Betaald, gekregen of zelf gekocht: wat is het verschil en wat maakt het uit?

Als blogger ben je verplicht om bij je blogposts en je Instagram foto’s te plaatsen of het gaat om een samenwerking. Alleen maar #ad of #spon volstaat niet meer. Je moet aangeven of je een product hebt gekregen of dat je er betaald voor hebt gekregen. In deze blogpost vertel ik meer over hoe het allemaal werkt: betaalde en gesponsorde content door bloggers en Instagrammers. En wat het uitmaakt of je een product hebt gekregen of zelf hebt gekocht of dat je bent betaald voor een artikel of social media uiting.

Gesponsorde of betaalde content: #ad #spon

Heel veel bloggers en Instagrammers doen het niet goed. Ik vergeet het op Instagram ook wel eens helemaal correct te doen. Hoewel ik altijd braaf bij een gesponsorde post zet dat het een “ad” – een advertentie – is, specificeer ik niet altijd of het gaat om een gekregen product of dat ik betaald heb gekregen voor de post. Bij mijn blog doe ik het heel consequent: onderaan iedere blogpost staat of het artikel een advertentie is en of het gaat om gesponsorde producten [gifted] of betaalde content [paid]. Ook zet ik het altijd onder mijn tekst als het artikel affiliate links bevat. Dit zijn verplichtingen: consumenten hebben het recht om te weten of iets “reclame” is of niet.

Wat maakt het uit?

Aan de ene kant niks. En aan de andere kant alles.

Het maakt niks uit

Het zou niet uit moeten maken of iets betaald, gesponsord of zelf gekocht is. Als blogger schrijf je – als het goed is! – alleen over dingen die je interessant, belangrijk, mooi, boeiend, aangrijpend, fascinerend, bijzonder, leuk, geweldig, heftig of ingrijpend vindt. Ik schreef bijvoorbeeld ook over Weleda voordat ik Weleda ambassadeur werd. En als ik op een dag geen ambassadeur meer ben van het merk zal ik er ook over blijven schrijven: ik ben enthousiast en wil dat enthousiasme delen met anderen. Of ik de producten waarover ik schrijf heb gekregen zou dus in feite niet uit moeten maken.

Het maakt wel uit

Maar dat doet het natuurlijk wel! Uiteraard ga ik nooit samenwerkingen aan met bedrijven waar ik niet in geloof of oprecht enthousiast over ben. En als ik een bedrijf nog niet ken of een neutrale mening over heb, ga ik altijd op zoek naar een invalshoek die ik belangrijk vind of aansluit bij mijn overtuigingen en passies. Dat is bij mij vaak gerelateerd aan groen leven of ouderschap, omdat mijn blog daar grotendeels over gaat.

Vorige week deed ik bijvoorbeeld een samenwerking met een reisbureau. In hun magazine stond een heel goed artikel over groen reizen, met praktische tips. Dan gebruik ik dat om op Instagram een gesprek te starten over een milieuvriendelijkere manier van op vakantie gaan.

Of laatst deed ik een samenwerking met een bedrijf rondom beleggen. Ik heb nog nooit belegd, dus mijn insteek is dan onderzoekend en vanuit mijn perspectief als moeder. Ik stel alle vragen die ik heb, zoek de antwoorden op en maak dan, in het artikel, een afweging of het bij ons past om als ouders te beleggen voor de studierekening van onze dochters. Ik vertel eerlijk dat ik er niet zoveel verstand van heb en moedig mijn lezers aan om, met behulp van mijn artikel en bevindingen, zelf een afweging te maken of het ook bij hun past. Ik zou nooit schrijven: “je moet gaan beleggen want dat is geweldig”, want dan zou ik, als beleg-leek, liegen tegen mijn lezers. Ik vind het een boeiend onderwerp, dus enerzijds maakt het niet uit dat ik ervoor betaald krijg. Maar het is wΓ©l belangrijk om te weten als lezer.

wat verdienen bloggers?

Waarom?

In het geval van het artikel over beleggen omdat ik zelf misschien niet op het idee was gekomen om over dat onderwerp te schrijven als ik die opdracht niet had gekregen. De meeste onderwerpen voor blogs bedenk ik zelf. Sommige onderwerpen komen tot mij omdat ik een proposal indien of een verzoek krijg voor een samenwerking.

Betaalde content insturen ter review

Maar het is ook heel belangrijk voor de lezer om te weten of iets betaald is omdat, als ik betaald krijg voor een opdracht, ik mijn content vΓ³Γ³r publicatie ter review moet indienen bij het bedrijf waarmee ik samenwerk. Dat moeten alle bloggers en dat is logisch. Het bedrijf wil eerst zien of de content past bij hun branding en boodschap en of er geen feitelijke onjuistheden instaan. Ook moeten ze natuurlijk de kwaliteit checken. De meeste bedrijven laten bloggers heel vrij in hun creativiteit: ze weten dat wij, als content creators, het beste weten wat aanslaat bij onze lezers en volgers. Dat is de kracht van deze vorm van “reclame” maken. Maar dat neemt niet weg dat het bedrijf de betaalde content controleert.

Gekregen producten versus betaalde content

Bij gesponsorde (gekregen) producten is het vaak anders. Tot een bepaald bedrag dien ik mijn content niet in van te voren. Als een bedrijf mij producten toevertrouwt, doen ze dat omdat ze weten, vinden of denken dat we een match zijn. Ze vertrouwen mijn (schrijf)stijl, ze vinden mijn foto’s mooi en zijn geΓ―nteresseerd in mijn mening en ervaring. Ze vermoeden dat ik hun producten tof, lekker, fijn, goed, mooi vind. Meestal is dat ook zo. Daarbij vind ik het nog steeds altijd een eer als bedrijven producten opsturen en dus probeer ik er altijd professioneel en met zorg en respect mee om te gaan. Maar grenzen stellen aan wat een bedrijf terugkrijgt voor het gesponsorde product is als blogger heel belangrijk. Hier lees je daar meer over.

Het is ook niet te doen om voor ieder gesponsord product tekst en beeldmateriaal ter goedkeuring in te sturen en ook helemaal niet wenselijk! Maar natuurlijk zitten ook daar grenzen aan. Als een bedrijf een keukenmachine of oven van €700 opstuurt, snap ik heel goed dat ze even willen kijken of alle talking points in het artikel staan. Het is ook heel fijn als iemand even meeleest en meedenkt!

Dit is echt een TOP product

Ik zal nooit schrijven “dit is echt een top product” als ik dat niet vind. Daar kun je van op aan. Maar, als ik akkoord ga met de voorwaarden van een samenwerking, beloof ik bepaalde zaken. Bijvoorbeeld over de deadline, maar ook dat ik geen negatieve uitlatingen zal doen over het bedrijf of de producten. “Hoe pak je dat aan als je dan iets tegenkomt wat je niet (zo) goed vindt?” vraag je je misschien af…

Dit vind ik helemaal niks

Als blogger kun je dat vrij gemakkelijk ondervangen. Ten eerste werk ik alleen maar samen met bedrijven waar ik in geloof. Ik kan van te voren wel aanvoelen of uitzoeken of iets bij mij of mijn gezin past of niet. Zo zal ik natuurlijk geen “ja” zeggen tegen een samenwerking met een fabrikant van dierlijke producten. En als ik iets tegenkom tijdens een samenwerking wat mij niet of minder bevalt, bespreek ik dat gewoon met het bedrijf. Het gebeurt zelden, maar de een of twee keer dat het voorkwam, kwamen we er samen uit. En de meeste bedrijven vinden het ook prima als ik iets van een verbeterpunt in het artikel zet. Zo schreef ik laatst over zalige groente- en fruitdrankjes, waar ik echt fan van ben, maar ik vind het jammer dat de flesjes van plastic zijn.

betaalde content blog
Meer weten over bloggen? Lees dan de artikelen in de serie “Achter de schermen bij een blog

Transparantie, vertrouwen en vrije wil

Het komt uiteindelijk neer op drie dingen: transparantie, vertrouwen en de erkenning van vrije wil. Het is belangrijk dat bloggers, YouTubers en Instagrammers transparant zijn over hun samenwerkingen. Producten pluggen zonder duidelijk aan te geven dat het gesponsord of betaald is, is niet okΓ©. Je bent als content creator verplicht om transparant te zijn. Tijdens een pol op Instagram gaf meer dan 90% van mijn volgers aan dat ook heel belangrijk te vinden!

Vervolgens is het aan de lezer om te bepalen of hij de creator vertrouwt. Als je regelmatig mijn blogs leest, heb ik hopelijk jouw vertrouwen. Als dat zo is: dankjewel, want dat vind ik heel belangrijk en ik zal er met zorg mee omgaan. Als ik jouw vertrouwen (nog) niet heb, stuur me dan gerust een berichtje na het lezen over bepaalde producten, dan beantwoord ik graag je vragen! Affiliate links zijn voor bloggers ook een hele goede graadmeter voor dat vertrouwen: als lezers de producten kopen die jij aanraadt, weet je dat je op de goede weg zit.

Tot slot is er de vrije wil van de lezer. En daarmee bedoel ik ook de eigen smaak, de eigen wensen en de eigen portemonnee. Ik kijk altijd graag naar de vlogs van Lydia Elise Millen. Ik heb nog nooit iets gekocht dat zij aanbeveelt. Niet omdat ik haar niet vertrouw: ze is een van de meest transparante YouTubers en ze heeft een prachtige smaak. Maar gewoon, omdat haar aanbevelingen niet aansluiten bij mijn leven, wensen, voorkeuren en prioriteiten. Misschien vind jij het bijvoorbeeld wel interessant om te lezen hoe wij het doen, met de wasbare luiers, maar moet je er zelf niet aan denken of zijn je kids allang uit de luiers!


Ik hoop dat, als je dit hebt gelezen als blogger, je herkenning hebt gevonden en, als je dat om wat voor reden dan ook nog niet was, geΓ―nspireerd bent geraakt om ook transparant te zijn over je samenwerkingen. Als je dit als “gewone” lezer hebt gelezen hoop ik dat het je meer inzicht heeft gegeven in hoe dit “wereldje” in elkaar steekt!

Columns by Kari

Ja, nou wilde je natuurlijk nog even kijken of dit artikel een #ad is of niet πŸ˜‰ Nee, er staan geen betaalde of gesponsorde producten of links in dit artikel!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.