18 bijzondere kinderboeken om de seizoenen mee te beleven

Kinderboeken. Oooo wat houden we daar van in dit huis. Iedere avond voor het slapengaan is het tijd voor boekjes. Een van de dingen die zo bijzonder vind is dat, sinds ik kinderen heb, ik de seizoenen veel bewuster beleef. We hebben een seizoenstafel, we doen buiten allerlei activiteiten die passen bij de seizoenen, we praten er veel over, doen knutselen en… we lezen natuurlijk het jaartje rond! Daarom in deze blog 18 bijzondere kinderboeken over de seizoenen.

Kinderboeken over de seizoenen

Herfst

We beginnen met de herfstboekjes, want dat seizoen is inmiddels in volle gang. Terwijl ik deze blog typ viert Isaya op school het Michaelsfeest. Tijdens dit feest wordt gevierd dat de oogst binnen is en dat we dankbaar kunnen zijn voor wat de aarde ons allemaal heeft gegeven. Het is ook het feest van Sint Michael en de draak. Michael verslaat de draak, een teken van moed en daadkracht – kwaliteiten die we hard kunnen gebruiken als we de donkere maanden ingaan. Maar het staat ook symbool natuurlijk voor het verslaan van het kwaad. Daarmee is het Michaelsfeest een van de drie feesten [samen met Sint Maarten en Sint Nicolaas] die ons voorbereidt op het Kerstfeest. Ik vind het zo mooi, hoe er in de Antroposofie wordt meegeleefd met de seizoenen. Hoe kinderen op een bijzondere en aandachtige manier bewust worden gemaakt van de natuur. En die lichtjesfeesten, beginnend met Sint Michael en eindigend met Maria Lichtmis op 2 februari brengen zoveel licht en liefde in de koude, donkere maanden!

kinderboeken over de seizoenen

In het boekje Kabouter Thijm viert feest wordt het oogstfeest gevierd. Een prachtig boekje van Admar Kwant met mooie, zachte tekeningen dat is uitgegeven door Christofoor. Van Herfst tot Winter is een van de seizoensboekjes van Lidwien Geffen. Tijdens het lezen beleef je de verandering van de seizoenen mee met de kabouters, die hard aan het werk zijn. Deze boekjes hebben echt prachtige tekeningen. De Pippa en Pelle boekjes zijn ook groot favoriet bij Isaya. Sowieso is alles wat Daniela Drescher schrijft magisch. In de Herfstwind is een zalig en mooi geΓ―llustreerd herfstboekje. Al deze boekjes lezen ook nog eens heel fijn voor omdat ze in rijm geschreven zijn.

Winter
kinderboeken over de seizoenen

Vorig jaar zijn we begonnen met het voorlezen van de kinderbijbel aan Isaya. Dat was een hele bijzondere ervaring. Het is nog steeds een van haar favoriete boeken: ze pakt de prachtige Prentenbijbel met illustraties van Marijke ten Cate er bijna dagelijks bij. Voor de advent- en Kersttijd bevat de bijbel natuurlijk bij uitstek mooie verhalen om voor te lezen aan je kindje. Andere favorieten voor deze periode zijn: Kerstmis in de Stal van Astrid Lindgren, Het boompje van Loeke Koopmans, Pippa en Pelle in de sneeuw van Daniela Drescher, Het kind van de Gruffalo van Donaldson & Scheffler en Ik wil een diamant is ook een prachtig boekje.

Lente

Wat een feest, als het dan eindelijk weer lente is, na zo’n lange periode van donker, regen, sneeuw, wind en kou. Je kunt er vanuit gaan dat we volgende lente op zoek gaan naar nog heel wat mooie boekjes over de lente.

kinderboeken seizoenen

Voor nu hebben we alleen Pippa en Pelle in de Lentetuin en Van Lente tot Zomer Lidwien van Geffen. Isaya is dol op deze boekjes en ik heb ze afgelopen lente wel honderd keer voorgelezen. Peppa en Pelle vindt ze ook heel leuk, omdat het net zij en haar neefje zijn die in de moestuin van opa en oma aan het scharrelen zijn.


Lees ook: de 10 allerleukste boeken voor 2 tot 3 jarigen en de 10 allerleukste boeken voor 3 tot 4 jarigen


Zomer

De stapel zomerboekjes is gigantisch hier in huis, want dat is ons favoriete seizoen. Voor deze blog heb ik er een paar geselecteerd.

Kinderboeken over de seizoenen

Twee prachtige boekjes van Daniela Drescher, over Fliera. Dit kleine elfje maakt bijzondere dingen mee. In Het Elfje dat niet kon slapen komt Fliera ‘s nachts terecht op het midzomernachtfeest. En in Een Feestjurk voor Fliera is ze op zoek naar een mooie jurk voor het zomerfeest. Alle dieren helpen mee. Ook heel erg favoriet deze zomer was Boer Boris. O wat is dat leuk. We hebben een houten traktor en die wordt regelmatig volgeladen met allerlei speelgoed. Want dan gaat Boer Boris weer eens naar zee. Zo grappig. En leuk om te weten: uitgegeven door Gottmer, de uitgeverij die ook mijn boek gaat uitgeven! Tot slot natuurlijk een Nijntje boekje. Want wij zijn fan van Nijntje. We hebben Nijntje aan zee in het Nederlands en in het Papiamentu en zalig zomers is deze.

Het hele jaar door

Tot slot nog een paar boeken die je er het hele jaar door bij kunt pakken en kunt openslaan op het seizoen waar je in zit.

kinderboeken

Het 365 dagen boek van Dikkie Dik – ook van uitgeverij Gottmer – mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst met kinderboeken over de seizoenen. Die gekke kat, die beleeft altijd wat. Het Grote Liselotje voorleesboek heb ik voorgelezen tot ik de verhaaltjes kon dromen. Er staan onder andere ook verhaaltjes in over Sinterklaas en Kerst. Het Spreuken, Gedichten en Liedjes boek van Christofoor bevat mooie teksten, onder andere van Rudolf Steiner, maar ook van dichters als Ida Gerhardt, Albert Verwey, Vasalis en Martinus Nijhoff. In het laatste deel van het boek staat alle muziek, dus als je noten kunt lezen kun je alle liedjes zingen en spelen met je kinderen.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

4 thoughts on “18 bijzondere kinderboeken om de seizoenen mee te beleven

  1. Wij hebben de seizoenen boekjes van Hazeltje. Die zijn ook echt zo leuk. Hazeltje een heel jaar lang heet het. Vier boekjes πŸ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.