Zelf 100% natuurlijke scheercrème maken

Ik vind het leuk om met enige regelmaat aan de slag te gaan met 100% natuurlijke ingrediënten voor een DIY project. Zo heb ik al natuurlijke zonnebrand, natuurlijke face mist en ecologisch wasmiddel gemaakt. Die laatste twee gebruik ik nog altijd dagelijks. Tijd voor iets nieuws. In deze blog ga ik zelf natuurlijke scheercrème maken. Helemaal natuurlijk, veganistisch en dierproefvrij. Benieuwd of het werkt?

zelf natuurlijke scheercrème maken: wat heb je nodig?

Natural Heroes verkoopt een kant & klaar DIY pakket om zelf natuurlijke scheercrème te maken. In dit pakket zit:

  • Een pot Shea Butter
  • Een pot Kokosolie
  • Een fles Amandelolie

Verder kun je zelf nog een essentiële olie toevoegen. Ik koos voor lavendelolie. Maar je kunt ook gaan voor Tea Tree, Rozemarijn of Frankincense. Vier ingrediënten dus. Heel simpel, heel clean. Ik gebruik veel pure ingrediënten van Natural Heroes, voor eindeloos veel doeleinden en ben er super tevreden over.

Hoe moet je zelf natuurlijke scheercrème maken?

zelf natuurlijke scheercrème maken
  • Weeg 70 gram shea butter en 70 gram kokosolie af
  • Smelt ze au bain marie
  • Voeg 50 ml amandelolie toe
  • Voeg een paar druppels essentiële olie toe
  • Ruik even aan dit zalig geurende goedje!
DIY scheercrème
  • Zet het mengsel in de koelkast tot het weer een vaste consistentie heeft
  • Zet de mixer erop en mix het geheel in ongeveer 3 minuten tot lichte schuim
  • Doe de scheercrème in een goed af te sluiten pot

De eerste ervaring met zelfgemaakte scheercrème

Ik vind het ontzettend leuk om dit soort dingen te maken. Het is zo een leuke ervaring en het ruikt zalig. Isaya vindt het ook heel interessant, dus ook echt een aanrader om met je kinderen te doen. Toen de scheercrème klaar was, voelde het heel lekker zacht aan op mijn huid: een voedende en weldadige crème. So far so good! Maar nu nog kijken of zelf natuurlijke scheercrème maken ook leidt tot een prettige scheerbeleving. De bedoeling is dat je geen rode bultjes meer krijgt: dit goedje is zeer zacht voor de gevoelige huid.

zelf natuurlijke scheercrème maken

Zelf natuurlijke scheercrème maken: werkt het?

Ik heb de scheercrème op verschillende manieren getest:

  • Met mijn Safety Razor. Ik scheer sinds enkele weken met een Safety Razor. Dat vind ik echt ideaal: ik wil nooit meer terug naar wegwerpmesjes. Maar deze scheercrème op oliebasis gaat helaas niet goed samen met een safety razor. Het mesje werkt om de een of andere reden dan niet. Er blijven haartjes zitten en ik moet het mesje heel goed schoonmaken daarna. Geen succes dus.
  • Met een wegwerp scheermesje. Dit werkt perfect. De scheercrème is zo zacht en geeft een hele fijne scheerbeleving. Na afloop voelt mijn huid glad en verzorgt en heb ik eigenlijk geen bodylotion meer nodig. Ik krijg geen rode bultjes. Een echte aanrader dus. Je moet er echter wel rekening mee houden dat, als je in de douche scheert, je vloer glad wordt.
  • Met een scheerkwast. Ik wilde toch nog even proberen of, als ik kleine dingen veranderde, een Safety Razor tóch samen zou gaan met zelf natuurlijke scheercrème maken. Zo heb ik mijn mesje voor de zekerheid vervangen en heb ik geprobeerd of het beter ging door een scheerkwast te gebruiken. Beide bleken niks uit te maken. Een scheerkwast met scheercrème op oliebasis raad ik af.

Conclusie

De scheercrème werkt dus heel goed als je een wegwerp scheermesje hebt (een “gewoon” scheermes). Als je een Safety Razor gebruikt, werkt het niet. Ik gebruik mijn zelfgemaakte scheercrème overigens wel gewoon: als bodylotion en als handcrème. Het is echt zálig. Als je zelf bodylotion wilt maken, zou ik zeker dit recept volgen!

Wat nu?

zelf natuurlijke scheercrème maken

Aangezien ik met een Safety Razor scheer, moest ik dus iets anders gaan gebruiken als scheerschuim. Gelukkig heeft Natural Heroes overal wel een oplossing voor. De African Black Soap, een 100% natuurlijke en vegan zeep, bleek het antwoord. Het is een multifunctionele zeep, met vitamine A en E, die je ook voor je gezicht kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik African Black Soap om te scheren?

  • Ik maak mijn scheerkwast* heel goed nat en ga met de kwast over de zeep, totdat er flink wat zeep in de kwast zit
  • Vervolgens maak ik cirkelbewegingen in mijn scheerkom**, zodat het goed gaat schuimen
  • Daarna breng ik de zeep in cirkelvormige bewegingen aan op mijn been: je moet de zeep echt zien zitten, dus wees royaal. [Je doet een miljoen jaar met een klein blokje zeep.]
  • Ik scheer zoals ik dat inmiddels gewend ben, met mijn Safety Razor.
  • Ik spoel de zeep van mijn huid en smeer mijn benen in met mijn DIY scheercrème, als verzorgende bodylotion
  • Je kunt de African Black Soap het beste bewaren in een houten bakje.

* Ik heb nu de scheerkwast van Vergulde Hand. Die raad ik echt af! De haren vallen er constant uit. Deze, van Hawkins & Brimble, staat beter aangeschreven.
** Als scheerkom gebruik ik deze rvs kom van Xenos.

Columns by Kari

Gifted products and affiliate links

2 thoughts on “Zelf 100% natuurlijke scheercrème maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.