3 (h)eerlijke vakantieparken in eigen land

Zoals veel van jullie vieren wij ook dit jaar weer vakantie in eigen land. Vorig jaar verbleven we in een vakantiepark en bezochten we de Sallandse Heuvelrug: dat was echt prachtig. Voor deze zomer ging ik weer op zoek naar mooie, groene plekjes in Nederland en duurzame verblijfplaatsen. In deze blog stel ik je graag voor aan 3 (h)eerlijke vakantieparken in Nederland: duurzame en kindvriendelijke parken in eigen land. De parken zijn namelijk gesorteerd op fair travel, het eco-label van TUI. Dat betekent dat ze op de parken altijd op zoek zijn naar een duurzame oplossingen op gebied van water, energie, biodiversiteit en afval. Ben je op zoek naar een duurzame vakantie in eigen land? Lees dan gauw verder!

Waterpret in Center Parcs De Eemhof

Tussen groene natuurgebieden en aan het Eemmeer ligt Center Parcs De Eemhof. Dit vakantiepark in Nederland is ideaal als je er tussenuit wilt met je gezin. Er worden verschillende groene keuzes gemaakt in dit vakantiepark. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet op het reduceren van het water- en energiegebruik in de duurzame cottages. Ook wordt er minder chloor gebruikt in het subtropische zwemparadijs Aqua Mundo. Isaya en Alela zwemmen het liefst iedere dag en zo kunnen ze genieten van een dag vol waterpret, zonder rode oogjes. In de Market Dome zijn verschillende restaurants met voldoende gezonde en plantaardige keuzes. Je peuzelt ze op tussen de tropische planten, vissen en vogels die hier leven. Natuurlijk kun je ook zelf (plantaardig) koken in je huisje!

vakantiepark met zwembad

Buiten de poorten van het park wachten natuurgebieden om te wandelen of fietsen. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische fiets huren en rond de Oostvaardersplassen fietsen. Of trek je wandelschoenen aan en wandel door Natuurpark Lelystad, het thuis van veel bedreigde diersoorten. 

Op avontuur tussen de wilde dieren bij Safari Resort Beekse Bergen

In vakantiepark Safari Resort Beekse Bergen slaap je letterlijk tussen de wilde dieren, zoals leeuwen, giraffes, zebra’s en nog veel meer prachtige dieren. Mijn meisjes zouden het zo tof vinden om op safari te gaan. De vakantiehuisjes liggen verspreid tussen verschillende vlaktes, savannes en de zeehondenplas. Tijdens een fair travel vakantie van TUI in Safari Resort Beekse Bergen wordt volop rekening gehouden met het milieu. Het park focust erop om alle onderdelen van het park zo duurzaam mogelijk te maken. Zo worden er grondstoffen duurzaam en biologisch ingekocht. Denk daarbij aan het voer voor de dieren, ingrediënten voor de gerechten in de restaurants. Geniet van biologische tomatensoep of plantaardige opties. Ook zijn veel producten voorzien van een Fairtrade of Beter leven keurmerk. De bouwmaterialen voor de vakantiehuisjes zijn ook zoveel mogelijk duurzaam. En het waterverbruik wordt beperkt door het gebruik van waterbesparende apparatuur.   

groen vakantie vieren

Duurzaam en luxe bij vakantiepark Soof

En tenslotte, een van mijn favorieten: vakantiepark Soof. Dit kleinschalige vakantiepark op de Utrechtse Heuvelrug staat bekend als een duurzaam vakantiepark. Je vindt hier een mooie combinatie van duurzaamheid en luxe. Het is fijn en groen vertoeven in de luxe eco-lodges aan het water of midden in het bos. En bij warm weer kun je in het zwembad duiken. Het water wordt duurzaam verwarmd doormiddel van een warmtepomp. Maar wij zouden natuurlijk vooral ook de groene omgeving ontdekken, lopend en op een elektrische fiets. Na de Sallandse Heuvelrug zijn we ontzettend benieuwd naar de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is door de zandvlaktes en heide een mooi gebied om te wandelen. Het vakantiepark ligt pal tegenover het recreatiegebied Kwintelooijen en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, De Hoge Veluwe en de Betuwe om de hoek. 

milieuvriendelijk vakantiepark

Tips voor een extra groene vakantie in een vakantiepark in Nederland

  1. Ga indien mogelijk met de trein of (elektrische) fiets naar je bestemming of compenseer de CO2 uitstoot van je rit via Treesforall.

2. Gebruik de auto op locatie zo min mogelijk: huur een (elektrische) fiets en wandel lekker in de omgeving

3. Kook zoveel mogelijk plantaardig op locatie

4. Als je uit eten gaat, kies dan een veganistische of vegetarische optie op het menu

5. Als je boodschappen op locatie doet, gebruik dan herbruikbare broodzakken en groentezakjes zodat je zo min mogelijk wegwerp plastic hoeft te gebruiken

6. Neem, als je gaat wandelen of fietsen, een afvalzakje mee, zodat je je afval altijd kwijt kunt, ook als je in een gebied bent met weinig afvalemmers. Gooi uiteraard niks in de natuur

7. Vermijd plastic vorkjes, bakjes, rietjes en bekertjes op locatie. Neem je eigen herbruikbare rietjes en koffiebekers mee en vraag om bijvoorbeeld om een bord met een vork ipv een plastic bakje met een prikkertje als je een frietje besteld in het vakantiepark.

Voor meer groene tips voor een milieuvriendelijker dadelijks leven, kijk hier!

Columns by Kari

Ad, paid

One thought on “3 (h)eerlijke vakantieparken in eigen land

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.