5 Series die je echt moet kijken

Ik ben gek op series. Films kijk ik zelden, maar goede series volg ik met een liefde die neigt naar verslaving. Als je de blog met mijn top 20 Netflix series hebt gelezen, was je je waarschijnlijk wel al bewust van deze liefde/obsessie. Maar ik ben wel heel kritisch en specifiek in wat ik wil kijken: ik vind niet zomaar alles leuk. Deze 5 series heb ik de afgelopen maanden bekeken en raad ik jou ook echt aan! Er zit voor iedereen wat bij: drama, actie, zoetsappig, kostuum en zelfs science fiction.

1. Reign

Series die je moet kijken
Afbeelding viaΒ Netflix

Reign gaat over Queen Mary of Scotland. Het is een historische serie, met kastelen en kostuums en oorlog. Maar de dialogen, emoties, muziek (heel gaaf!) enΒ feel is vrij hedendaags. Ik ben zelf niet zo’n historische-serie-liefhebber en ik heb ook nul idee over de historische juistheid van Reign, maar het verhaal en vooral de uitvoering zijn fascinerend. Ik ben echt verliefd geworden op deze serie en heb de 4 seizoenen gebinge-watched. Ik was oprecht verdrietig toen het was afgelopen. Het is een serie die steeds beter en beter wordt, hoe verder je kijkt. Thema’s als feminisme, verkrachting, macht, trauma, verlies, moord: het komt allemaal aan bod. Het wordt in de loop van de seizoenen steeds meer Herstory in plaats van History – and I LOVE IT!

Queen Mary (leefde in 1500-en-nog-wat) moest op jonge leeftijd Schotland verlaten omdat ze daar niet veilig was. Als ze “of age” is vertrekt ze uit het nonnenklooster waar ze is opgegroeid en beschermd, naar het Franse hof om bij haar verloofde (met wie ze al sinds haar 6e verloofd is) te gaan wonen. Frankrijk hoort een bondgenoot te zijn van Schotland, in de strijd tegen de Engelsen. Maar in de praktijk loopt Mary groot gevaar tussen de Fransen. Ik keek Reign op Netflix.

2. Big Little Lies

Series die je moet kijken
Afbeelding viaΒ Ziggogo.tv

Deze staat op nummer 2 omdat dit niet alleen een van de beste series is die ik in de afgelopen 12 maanden, maar zelfs die ik ooit heb gezien. Grote kans dat je ‘m al hebt gezien, want hij is mega populair. Maar zo niet, dan nu doen. Met een geweldige cast van onder andere Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shailene Woodley blijf je kijken naar deze dramaserie. Hij is heftig, intens, verdrietig, spannend, ongemakkelijk, eerlijk, complex en knap. Het gaat over vrouwen met diepte: complexe karakters die niet het één of het ander zijn, geen karikaturen, maar gelaagde wezens vol tegenstrijdigheden, zoals we dat in het echt ook zijn. Thema’s als huiselijk geweld, scheiding, verkrachting en moord, gaan samen met ouderschap en vriendschap. You need to watch this. Er is nu nog maar 1 seizoen, maar seizoen 2 is in de maak (2019). Ik heb deze serie gekeken op Ziggogo.tv, met ons Movies & Series XL account.

3. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D

agents of shield
Afbeelding viaΒ Ziggogo.tv

Ik had nog nooit van mijn leven echte science fiction films, series en comic books bestudeerd. Ik weet niet het verschil tussen Star Wars en Star Trek, kan geen enkele super hero opnoemen en ik kende het begrip “Marvel” niet. Maar mensen. Ik. Ben. Om. Maar echt. Dit is ZO een gave serie. Ik zal mijn best doen om het op een manier uit te leggen die de echte Marvel Fanaten ook enigszins zullen accepteren, aangezien ik alle referenties naar films, comic books en super hero’s niet kan plaatsen.

Oke. De wereld is dus de wereld zoals die is. Maar er zijn ook bedreigingen die niet menselijk, maar alien zijn. Ja. Aliens zijn een feit. Zij hebben ons gevonden of wij hun, dat weet ik niet. Maar die alien powers die zorgen voor super powers. Sommigen zijn goed, sommigen zijn kwaad. Allemaal hebben de potentie om dodelijk te zijn. Het S.H.I.E.L.D team van Phil Coulsen, bestaande uit “gewone” mensen en mensen met powers, probeert te wereld te beschermen tegen alien threatsΒ en te redden van ondergang. De acteurs is briljant, divers en niet vervelend om naar te kijken (lees: Henry Simmons). Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Er zijn 5 seizoenen (Ziggogo.tv) en ik beloof je, je hebt zo een nieuwe verslaving te pakken.

4. Westworld

Series die je moet kijken
Afbeelding viaΒ Ziggogo.tv

Als je mijn Instastories volgt, weet je dat ik een aflevering of 5 nodig had om over het WTF-gevoel heen te komen en te committen aan Westworld. Want het is raar. En vaag. En vreemd. En bizar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin alleen maar doorkeek omdat a) iedereen op Instagram tegen me zei dat ik door moest kijken “omdathetechtmegacoolis” en b) omdat Anthony Hopkins erin speelt. Het heeft geen zin om teveel over deze serie uit te leggen, Westworld is een experience en ik wil niet teveel van die belevenis van je wegnemen door in detail te treden. Maar dit is wel fijn om van te voren te weten:

  • Westworld is een soort science fiction serie, met filosofische, ethische en humanitaire diepgang.
  • Het duurt even voor je het doorhebt. Maar het is niet zo ingewikkeld als de familiebanden in Game of Thrones.
  • Het is wat gruwelijk. Maar again, niet zo ranzig als GOT.
  • Westworld is een amusementspark, waar rijken naartoe gaan om zich consequentie-loos uit te leven. Ze kunnen mensen doden en verkrachten zonder gevolgen. Want het zijn geen “echte mensen”, maar zéér ver ontwikkelde artificial people. Het duurde even voordat ik snapte dat het een “amusementspark” was, omdat ik persoonlijk moord en verkrachting niet onder de categorie “vermaak” plaats.
  • Geef het een aantal afleveringen en daarna ben je hooked.
  • Seizoen 2 is nu in volle gang. Ik kijk via Ziggogo.tv.

5. Quantico

Series die je moet kijken
Afbeelding via Ziggogo.tv

Ik hou van Amerikaanse detective series. Bij voorkeur detectives met een idiot savant of iets met een covert/elite team. Dat laatste vind je in Quantico. Een elite CIA (en later FBI) team moet van alles en nog wat aan crimes, conspiraciesΒ en terrorist attacksΒ voorkomen, oplossen en bevechten. Ondertussen proberen de team members ook nog (liefdes)levens te hebben. Gewoon leuk om naar te kijken, niet te ingewikkeld, niet te spannend, maar wel een hele toffe serie. Ook cool aan Quantico: eindelijk een serie met daarin een sterke, vrouwelijke hoofdrol die wordt vertolkt door een Indiase actrice. Priyanka Chopra is super stoer, bloedmooi en heel getalenteerd. Ik kijk Quantico op Ziggogo.tv.

Bonus Serie: The Good Witch

Series die je moet kijken
Afbeelding viaΒ Netflix

Hij staat niet in mijn top vijf, want wat je vooraf moet weten over The Good Witch: dit is echt de “witste” en meest heteroseksuele serie die ik in tijden heb gezien. Ik geloof dat er 1 iemand met een donkere huidskleur in speelt (ergens op de achtergrond, geen tekst) en nul homo’s in voorkomen. Ik leef in Shondaland en het is soms moeilijk te herinneren dat er een pre-Shonda Rhimes tijdperk was, waarin series een diversiteitsgehalte van -10 hadden. Toch is het een vermakelijke serie. Een belachelijk brave serie, dat wel, over een American Small Town, waar een moeder woont met bijzondere gaven. Niet persΓ© hekserij (dat zou natuurlijk te ketters zijn), maar wel “bijzonder”. Ze voelt dingen. Kijkt gewoon lekker weg. Ik heb 3 seizoenen gekeken op Netflix.

3 thoughts on “5 Series die je echt moet kijken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.