10 Tips voor een milieuvriendelijke Decembermaand

Ooo wat houd ik van deze periode! November en december: Sint Michael, Sint Maarten, Sint Nicolaas, Advent, Kerst… Ik kan er zo van genieten met de meisjes. Het toeleven naar iets moois, het genieten van liedjes, lichtjes, hapjes, cadeautjes, de spanning, de versieringen en vooral: het samen beleven en samen zijn. Het is feest en dat mag het ook zijn. Laten we vooral wat te vieren hebben in de donkere maanden. En laten we dat dan zo milieuvriendelijk mogelijk doen. Want een blije aarde = blije mensen. In deze blog 10 tips om de feestdagen zo milieuvriendelijk mogelijk te vieren.

De donkere maanden

Voor niet iedereen is dit een fijne of blije tijd. Jarenlang waren de wintermaanden voor mij ook een verschrikking. De kou, de donkere, korte dagen, het gebrek aan zon, nog een keer de kou… Veel mensen hebben last van die kou en het gebrek aan licht. Ik vind dat ook echt nog steeds een uitdaging. En veel mensen voelen zich ook eenzaam of worden juist herinnert aan wat er niet is. De jaarfeesten vieren kan daar letterlijk en figuurlijk verlichting in brengen. De Lichtjesfeesten, brengen het licht in huis, met kaarsjes en lampjes. Maar ook de warmte: samen binnen knutselen, bakken, eten, kletsen, zingen – daar krijg je het warm van en het verwarmt je hart. Door de feesten samen te vieren voel je je verbonden. Daar vaart de mens goed op. En dan mag er ook echt ruimte zijn voor wie en wat er niet (meer) is. Ook daar kan een lichtje voor worden ontstoken. Hier kun je lezen hoe we advent vieren.

1. Milieuvriendelijke kaarsen

Maar dan natuurlijk wel met een milieuvriendelijk kaarsje! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kaarsen van sojawas, raapzaadwas, stearine, bijenwas of gerecyclede kaarsen, in plaats van paraffine. Ik vind de kaarsen van We Love The Planet een mooi, duurzaam alternatief voor gewone kaarsen. Ze zijn plastic vrij verpakt, zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen chemicaliΓ«n. Ze zijn gemaakt van sojawax en branden 2 keer zo lang als een gewone kaars. Je kunt ze neerzetten of laten drijven. Ook Waschbaer heeft een aantal mooie duurzame alternatieven voor kaarsen van aardolie, zoals deze plastic vrij verpakte kaarsen gemaakt van raapzaadwas en stearine. Of deze raapzaad theelichtjes in composteerbare bakjes. Hoe mooi zou dat staan in deze adventskrans!

milieuvriendelijk seizoenstafel

2. De seizoenstafel

Isaya beleeft zoveel plezier aan de herfsttafel, die we langzaam aan zullen ombouwen tot wintertafel. Het draagt bij aan het besef van het veranderen van de seizoenen en het plezier van de jaarfeesten. Door voor producten van duurzame materialen te kiezen die jaar in jaar uit meegaan, kun je een een milieuvriendelijkere keuze maken. Een houten jaarring bijvoorbeeld, met stekers die je ieder jaar weer tevoorschijn kunt halen. Een mooie kaartenhouder, met sfeervolle kaarten, is ook echt een aanrader. De dieren van Holztiger staan om het tafereeltje heen: vosjes, wolven, beren, herten, een eekhoorntje en een haasje – ze aanschouwen iets bijzonders, bijvoorbeeld een kastanje of een eikeltje dat Isaya heeft gevonden in het bos. Versier je seizoenstafel dus ook zeker met schatten uit de natuur! Een mooie tekening, schildering of knutselwerkje erboven maken jullie duurzame seizoenstafel helemaal af. Maak een doos(je) per seizoen, waar je alle spulletjes netjes in opbergt. Door dit samen met je kinderen te doen leren ze gelijk dat deze spullen waarde hebben. Het in- en uitpakken van deze seizoenskistjes wordt onderdeel van het feest.

herbruikbare adventskalender

3. Een herbruikbare Adventskalender

Advent is zo’n mooie en gezellige periode! Iedere dag maakt Isaya de adventskalender open om er een kleine schat uit te halen. We hebben een houten adventskalender die we ieder jaar opnieuw gebruiken. Dat is een stuk duurzamer dan een wegwerpkalender. In de kleine kistjes stop ik duurzame cadeautjes. Dit jaar zijn dat de mandala muntjes, blokjes en andere figuurtjes van Grapat.

adventskalender van hout

4. Een groene Kerstboom

Op 1 december tuigen we de Kerstboom altijd op en versieren we het huis. We hebben een Kerstboom in de tuin staan en die hergebruiken we al enkele jaren. Dit jaar heeft hij even rust nodig. We gaan er dus eentje kopen. Dat is natuurlijk niet echt milieuvriendelijk. Maar als je net als wij een echte Kerstboom wilt, koop er dan in ieder geval eentje dicht bij huis en met een kluit. Geef je boom voldoende water, herplant ‘m in de tuin begin januari en gebruik jullie boom om het jaar opnieuw. Onze nieuwe boom komt op 6 januari naast onze andere kerstboom te staan in de tuin. Geen tuin? Vraag of hij in de (moes)tuin van iemand in de buurt mag staan. Verbrand je boom niet zelf, maar laat hem door de gemeente ophalen. Als er een uitgiftepunt voor een adoptie Kerstbomen in je buurt zit, kun je ook een boom huren – dan herplanten zij de boom weer. Ook Beterboompje.nl is soort adoptie boom systeem. Ver rijden voor een adoptieboom doet de milieuwinst teniet, dus kies alleen voor een adoptieboom binnen een straal van 10 km. Als je voor een kunstboom gaat, kies dan het liefst een tweedehands boom. De kringloopwinkel heeft ontzettend veel nepkerstbomen! Of kijk op Marktplaats. Ook daarvoor geldt: als je er verder dan 10 km voor moet rijden, is er geen milieuwinst.

kerstoom milieuvriendelijk

Het geeft een hele andere sfeer, maar je kunt ook een houten kerstboom overwegen, van duurzaam FSC hout. Ze zijn zowel in het klein als in het groot verkrijgbaar. Ik denk dat veel mensen dit een stuk rustiger vinden staan in hun interieur. Je kunt deze jaar in jaar uit gebruiken en je hebt geen naaldjes op de vloer. Als je een beetje handig bent, kun je er ook zelf eentje bouwen (met je kids).

5. Milieuvriendelijk versieren

Wat hang je in je boom? Lampjes natuurlijk. Zorg ervoor dat die niet non stop aan staan, dat scheelt al. Kies uiteraard energiezuinige led-lampjes Verder kun je beter niet kiezen voor plastic kerstballen. Maar glas gaat (in ons huishouden met jonge kinderen) best gauw stuk. Een duurzaam en mooi alternatief zijn kerstballen en versieringen van vilt. Dille & Kamille heeft ieder jaar prachtige vilten kerstverserieringen. Die staan prachtig in iedere boom, ook zeker in een herbruikbare houten boom! Als je een mooie krans aan de muur wilt hangen, kun je zelf een herbruikbare metalen ring versieren of als je niet zo crea bent, is er ook eentje voor gemaakt met vilt. In iedere kringloopwinkel heb je een kerstafdeling rond de feestdagen. Hier kun je helemaal losgaan voor kerstballen, versieringen, lampjes en andere decoratie!

6. Ook de Kerststal milieuvriendelijk

En dan de stal! Als je kinderen hebt, is het ten eerste natuurlijk het fijnst (en milieuvriendelijkst, want multifunctioneel) als het een stal is waarmee gespeeld kan worden. De houten boerderij van Holztiger is tevens een stal [hij komt met een losse ster]. Daar kun je de houten Maria, baby Jezus en andere belangrijke kerstfiguren van hout inzetten en de engel en dieren eromheen. Zo kun je het Kerstverhaal voorspelen voor je kinderen en kunnen zij het gedurende de adventstijd naspelen. De rest van het jaar is het gewoon een boerderij! Maar je kunt ook de grootste bogen van de Grimms regenboog gebruiken om een mooie Kerststal te bouwen!

milieuvriendelijk feestdagen vieren

7. Duurzame cadeaus

Niet het belangrijkste, maar stiekem vind ik het wel een van de leukste onderdelen van Kerst en Sint: de cadeautjes. Ik vind het ontzettend leuk om mooie, duurzame cadeaus uit te zoeken voor mijn meiden. Cadeau’s waar ze echt wat aan hebben – het liefst jarenlang – en waar met veel liefde en plezier mee gespeeld zal worden. In juni begin ik met het aanmaken van zoekopdrachten via Marktplaats zodat ik zoveel mogelijk tweedehands kan kopen. Wat niet tweedehands te vinden is, koop ik bij kleinere, groene ondernemers, plasticvrij en voornamelijk speelgoed met een open einde of een uitbouw van wat ze al hebben.

Hier vind je 5 duurzame cadeau’s voor volwassenen

En hier vind je een heleboel duurzame cadeau’s voor kinderen!

milieuvriendelijk inpakken

8. Milieuvriendelijk cadeau’s inpakken

In plaats van cadeaupapier te gebruiken, wat je daarna gelijk weggooit, kun je er ook voor kiezen om de cadeau’s in te pakken met mooie doeken, volges de Furoshiki methode. Als je dan een cadeau aan een gezinslid geeft, hergebruik je de doek gewoon weer. Als je het cadeau aan iemand anders geeft, geef je eigenlijk twee mooie cadeau’s! De ontvanger kan de doek houden of weer doorgeven bij een volgend cadeau. Wij gebruiken momenteel doeken van biologisch zijde in diverse maten. Dat kan milieuvriendelijker natuurlijk – bijvoorbeeld een doek van gerecycled materiaal of lyocell – maar hier kun je lezen hoe de doeken die wij hebben zo milieuvriendelijk mogelijk worden gemaakt. Ze zijn erg mooi als verpakkingsmateriaal. Lyocell kan ook heel zacht zijn, maar is minder gemakkelijk [online] te vinden en dan moet je zelf kunnen naaien. Linnen is prachtig, maar ruwer. Mooiste is natuurlijk als je van stoffen die je al in huis hebt zelf doeken kunt maken [zei de moeder die nog geen knoop kan aanmaken].

9. Milieuvriendelijk tafelen tijdens de feestdagen

Misschien wel de allergrootste groene stap die je kunt zetten met Kerst is een veganistisch Kerstmaal. De productie van vlees kost zo ontzettend veel water en CO2 uitstoot. Afhankelijk van het beestje dat je op tafel zet met de feestdagen kost 1 kilo vlees tussen de 4000 en 15000 liter water. Diezelfde kilo vlees belast de planeet met 15 tot 50 kilo CO2 uitstoot [afhankelijk van het soort vlees]. Maar ook kaas, met 10 kilo CO2 uitstoot per kilo kaas, is een grote milieuvervuiler. Als je een groene kerst wilt, kun je dus beter kiezen voor groen op je bord: een plantaardig menu! Wil je inspiratie opdoen voor vegan food? Kijk dan hier!

Dat groene bordje moet natuurlijk op een mooi tafelkleed staan. Fijn is als het een kleed is dat je jaar in jaar uit kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een kleed van biologisch katoen dat niet alleen met Kerst, maar ook voor andere feestgelegenheden uit de kast kan worden getrokken.

10. Milieuvriendelijk reizen met Kerst

Overweeg om, als je familie en vrienden bezoekt tijdens de feestdagen, dit te doen met het openbaar vervoer. Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk of mogelijk – zeker niet als je eten meebrengt of met kinderen reist. Maar overweeg de optie gewoon rustig. En anders kun je de CO2 uitstoot van je reis compenseren via Trees for All. Als wij een dagje naar Friesland op en neer rijden, kost dat maar 1 euro om te compenseren via Trees for All. Fijn toch?


Natuurlijk zullen er mensen zijn die na het lezen van deze tips denken “als je de feestdagen echt milieuvriendelijk wilt vieren, moet je juist niet al die poespas doen”. Dat is helemaal waar. Minder is beter als het om het milieu gaat. Voor veel mensen gaat Kerst in essentie om iets heel anders dan de versieringen, het eten en de cadeau’s. Wat Kerst voor jou betekent laat ik in deze blog gewoon bij jou. Maar Γ‘ls je wel van alle lichtjes, slingers, ballen, bellen en cadeau’s eromheen houdt, dan weet je nu hoe je daarin de meest milieuvriendelijke keuzes kunt afwegen en maken!

Fijne tijd!

Columns by Kari

Deze blog bevat affiliate links

5 thoughts on “10 Tips voor een milieuvriendelijke Decembermaand

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.