Schermtijd in een wereld van Content Creators en Influencers

Een uur van mijn week gaat “op” aan het staren naar de beeldschone Britse Lydia Elise Millen uit Milton Keynes: blogger, vlogger en social media influencer met bijna 700.000 volgers op YouTube. Geen idee waar dat dorp ligt en ook haar belevingswereld en persoonlijkheid liggen mijlenver bij die van mij vandaan. Haar “worst nights sleep ever” is als de poes haar wakker heeft gemaakt. Haar “most stressful day ever” is als ze niet voldoende Manolo Blahniks in haar koffer gepropt krijgt. Het is een leven dat ik totaal niet ambieer, maar heerlijk vind om naar te kijken. Ik houd echt een beetje van Lydia.

Het Reclame Blok Voorbij

We leven in een wereld van content creators en social media influencers. Ik kijk niet naar reclames op TV. Ik bestudeer geen mooie praatjes & plaatjes in tijdschriften. En reclameborden op straat zie ik al helemaal niet meer. Mijn koop-inspiratie haal ik rechtstreeks van Instagram, YouTube en blogs.

Ik kan erop vertrouwen dat mijn favoriete YouTubersΒ wel weten welke must haves er bij het nieuwe seizoen horen. De beauty guru’s die ik volgΒ vertellen welke nieuwe make-up lanceringen er zijn. En op Instagram en mijn favoriete blogs kan ik iedere dag zien welke geweldige baby- en kinderspullen, handige apps & abonnementen en andere fijne producten de wereld te koop heeft.

Steeds meer bedrijven begrijpen dat je veel meer bereikt met het betrekken van bloggers en influencers bij je marketingstrategie. Deze influencers zijn “gewone” mensen die vanuit hun eigen ervaring vertellen wat ze van iets vinden en zo anderen inspireren het te gaan kopen. Mannen, vrouwen, jongens, meisjes en alles daar tussenin, waar je een connectie mee voelt, die je vertrouwt en die jou inspireren. Een soort vriend(in), maar dan anders. De reclame boodschap – als die er al is – gaat op in een groter verhaal.

Herkenbaar of juist niet?

Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot influencers die “relatable” zijn. Ze herkennen zichzelf in hun struggles, bezigheden, voorkeuren en wensen. Anderen vinden het juist lekker om even een andere wereld in te stappen. Ik kan echt genieten van de Pinterest-perfect wereld van Lydia Elise Millen: haar huis is altijd schoon & opgeruimd, ze heeft uren de tijd om te sporten, haar haren & make-up te doen en de enige persoon met wie ze rekening hoeft te houden is Lydia. Als moeder van twee, die 80% van haar dagen in een legging doorbrengt, met haar haren in een knot en een huis dat uitpuilt van het speelgoed snap je dat mijn Lydia-uurtje een kleine vakantie is.

Kinderen in een wereld van Influencers

Als je kinderen hebt, weet je hoe graag je jouw kind wilt omringen met positieve invloeden. Je kunt het niet voorkomen dat jouw prachtige, pure kroost beΓ―nvloed wordt door de wereld en de mensen om hem/haar heen. En waarom zou je? De wereld heeft veel moois te bieden. Maar ook een heleboel mindere dingen. Voor een groot deel heb je daar invloed op. In ieder geval tot een bepaalde leeftijd. Maar in deze YouTube en social media wereld worden kinderen niet alleen beΓ―nvloed door andere kinderen op school of in de buurt en door eigen familieleden en leraren. Door alle schermen “van tegenwoordig” is het lastig filteren wat er precies binnenkomt en wat niet.

Wat wel en wat niet?

Ik ben 31. Ik vind mijn leven leuk. Mijn kinderen geweldig. En mezelf ook steeds beter te doen. Ik weet wie ik ben, waar ik sta en waar ik naartoe wil. Dus als ik naar het leven van iemand anders kijk, op social media of YouTube, raak ik daar niet van slag van. Ik raak geΓ―nspireerd, maar niet geΓ―ntimideerd of gedemotiveerd. Deels omdat ik niet echt een ander leven dan wat ik al heb ambieer en ten tweede omdat ik weet dat je op social media en YouTube maar een deel ziet. Ik ben zelf op mijn blog bijvoorbeeld altijd heel eerlijk, maar op Instagram post ik echt geen foto van dat uur tussen 6 en 7, waarin beide kinderen aan het huilen zijn, mijn oogballen van vermoeidheid op mijn tenen hangen en mijn geduld nu-echt-op-is.

Maar kinderen kunnen dat onderscheid niet maken, tussen werkelijkheid en “Instalife”. De wereld is zoals die is. Wat ze zien, is de werkelijkheid. En ze zijn heel beΓ―nvloedbaar en kwetsbaar. Daarom is een bepaalde mate van bescherming van kinderen, als het gaat om de wereld van influencers en YouTubers, ontzettend belangrijk.

Maar hoe dan?

Als ouders hebben we allemaal onze eigen mening over schermtijd. Isaya is pas 3, dus ik vind zelf, hoe minder hoe beter. Maar ik zie ook hele positieve kanten aan de wereld van influencers en content creators. Om te weten hoe je kinderen het positieve van deze “nieuwe” wereld kunt laten ervaren en tegelijkertijd kunt beschermen tegen de negatieve kant ervan, moet je eerst de wereld van het bloggen, influencers en social media begrijpen.

Bij COMM – Museum voor Communicatie is van 6 oktober t/m 30 januari een tentoonstelling over influencers en content creators. Deze tentoonstelling heet #IBTS [Influencers Behind The Scenes].Β De tentoonstelling is een speciale route langs de 4 etages van COMM. Hier vind je unieke video-content van social influencers. Je ontdekt wat “influencers” en “content creators” precies zijn, hoe ze communiceren en wat er allemaal bij komt kijken. Kinderen kunnen in het weekend hun favoriete YouTubers ontmoeten en speciale workshops volgen. En ouders kunnen deze leuke en ietwat bijzondere wereld van social media en content creation beter leren kennen.

Kortingscode

Met de codeΒ IBTSBLOG25Β krijg je 25% korting op de Meet & Greet tickets van #IBTS. Bekijk de agenda hier.


Onze schermtijd

Mocht je nieuwsgierig zijn: Isaya krijgt 3 a 4 keer per week 1 uur schermtijd. Dit wordt ingevuld met een dvd of filmpjes op Netflix. Als een Disney film wat langer duurt dan een uur, kijken we ‘m uiteraard gewoon af. Ze heeft geen toegang tot iPhones en Ipads. Mijn eigen schermtijd is veel langer (oeps). Volgens mijn iPhone zit ik dagelijks bijna 2 uur op mijn telefoon (Instagram is de grootste “boosdoener”) en ‘s avonds kijk ik altijd graag een aflevering van een Netflix serie.

En jij? Ik lees graag jouw ervaring, mening of ideeΓ«n over schermtijd terug op Instagram, Facebook, of in de comments hieronder!


Columns by Kari

One thought on “Schermtijd in een wereld van Content Creators en Influencers

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.