De 10 allerleukste peuterboeken voor 3 tot 4 jarigen

Vorig jaar november deelde ik de allerleukste boeken voor peuters tussen de 2 en 3 jaar. Isaya is inmiddels een jaartje ouders en hoewel we de boekjes uit de vorige blog nog steeds met veel plezier lezen, zijn er ook een heleboel nieuwe favorieten bijgekomen. Daarom is het tijd voor een “deel 2”, namelijk de 10 allerleukste peuterboeken voor 3 tot 4 jarigen! Ben je op zoek naar leuke boeken voor je peuter of naar een mooi boekencadeau? Lees dan gauw verder!


Alle boekjes die ik aanraad zijn gelinkt aan een pagina binnen bol.com zodat je gemakkelijk kunt winkelen tijdens of na het lezen van deze blog! De linkjes hebben een roze kleur en gaan direct naar het genoemde boekje. De linkjes zijn affiliate.


1. Fliera is terug!

Vorig jaar schreef ik over Fliera, het elfje dat niet kon slapen. Dat is een van de allermooiste kinderboekjes: zulke prachtige illustraties en een lief verhaaltje. Nu is Fliera terug. En ze is op zoek naar een feestjurk. Muis, Mol en Egel gaan haar helpen. Maar weten zij eigenlijk wel wat een feestjurk is? Fliera heeft hele andere ideeΓ«n voor de perfecte feestjurk en vraagt de Maan om hulp. Een Feestjurk voor Fliera is een prachtig boekje!

2. Ron & Marianne

Isaya’s heeft een heuse plank vol met boekjes van het schrijversduo Marianne Busser en Ron Schroder. Het leukste boek is natuurlijk Het Grote Liselotje Voorleesboek:

“Liselotje is een meisje
en ze woont in een paleisje
in een land hier ver vandaan
waar heel veel paleisjes staan”

Echt onmisbaar. De meeste Liselotje verhaaltjes staan in dat boek gebundeld, maar er zijn nog een paar verhaaltjes die daar niet in staan, zoals Liselotje die naar de dierentuin gaat en Liselotje gaat dansen. Andere hele fijne boeken voor peuters van Ron & Marianne, die ook heel leuk zijn om voor te lezen, zijn Hoera, ik ga logeren!, Het Knuffelboek voor Peuters & Kleuters, Hoera, we gaan naar de Kinderboerderij! en Het Dwaze Dierentuinboek. Er is ook een vrolijk Sinterklaas voorleesboek – aanrader in aanloop naar de feestdagen!

3. Annie

Annie M. G. Schmidt mag niet ontbreken in de peuterboekenkast. Jip & Janneke is en blijft leuk. Ondanks dat er relatief weinig plaatjes in staan om de verhaaltjes te ondersteunen spreekt het ontzettend tot de verbeelding. Isaya vindt het super. En het is ook echt leuk om voor te lezen. Het verzamelboek van Jip & Janneke is een prachtig cadeau. Floddertje is een andere Annie favoriet hier in huis. Heerlijk, dat schmutzige meisje dat altijd in de problemen komt. En de tekeningen zijn zo grappig.

4. Prinses Lillifee

Ik moest even wennen aan Prinses Lillifee. Misschien is het de schrijfstijl. Maar de boekjes zijn zo prachtig vormgegeven en het gaat over een feeΓ«n prinses, dus ja, ik had geen keus: ik moest ze voorlezen. Misschien niet geschikt voor de wat stoerdere peuters onder ons, maar voor alle prinsessen-liefhebbers is dit zeker een aanrader. Prinses Lillifee en het Circus heeft prachtige tekeningen met echte glitters en toestanden. Maar ook Het feeΓ«nbal en De Kleine Ballerina zijn aanraders. En ook leuk: er zitten kleine cadeautjes aan het einde van ieder boekje. Hele leuke verassing is dat!

5. De bijzondere wereld van ThΓ© Tjong-Khing

Echt een ontdekking, ThΓ© Tjong-Khing. Prachtige platenboeken met korte tekstjes of soms gewoon helemaal geen tekst. De “Taart” verhalen bestaan alleen uit hele mooie prenten, waar je het verhaal zelf bij kunt verzinnen. Dat vraagt even wat extra van de voorlezer, maar het zijn zulke grappige en mooie boeken. Wij hebben Picknick met Taart en Verjaardag met Taart. De boeken van Vos & Haas zijn ook heel erg mooi (wel met tekst): ook absoluut prachtig om cadeau te geven. Bijvoorbeeld Het Grote Voorleesboek van Vos en Haas of het Seizoenenboek.

6. Vrolijke verhaaltjes van Muis

Zo’n mooi boek is dit, met zulke schattige verhaaltjes. Heel simpel: veel mooie platen en weinig tekst. Maar soms heeft Isaya daar echt behoefte aan. Gewoon lekker kijken, lachen en niet al te veel hoeven opnemen. Het Mooiste Voorleesboek van Muis is daardoor ook heel geschikt voor kleinere kindjes.

7. Tessa Tien

Ik vertelde al over dit boek in mijn review over de Kinderboekerij: Aya kreeg het bij haar kinderboekenabonnement. Ze vindt het echt ge-wel-dig. Soms zie je boekjes in de boekhandel en denk je “wooaaah prachtig!” of lig je gelijk in een deuk. Van andere boeken ga je echt pas snappen hoe leuk en grappig ze zijn door de ogen van je kind. Drukte voor Tien valt in die laatste categorie. Echt een aanrader.

8. Woezel & Pip

Super hype natuurlijk, Woezel & Pip. En ook dit snap je niet totdat je kind het leuk gaat vinden en je ermee wordt geΓ―ndoctrineerd. Maar het is dus wel echt leuk. Die stoute Woezel & Pip, Tante Perenboom, Buurpoes. Tja. Je ontkomt er gewoon niet aan. En de verhaaltjes zijn kort: handig voor die “vooruit, nog éééééén boekje dan”- momenten.

9. De prachtige beestenboel van Eric Carle

Eric Carle maakt van die prachtige boeken! Oooo, om te smullen! Natuurlijk hoort Rupsje Nooitgenoeg op de boekenplank. Maar ook Het Dieren ABC, de Luiaard die niet Lui was en Tien Kleine Rubbereendjes zijn echte aanraders. Zulke mooie tekeningen van dieren en bijzondere verhaaltjes, met een boodschap.

10. Het kind van…

… de Gruffalo! Natuurlijk mag de Gruffalo niet ontbreken aan de peuterboekenkast. En voor alle moeders en vaders wereldwijd die het boekje letter voor letter uit hun hoofd kennen omdat ze het duizend keer hebben voorgelezen: goed nieuws, er is een tweede boekje: Het kind van de Gruffalo. Die van Isaya zit nog ingepakt want hij ligt op de stapel “Sinterklaascadeaus-die-we-hopelijk-echt-tot-sinterklaas-kunnen-bewaren”. Maar ik heb ‘m natuurlijk in de winkel stiekem al gelezen en hij is leuk! Dus hij mag zeker niet ontbreken in deze top 10 met boeken voor peuters!

Veel voorleesplezier!

Columns by Kari

2 thoughts on “De 10 allerleukste peuterboeken voor 3 tot 4 jarigen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.