Wat is Invitation to Play en hoe bouw je het voor je kinderen?

Invitation to Play. Of op Instagram #invitationtoplay. Wat is het precies? Waarom is het zo waardevol voor de spelontwikkeling van je kinderen? Waarom is het zo leuk? En ook: hoe bouw je toffe uitnodigingen om te spelen op voor jouw kinderen? In deze blog lees je er alles over en vind je handige aanknopingspunten om zelf aan te slag te gaan, zodat je kinderen nΓ³g fijner kunnen spelen!

Wat is Invitation to Play

Een invitation to play is letterlijk een uitnodiging aan [je] kinderen om te spelen met bepaald speelgoed of bepaalde materialen. Je zet speelgoed klaar, op een uitnodigende manier, zodat je kinderen er mee willen spelen zodra ze het zien. Deze manier van spelen vindt haar oorsprong in het Walforf, Reggio en Montessori onderwijs.

Way to Play rubberen autoweg

Speelgoed met een open einde

Door voor de Invation to Play gebruik te maken van “speelgoed met een open einde” worden kinderen uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Open ended toys zijn bijvoorbeeld houten blokken, bogen, ballen, platen en ringen, zoals jullie regelmatig voorbij zien komen op mijn Instagram. In deze blog – met al het houten speelgoed van de meiden – kun je het ook vinden. Dit speelgoed is niet “af”, zoals het meeste speelgoed dat je vindt in reguliere speelgoedwinkels. Het is een middel om allerlei soorten bouwwerken en spellen te maken. De fantasie van het kind doet de rest.

Invitation to play met treinbaan

In mijn boek De Groene Mama, dat in oktober 2020 uitkomt, vertel ik uitgebreid over speelgoed met een open einde. Wat het precies is en waarom het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de fantasie van het kind. Er is in het boek namelijk een heel hoofdstuk over duurzaam speelgoed en spelen!


Lees ook: 20 dingen die je kunt bouwen met de Grimms regenboog!


Waarom zou je een Invitation to Play klaarzetten?

Een Invitation to Play zet je in eerste instantie natuurlijk klaar omdat het leuk is voor je kinderen! Je doet dit bijvoorbeeld als ze op school zijn, liggen te slapen, een middagdutje doen of even in een andere ruimte of met je partner aan het spelen zijn. Ze komen de kamer binnen en “woaaaaah! wat staat daar! Wat magisch! Wat mooi!” of ze schuifelen er voorzichtig en nieuwsgierig op af: “hΓ©, wat staat daar nou?!”. Het ene kind duikt er gelijk op af en verliest zich in het spel. Een ander kind [of hetzelfde kind op een andere dag] moet misschien de ITP eerst even flink bewonderen voordat het ermee durft te spelen. Of misschien heb je een dreumes en wordt je bouwwerk gelijk tegen de grond gemaaid. Hoe dan ook is het leuk!

Invitation to Play Raduga Grez

Maar er zijn nog meer redenen om een ITP klaar te zetten:

  • Speelgoed waar al een tijdje niet mee is gespeeld krijgt weer een plek in hun speelroutines
  • Speelgoed waarvan ze zelf nog niet zo goed weten hoe ze ermee moeten spelen komt tot leven
  • Het stimuleert de [ontwikkeling van de] fantasie
  • Het stimuleert zelfstandig spel

Lees ook: 10 zelfgemaakte spellen met open ended speelgoed


Hoe bouw je een Invitation to Play voor je kinderen

Mandala onderdelen Grapat

Je ziet de foto’s in deze blog en denkt misschien dat je enorme bouwwerken moet klaar zetten en het allermooiste houten speelgoed moet hebben, om een Invitation to Play te maken. Dat is helemaal niet waar. Alles kan dienen als een uitnodiging om te spelen. Een tafeltje, gedekt met een theeserviesje, nep eten en een paar poppen is bijvoorbeeld de perfecte ITP voor een teaparty. Een paar schalen met daarin houten onderdelen is een mooie ITP, maar je kunt het ook doen met [gekleurde] rijst, pasta, linzen en bonen. Vanuit verspillingsoogpunt: bewaar het speel-voedsel apart van het echte voedsel, zodat je het kunt hergebruiken. Maar ook bakken met knijpertjes, steentjes, draadjes, lapjes en andere materialen nodigen uit. Een plank op tafel, met daarop een paar stukjes klei die mooi zijn neergelegd, of een nat-in-nat setup, nodigen je kind uit tot een fijne kunstzinnige sessie. Of wat dacht je van een wasbak met water, een paar bekertjes, wat babyzeep en een pollepel? Laat je dus niet beperken door wat er niet in de speelgoedkast staat, maar juist wat er wel is!

Invitation to play Grimms houten speelgoed
  • Kijk in de speelgoedkast van je kinderen en pak wat je inspireert.
  • Begin met het speelgoed neerzetten en kijk of er al ideeΓ«n te binnen schieten. Wordt het een kasteel? Een apekooi? Een theefeestje? Een toren? Een dierentuin? Een race- of treinbaan? Of “wordt het niks”: wordt het gewoon een verzameling aan mooie voorwerpen, in bakjes en koffertjes waar mee gefrut en getut kan worden?
  • Probeer het in rust op te bouwen en bij voorkeur als je kinderen even niet in de buurt zijn.
  • Als je ITP af is, laat je kids erop los. Als ze er niet gelijk op reageren, raak dan niet in paniek πŸ˜‰ Sommige kinderen hebben een beetje hulp nodig om in het spel te komen. Je helpt bijvoorbeeld door ze uit te leggen wat ze zien “kijk, een tent! Wie zou daar wonen?” of: “Daarin woont een prinses en ik kom bij je op bezoek!” Of door gewoon alvast zelf te beginnen met spelen.
  • Als het een rommeltje wordt, laat het een rommeltje worden. Als je kindje het “mooi” en netjes wil houden, respecteer dat dan ook. Opruimen doe je samen als jullie klaar zijn of alleen, als je kind slaapt. Sommige ITP’s zijn zo mooi en spelen zo lekker, zoals een muizenhuis, dat je ze langer laat staan.
Mandala onderdelen

Als je geen inspiratie voelt of jullie bepaald speelgoed hebben waarvan je niet precies weet wat je ermee kunt doen, zoek dan inspiratie op Instagram, Pinterest of een van de blogs die ik heb gelinkt in dit artikel! Heel veel plezier!

Columns by Kari

7 thoughts on “Wat is Invitation to Play en hoe bouw je het voor je kinderen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.