erop staat en geef ik tips om er zelf eentje op te bouwen!

Meeleven met de seizoenen

Op de Vrije School leven de leerkrachten en kinderen het hele jaar door mee met de seizoenen. De kinderen leren kijken naar de natuur en wat er buiten gebeurt, komt terug in het dagelijks onderwijs, in de vorm van kunstzinnige opdrachten, verhalen, jaarfeesten en opdrachten. De natuur is een belangrijk onderdeel van het Vrije School onderwijs en dat zorgt ervoor dat kinderen zich verbonden voelen met de aarde waarop ze leven, respect, eerbied en verwondering krijgen voor de natuur en hun plek leren vinden in het geheel. De jaarfeesten zijn feestelijke lichtpuntjes door het jaar heen: de leerkrachten en de kinderen leven er naar toe en als de dag of dagen daar zijn, wordt het uitbundig of juist ingetogen gevierd, rijk aan rituelen, tradities en creativiteit. Het is werkelijk waar prachtig om te zien hoe hier vorm aan wordt gegeven en hoe kinderen er van genieten. En het maakt mijn leven ook echt rijker: het is een cadeau om het jaar op deze manier met mijn kinderen te kunnen beleven.

Een seizoenstafel in huis

We hebben al een paar jaar een seizoenstafel in huis en ieder seizoen en gedurende het seizoen verandert de tafel mee. Isaya speelt ermee, helpt de tafel inrichten en opruimen en geniet er vol op van. In mijn blog over een duurzame decembermaand gaf ik al een aantal tips voor het opbouwen van een seizoenstafel. In de blog van vandaag laat ik onze herfsttafel zien, zal ik vertellen hoe we deze hebben opgebouwd, welke spullen we hebben gebruikt en geef ik tips voor het opbouwen van jullie eigen herfsttafel. Want je kunt jullie herfsttafel natuurlijk helemaal zo inrichten dat hij past bij jullie! Ik zal proberen hier een reeks van te maken en ieder seizoen onze seizoenstafel te delen op de blog.

Onze herfsttafel

Als je mij op Instagram volgt, weet je dat ik de speelkamer van de meiden aan het ombouwen ben tot klaslokaaltje. Het blijft in eerste instantie gewoon vooral een speelkamer, want al spelend leren kinderen toch wel het meest, maar er komen wat dingen bij. Een knutsel/werktafel, een knutselkast, een spelletjeskast, een bibliotheek: als het af is deel ik het resultaat op de blog. Maar een Waldorf klaslokaaltje is niet compleet zonder seizoenstafel. Daarom is onze seizoenstafel naar zolder verhuisd en kreeg hij gelijk een upgrade.

herfsttafel

De tafel zelf is van De Noest. Een prachtige, duurzame houten seizoenstafeltje, dat je op een tafel of kast kunt zetten, maar ook kunt ophangen aan de muur. We hebben we grote versie.

De doeken zijn van biologisch zijde en verkrijgbaar bij Ginger Fairy. Voor onze herfsttafel hebben we een bruine (bijna goud) en een oranje doek. We hebben doeken in verschillende kleuren en ik gebruik ze ook als herbruikbaar inpakpapier tijdens de feestdagen en op verjaardagen.

herfstfee

De herfst fee in het midden is handgemaakt door Roos. Ze maakt prachtige feeΓ«n en andere figuren voor de seizoenen. Ik geloof ook op verzoek, dus als je andere kledingkleuren, haarkleuren of huidskleuren wilt, kan dat natuurlijk.

herfsttafel

De seizoenskaarten kopen we bij Mama Nova. Ieder seizoen staan er natuurlijk andere kaarten. Nu staat er een overgangskaart van zomer naar herfst (met een rijke appeloogst), een echte herfst kaart en een kaart van het eerste feest van de herfst: het Michaelsfeest! De kaarten staan in een houten kaartenhouder.

herfsttafel

Ik zet ook altijd een boekje op de seizoenstafel. Seizoensboekjes zijn een prachtige manier om mee te leven met de seizoenen. In deze blog vind je een aantal van onze favorieten. Nu, in de vroege herfst, is dat een boekje van kabouter Thijm, over het oogstfeest.

Het houten huisje is van het zalige Etsy merk Wooden Caterpillar. Ze hebben ook hele mooie houten bomen en dieren voor open ended play en voor op de seizoenstafel. We zetten zelf meestal de Holztiger dieren op de seizoenstafel en in de zomer staan de Raduga Grez bomen erbij. Dit houten speelgoed vind je in de verzamelblog met al het houten speelgoed van Isaya & Alela.

jaarring waldorf family

Het seizoenswiel is van Waldorf Family en kun je aan de muur hangen of neerzetten, maar nu ligt hij plat, zodat de poppetjes door het jaar heen kunnen wandelen. Het seizoenswiel is zo mooi en Isaya vindt het geweldig om de maanden te verzetten. Een hele leuke manier om (be)grip te krijgen op de maanden van het jaar en de seizoenen. De jaarwiel is verkrijgbaar bij Ginger Fairy.

De vilten poppetjes kopen we bij Mama Nova. Ze staan vaker niet dan wel op de seizoenstafel omdat Isaya ze vaak gebruikt in haar spel of ze meeneemt naar bed. Het zijn ook hele leuke poppetjes om cadeau te geven en heel fijn & belangrijk: alle poppetjes komen in veel verschillende huidskleuren!

herfsttafel

Verder staat er altijd een stukje jaarring op de seizoenstafel: het is een kwart van de cirkel, met drie gaatjes voor houten stekers die passen bij het seizoen en een kaarsje. Op de verjaardagen van de meiden staat er een cijfer in en door het jaar heen veranderen de houten stekers. Isaya mag er zo nu en dan eentje uitkiezen: net als de poppetjes zijn dat hele leuke en lieve cadeautjes.

herfst seizoenstafel

Tot slot – en dit is het allerbelangrijkste onderdeel van een mooie herfsttafel – staat de tafel vol met schatten uit de natuur. Ieder seizoen verzamelen Isaya en Alela de meest prachtige dingen tijdens onze wandelingen buiten. Bladeren, stenen, schelpen, kastanjes (“stakanjes”), eikeltjes, dennenappels, houtjes: de tafel groeit voller en voller naarmate het seizoen vordert.

seizoenstafel

Al die mooie seizoensspulletjes uit deze blog hebben we door de jaren heen verzameld en we koesteren ze diep: we bergen ze op in een mooie doos als ze niet bij het volgende seizoen passen of staan blijvend op de seizoenstafel. Maar je hoeft echt niet allemaal nieuwe dingen te kopen, wil je een mooie herfsttafel opbouwen voor of met je kinderen. Een plankje of plekje op een kast, een doek, misschien wat houten dieren, een mooie kaart en die schatten uit de natuur en dan is het al helemaal af. Rommel wat af en aan en kijk wat bij jullie past. Het is aan te raden om dozen te maken voor de verschillende seizoenen en jaarfeesten, zodat je spullen mooi kunt bewaren. Het samen opbergen en uitpakken van de dozen is een feest en leert kinderen om respectvol om te gaan met de spullen.

Ik hoop dat je inspiratie hebt gevonden in deze blog om een mooie herfsttafel op te bouwen met je kinderen! Hele fijne herfst en als je het Michaelsfeest viert: heel veel plezier!

Columns by Kari

4 thoughts on “Een herfsttafel maken doe je zo | seizoenstafel tips

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.