30 leerzame en leuke activiteiten die je thuis kunt doen met je kleuter

Ik ben vijf dagen in de week thuisblijfmama. [De andere twee dagen werk ik en de avonden vaak ook]. Ik vind het belangrijk en leuk om op mijn ‘mamadagen’ mijn kinderen uitdagende, leerzame en leuke activiteiten aan te bieden. Ik hou ervan om leuke dagprogramma’s samen te stellen en een fijne balans te vinden in iedere dag, waar de meisjes maar ook ik bij gebaat zijn. In deze blog deel ik 30 activiteiten die je thuis kunt doen met je kleuter. Ook leuk voor je grote peuter en jonge schoolkind.

Voordat ik in de activiteiten duik, eerst even dit. Als je [soms] worstelt met het vinden van rust, balans of harmonie in de dagen met je kinderen of als er regelmatig ruzie, verzet of frustratie is, lees dan even deze blog. Daarin leg ik het geheim, voor een harmonieuze dag met je kinderen, uit.


Hieronder vind je enkel activiteiten voor binnen! Er is ook een blog met activiteiten voor buiten!

kleuter

30 leuke en leerzame activiteiten voor je kleuter

  1. Lees voor over de planeten in ons zonnestelsel. Praat er met je kleuter over. Bespreek samen per planeet hoe deze eruit ziet, of het er koud of warm is, of hij groter of kleiner dan de aarde is, of hij ringen heeft en hoe hij zich verhoudt tot de zon. Laat je kleuter de planeten in de “juiste” kleuren en formaten uitknippen en een plekje geven op een papier.
  2. Pak een oude schoenendoos, snijd aan de bovenkant en zijkant een paar vakjes eruit en versier samen de doos van binnen. Dit kan met verf of papier. Maak poppetjes, dieren of andere figuurtjes in 3D. Plak de venstertjes af met doorschijnend crΓͺpe-papier. Laat één vakje open. Als jullie klaar zijn doe je de doos dicht en hebben jullie een prachtige kijkdoos.
  3. Speel een potje memorie. Als jullie het spel niet hebben, maak het dan zelf: laat je kleuter zelf de afbeeldingen verzinnen en twee keer tekenen. Knip ze samen uit in de vorm van kaartjes en spelen maar!
  4. Maak samen ecologisch wasmiddel of ecologisch afwasmiddel.
  5. Bouw samen torens met de houten dieren van Holztiger. In het begin bouw je vΓ³Γ³r, daarna bouw je samen en na een tijdje kan je kleuter het alleen.
  6. Bewaar oude ijsstokjes en maak er een vogelvoerbakje van.
  7. Bewaar lege wc rollen en bouw er een muizenhuis van. De wc rollen zijn de palen waarop de verdiepingen rusten. De verdiepingen maak je van oud karton. Je kunt het muizenhuis trappetjes geven, een glijbaan, een zandbak of bubbelbadje, een schommel… En je kunt het huis zo hoog maken als jullie willen.
  8. Maak een feestslinger. Laat je kleuter dunne repen papier uitknippen. De puntjes worden met lijm aan elkaar vastgeplakt met lijm, steeds met een nieuwe cirkel ertussen. Als jullie verschillende cirkeltjes aan elkaar hebben geplakt en een lange slinger hebben, kunnen jullie figuurtjes uitknippen, beschilderen en ertussen plakken.
  9. Bouw één of meerdere van deze bouwwerken na, met de Grimms regenboog.
  10. Speel één of meerdere van deze spellen met de Grimms regenboog.
  11. Bak samen pannenkoeken. Laat je kleuter zoveel mogelijk zelf doen. Geef korte opdrachten en laat ruimte voor foutjes.
  12. Teken een mandala voor je kleuter en laat deze door hem of haar inkleuren.
  13. Laat je kleuter een mandala tekenen, die jij vervolgens mag inkleuren.
  14. Doe samen een [moeilijke] puzzel.
  15. Als je kleuter geΓ―nteresseerd is in letters, kies dan een paar letters uit en bedenk daar een beeldend verhaal of figuur bij. Bijvoorbeeld een verhaal over een Koning, een Olifant of een Muis. Laat je kleuter lopen als een Koning, een olifant en een muis. Teken de figuren voor je kleuter en laat ze inkleuren, of laat je kleuter de dieren zelf tekenen.
  16. Maak allebei een eigen schilderij. Het hoeft niks te worden, gewoon lekker schilderen en misschien wat kletsen.
  17. Ga samen nat in nat schilderen [blog hierover volgt!]
  18. Koop natuurklei bij de kunsthandel en ga samen aan de slag met water en klei. Geef je kleuter een klein brokje: het is best zwaar om vorm te geven aan klei. Zorg dat je kleuter genoeg te drinken heeft en het niet te warm krijgt.
  19. Bouw samen een toren, zo hoog als je maar kan.
  20. Verkleed jullie als dames en/of heren, met hakken en hoed. Zet een pot thee en drink samen thee met een koekje en praat zoals heren en mevrouwen dat doen.
  21. Bouw samen een tent met lakens, lappen, dekens en kussens, zet er een lampje in, pak allebei een boek en kruip dicht tegen elkaar aan. Ga lekker lezen of lees je kleuter voor.
  22. Speel schooltje. Zet een krijtbord neer, een tafeltje en een stoeltje en wat andere “schoolse” dingen die je kunt vinden, zoals een telraam of een tekenwerkje. Speel om de beurten de juf/meester.
  23. Maak zelf natuurlijke verf en schilder samen een lemniscaat [liggende acht].
  24. Zoek of bedenk een ingewikkeld patroon voor strijkkralen en werk het samen uit. [Koop geen nieuwe strijkkralen, ga naar de kringloopwinkel en haal een grote pot].
  25. Maak een apekooi in de woonkamer, met alle stoelen, krukjes, banken, tafeltjes en andere obstakels die je maar kunt vinden. Als de route een paar keer is geklommen, leg dan kleine opdrachtjes neer op de route. Bijvoorbeeld muziekinstrumenten.
  26. Maak samen de badkamer schoon. Gebruik alleen ecologisch schoonmaakmiddel en geef je kleuter een sopje met minimaal zeep. Zet het schoonmaakmiddel altijd weer veilig en hoog weg. Geef je kleuter een afgebakende taak [een muurtje bijvoorbeeld]. Zet muziek aan en schrobben maar!
  27. Ga samen naar het strand, maar dan thuis, in de badkamer: bouw de badkamer om tot zwembad of strand. Zet allemaal speelgoed neer, verschillende tobbes en badjes, trek jullie badpakken of zwembroeken aan en ga lekker kliederen en spelen met water en speelgoed. In deze blog vind je tips voor milieuvriendelijk badspeelgoed.
  28. Bouw samen een lange treinroute. Bouw binnen de route een dierentuin en een dorp. Wees om de beurt de machinist, laat de dieren ontsnappen uit de dierentuin en bouw huizen voor de mensen.
  29. Doe een seizoensgerealteerde knutselactiviteit. Is het winter? Maak met karton en wit vilt een winterlandschap. Is het lente? Schilder een groot bloemenveld. Is het zomer? Knip samen een grote zonnebloem uit en versier deze met stukjes crΓͺpe-papier. Is het herfst? Maak een grote collage van mooie herfstbladeren.
  30. Bouw samen een knikkerbaan. Maak lege wc rollen aan elkaar vast. Bevestig de rollen aan de muur of aan een groot stuk karton. Het werkt het beste als de zwaartekracht meehelpt en de knikkers van hoog naar laag kunnen rollen.
activiteiten met kleuters

Tot slot

Maak je niet druk over hoe mooi iets wordt of dat je idee anders loopt. Natuurlijk leert je kleuter onwijs veel van knippen, plakken, tekenen, schilderen, klimmen, bouwen, koken en schoonmaken. Maar wat nog het meest waardevol is, is de tijd die je samen met je kleuter doorbrengt. Dat is wat je kleuter onthoudt: dat jullie iets samen deden en dat je er met je volle aandacht bij was. Niet of de knikkerbaan zes keer uit elkaar viel πŸ˜‰

Veel speelplezier met je kleuter!

Columns by Kari

2 thoughts on “30 leerzame en leuke activiteiten die je thuis kunt doen met je kleuter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.