20 dingen die je met de Grimms regenboog kunt maken

Ik liep van de week door een mooie speelgoedwinkel en hoorde twee vrouwen tegen elkaar zeggen: “Daar spelen mijn kinderen dus echt niet mee hΓ¨” – wijzend naar Grimms speelgoed. De andere vrouw knikte driftig en zei: “nee, je kunt daar echt helemaal niks mee”. Ik moest me inhouden om niet gelijk alles uit de kast te trekken om die vrouwen te laten zien wat je allemaal kunt doen met de Grimms regenboog en de andere Grimms producten. Want daar gaat het mis natuurlijk: als je als ouders je niet kunt voorstellen wat je er mee moet, hoe moet je kind dat dan weten? Jij speelt voor, je kinderen doen na en een wereld van mogelijkheden opent zich voor hun…

Een wereld van mogelijkheden

Als je eenmaal ziet dat je dingen kunt maken met de Grimms regenboog, dan ontdek je ook dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. En je kinderen ontdekken dat ook. Eerst doen ze je na, daarna merk je dat er een deurtje open gaat in hun fantasie, hun inzicht en hun belevingswereld. Dat is een deur naar een wereld van oneindig veel mogelijkheden. Als je die binnenstapt ben je rijk. Ontzettend rijk. Want als je zo kunt spelen, hoef je je nooit te vervelen. En na een tijdje hebben ze jou helemaal niet meer nodig: ze kunnen het zelf wel. “Zelfstandig spelen” wordt als een Hoog Goed gezien door veel ouders. Ik kan er ook echt van genieten om ze te zien opgaan in hun eigen spel en fantasie. Ik krijg vaak te horen: “wat kunnen jouw kinderen lekker makkelijk zelf spelen”. Dat komt omdat ik er uren naast heb gezeten en nog steeds heel vaak bij zit. Letterlijk op de grond, in hun spel. Ze zien mij spelen en plezier hebben. Ik laat ze zien waar de deur is en als die eenmaal zelf hebben geopend stap ik langzaam uit het spel en laat ze hun gang gaan. Ik onderbreek niet meer, ik probeer me er niet mee te bemoeien, ga de vaatwasser uitruimen en ik laat hun fantasie de vrije loop. Er ontstaan prachtige werelden, hele verhalen, echte kunstwerken. Het is zo genieten!

Grimms regenboog

Dat wilde ik allemaal roepen tegen de vrouwen in de winkel. Heb ik niet gedaan, want #dutchdecorum. Ik besloot deze blog te schrijven instead. 20 dingen die je kunt doen met de Grimms regenboog. Het is zo’n feest! En weet dat dit maar een fractie is van de mogelijkheden. Als je met deze bouwwerken aan de slag gaat, zal jouw fantasiedeurtje ook zeker weten open gaan, zodat je met nog meer plezier kunt spelen met je kinderen.

De Grimms Regenboog: 20 keer bouwen, spelen en genieten

1. Het hartje
Grimms regenboog

Deze doen we bijna iedere dag: hij is favoriet van de meiden. We bouwen ‘m samen op en dan haalt Isaya het onderste blokje eruit of ze geeft een tikje tegen de kleinste boog. Het hele bouwwerk valt dan prachtig in elkaar tot het weer een regenboog is!

2. De toren
Grimms regenboog

Simpel stapelen, maar voor kleine kinderen natuurlijk fantastisch [zo hoog! wow!] en ook best moeilijk. Goed voor de concentratie: adem inhouden, de hoogte in en zoveel trots als hij dan staat! En daarna natuurlijk lekker omgooien.

3. Het bouwwerk
Het bouwwerk

Dit is echt maar een van de duizend mogelijkheden om “gewoon” te bouwen met de Grimms regenboog. Je kunt natuurlijk allerlei soorten constructies verzinnen. Om en om, scheef en recht, laag en hoog: je kunt alle kanten uit. En met de schijven van Grimms kun je nΓ³g meer de hoogte in.

4. Het bouwwerk met blokken
Het bouwwerk met blokken Grimms regenboog

Hetzelfde geldt voor het toevoegen van houten blokken aan het bouwwerk: de mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk hoeven dat niet persΓ© Grimms blokken te zijn: iedere blok werkt fantastisch. De Grimms regenboog is niet alleen voor kleine kinderen: de mogelijkheden groeien juist naarmate je kinderen ouder worden.

5. De cirkels
De cirkels

Mooie cirkels van klein naar groot. En welke boog hoort precies bij welke boog? En blijft het staan? Kinderen leren hier super veel van en het resultaat lokt gegarandeerd een “wow” uit. En daarna kun je er lekker mee gaan rollen.

6. De Swirl
De Swirl Grimms regenboog

Deze swirl is niet “perfect” en dat hoeft ook helemaal niet. Het is super leuk om je bouwwerken steeds weer te verbeteren: te oefenen, te stoeien, te mislukken, mega trots te zijn als het lukt. Het is echt try-and-error-and-succeed!

7. De ruggengraat
De ruggengraat Grimms regenboog

Nog zo eentje die eerst tien keer instort en dan pas valt het boogje op zijn plaats. Gewoon oefenen! En daarna lekker omkelderen. Kletter de kletter: heerlijk als je kindjes jouw bouwwerken mogen omgooien! Alleen grote kinderen kunnen dit zelf bouwen.

8. De Tunnel
De Tunnel

Uren speelplezier met de tunnel. Je kindje bouwt ‘m op en dan ga je samen kijken welke auto’s erdoorheen passen. Zet de auto’s die je hebt, van groot naar klein. Eerst hoeft er maar 1 boogje uit, daarna nog een boogje voor een grotere auto. En zo voort. Tot je nog maar 2 bogen hebt staan waar de allergrootste auto’s onder door kunnen!

9. De Wiebelkont
De Wiebelkont Grimms regenboog

Deze is zo mooi en magisch! Schuif de bogen in elkaar en wiebelen maar. Rustgevend om naar te kijken.

10. De Bloem
De Bloem Grimms regenboog

Leuk om voor je kindjes te bouwen als ze even ergens anders mee bezig zijn of nog liggen te slapen. ze komen binnen en tadaaaa daar ligt zomaar een prachtige bloem!

11. De Dierentuin
De Dierentuin Grimms regenboog

Hier wordt onze Grimms regenboog heel veel voor gebruikt: Artis spelen. De houten Holztiger dieren staan erin, krijgen eten uit de “bakken” (omgedraaide bogen), hebben ruzie met elkaar, kletsen met elkaar, ontsnappen, maken nieuwe vrienden.

12. De Slinger
De Slinger

Ook deze kan natuurlijk alle kanten uit: de slinger kan door de kamer lopen, rond gemaakt worden, tot een doolhof worden geΓΌpgrade.

13. Het Poppenhuis
Het poppenhuis

Een boog? Nee joh, het is een bedje! Daar kan een Grimms popje in. Of als hij op zijn kant staat, met een schijf van de stapeltoren erin, is het een bankje. Een blokje erin en het is een oven. Zet ‘m recht op en je hebt een kast of een bureau.

14. De Ketting
De Ketting Grimms regenboog

Een mooie ketting rijgen met je Grimms regenboog. Ook dat kan natuurlijk. En uiteraard weer super goed voor het ruimtelijk inzicht, het geduld en het zelfvertrouwen van je kinderen.

15. De Kaartenhouder
De Kaartenhouder Grimms regenboog

Hoe leuk is dit! Je kunt tussen twee bogen mooie kaarten schuiven. Kies de kleuren bogen die bij het seizoen passen of bij je kaarten. Staat super gezellig op de seizoenstafel.

16. Het Balansboard
Het Balansboard

Dit kan natuurlijk véél creatiever, maar we zijn nog in oefening: wat kun je allemaal met je balansboard en je Grimms regenboog? Wij hebben trouwens een WeRock rockerboard: echt een aanrader, want daar kunnen geen kleine tengeltjes onder komen.

17. De Kerststal
De Kerststal Grimms regenboog

Bogen zijn natuurlijk ook huisjes om in te schuilen. Of stalletjes. Zoals een mooie Kerststal voor Maria en baby Jezus. Ook dit zijn Holztiger figuren.

18. De Garage
De Garage

Als je de platen van de Grimms regenboog hebt, kun je natuurlijk nog veel vettere garages bouwen. Met oprit en verdiepingen! Wij houden het simpel want de meisjes spelen niet Γ‘l te veel met auto’s. Ik doe mijn best: we hebben echt wel een flinke collectie inmiddels. Maar het zit er gewoon niet zo in.

19. De Treinbaan
De treinbaan grimms

Heerlijk, treinbanen bouwen! Ook echt bij uitstek speelgoed waarbij je steeds weer kunt variΓ«ren. De bogen van de Grimms regenboog kunnen je helpen: ze kunnen dienen als tunnel of als ondersteuning voor een verhoging. Ook kan er tussen de banen een mooie dierentuin worden gebouwd natuurlijk.

20. De Babykamer
De Babykamer

De Grimms regenboog staat ook “gewoon” prachtig in de baby of kinderkamer, als decoratie. Een regenboog is een teken van hoop, harmonie, geloof en liefde. Allemaal dingen die je wenst voor je kindje.


Je kunt de Grimms regenboog hier kopen. Veel speelplezier! Houd er rekening mee dat je het van bouwen warm krijgt. Je kindje zal een rood hoofd krijgen. Fijn voor kinderen die het vaak koud hebben, niet als ze ziek zijn of koorts hebben. Zorg er voor dat ze wat uit kunnen trekken en dat je de harde werkers genoeg te eten & drinken geeft.


Columns by Kari

This post contains affiliate links!

8 thoughts on “20 dingen die je met de Grimms regenboog kunt maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.