Vier verborgen milieuvervuilers in ons huishouden

Natuurlijk doe ik niet alles perfect, als het gaat om groen leven. Ik doe mijn best om iedere dag, iedere week en ieder seizoen milieuvriendelijke keuzes door te zetten of aan te pakken. Dat is een proces. Een van de dingen die wij nog niet groen doen, is het gebruik van onze telefoons en computers. Onze computers hebben we destijds nieuw gekocht, onze smartphones zijn β€œecht” iedere twee jaar aan vervanging toe. Het maken en gebruiken van computers en smartphones is ontzettend milieuvervuilend. Het zijn stille energievreters. In deze blog ga ik op onderzoek uit: is er ook een milieuvriendelijke computer en smartphone?

Mijn MacBook kocht ik in 2014 en gebruik ik iedere dag. Ik typ er mijn blogs op, ik heb mijn boek erop geschreven, ik kijk series en, heel belangrijk, ik gebruik mijn Macbook voor zoekopdrachten. Waarom dat laatste zo belangrijk is, daar kom ik straks op terug. Mijn IPhone gebruik ik om foto’s te maken, om foto’s te bewerken, om te Instagrammen, om appjes te sturen en alweer: om online dingen op te zoeken. Ook onderdeel van ons huishouden: een iMac, de IPhone van mijn vrouw en maar liefst 3 oude smartphones (één met een scherm aan diggelen) ergens weggestopt in een la. 

Waarom zijn deze apparaten zo milieuvervuilend?

Onze smartphones en computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zijn voor mij ook nog eens essentiΓ«le middelen zijn om mijn werk uit te kunnen voeren. Zonder computer geen blog of boek en zonder smartphone geen Instagram en foto’s. Maar erg groen is het niet. Maar waarom niet precies?

  • Het produceren van computers, tablets, smartphones en laptops kost veel grondstoffen (metalen), energie (CO2-uitstoot van productie en transport) en verpakking. De mijnbouw is een enorme vervuiler en waterslurper
  • Veel mensen (waaronder ondergetekende) gebruiken hun smartphones maar heel kort. Zodra ze de eerste tekenen van ouderdom, een vol geheugen of kuren vertonen, verdwijnen ze in de la en biedt het verlopen abonnement een oplossing met een nieuw toestel. Door die korte levensloop wordt er onnodig veel belasting gelegd op het milieu.
  • Het gebruik van al deze apparaten kost enorm veel energie. Niet alleen omdat ze moeten worden opgeladen, maar ook (vooral) omdat servers heel veel energie slurpen.
Hoe werkt dat, met die slurpende servers?

Zoekopdrachten, e-mails en nieuwsbrieven worden opgeslagen op servers. Google heeft er ruim 900.000. Het energiegebruik dat hiermee gepaard gaat is gigantisch. Zo draag je met een simpele zoekopdracht en een digitaal abonnement op veertig nieuwsbrieven ineens bij aan klimaatverandering. 

Is er ook zoiets als een milieuvriendelijke computer?

Aankoop
  • Kies liever een laptop dan een desktop. Er zijn 75% minder materialen en grondstoffen nodig voor de productie en omdat ze kleiner zijn, is de uitstoot van transport en de vervuiling door verpakkingsmateriaal minder groot. Ook is een laptop ruim 70% zuiniger in gebruik.
  • Overweeg tweedehands. Maar dan wel betrouwbaar. Ik zou zelf met mijn lekenkennis niet zo gauw via Marktplaats een laptop of telefoon kopen. Maar een refurbished computer een tweede leven gunnen, zou ik wel aandurven. Het apparaat is dan helemaal opgeschoond, gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. Zo is je milieuvriendelijke computer of smartphone klaar voor een tweede handsgebruik. Vaak komen deze apparaten uit het bedrijfsleven: bedrijven die in één keer computers of telefoons van medewerkers weg doen om plek te maken voor nieuwere modellen. Deze apparaten zijn meestal nog heel goed, zeker na een opknapbeurt. Voor mij ook belangrijk: bij een refurbished shop, zoals Apha-Shop krijg je twee jaar garantie.
  • Kies zo min mogelijk apparaten. Een desktop voor als je boven zit. Een laptop voor als je aan de keukentafel wilt werken. Een IPad voor als je op de bank zit te surfen. Een E-reader voor als je in de tuin ligt. En natuurlijk een smartphone, want daar kan niemand meer zonder. Hoe meer apparaten je koopt en gebruikt, hoe groter de belasting is voor het milieu. Kies bij voorkeur twee, hooguit drie apparaten die je echt nodig hebt. En kies geen grotere monitoren dan je nodig hebt. Kies een apparaat met een geheugen dat aansluit bij je behoeften, zodat je opslag niet te snel vol zit.
  • Als je een merk uitkiest voor je nieuwe apparaten, lees dan eerst wat het bedrijf doet aan recycling, milieuvervuiling, verpakking en CO2-uitstoot. 
Gebruik
  • Gebruik je apparaat zo energiezuinig mogelijk. Zet je computer uit als je deze niet gebruikt. Gebruik geen screensaver. Zet wifi en bluetooth uit als je deze niet gebruikt. 
  • Gebruik Ecosia in plaats van Google. Deze search engine plant bomen voor de zoekopdrachten die je doet. Zo compenseer je de CO2-uitstoot van je zoekopdrachten. 
  • Gebruik je apparaat zo lang mogelijk. Dat kan als je goed voor je apparaten zorgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je accu niet helemaal leeg is, voor je hem weer oplaadt, zodat de accu langer meegaat. Zorg voor goede (externe) opslag, zodat je computer of telefoon niet om de haverklap vol zitten en je dus sneller geneigd bent om een nieuwe te kopen. Houd je computer schoon: verwijder bestanden en programma’s die je niet (meer) nodig hebt.
Recycling
  • Verkoop je oude apparaten of lever ze in bij de winkel waar je een nieuwe aankoop doet. 
  • Als je apparaat echt rijp is voor de bak, lever deze dan in bij de milieustraat of een E-waste inleverpunt.

En dan is het cirkeltje rond: van je duurzame aankoop, naar duurzaam gebruik en tot slot een duurzame manier van afscheid nemen van je milieuvriendelijke computer of smartphone. Aangezien mijn laptop deze zomer al weer 6 jaar is, wordt de kans steeds groter dat ik op een bepaald moment afscheid moet nemen van mijn geliefde MacBook. Het is een moment waar ik absoluut niet naar uitkijk, maar als het zover is ga ik op zoek naar eenΒ refurbished laptop of MacBook. Maar eerst ga ik aan de slag met die oude smartphones in de la: ik ga ze opschonen en verkopen/doorgeven, zodat ze alsnog van een tweede leven kunnen genieten.

Columns by Kari

AD – paid

2 thoughts on “Vier verborgen milieuvervuilers in ons huishouden

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.