Een milieuvriendelijke kinderverjaardag vieren

In januari begin ik met het plannen van de verjaardagen van de meisjes. Ze zijn allebei in de zomer jarig en ik vind het heerlijk om alvast na te denken over wat ik voor ze wil kopen en hoe ik dat zo groen mogelijk kan doen. Maar ook hoe we de andere aspecten van hun verjaardagen – zoals kleding, traktaties, uitnodigingen, locatie, eten, taart en versieringen – zo groen mogelijk kunnen aanpakken. In deze blog deel ik hoe je een milieuvriendelijke kinderverjaardag kunt voorbereiden en vieren!


We zijn sinds kort ambassadeur van houtspel.nl. Een groene webshop waar ik al geruime tijd en met enige regelmaat houten speelgoed en houten knutselmateriaal koop voor de meiden. Ik vind het daarom ook super leuk om in deze blog, over het vieren van een milieuvriendelijke kinderverjaardag, samen te werken met Houtspel!


1. Duurzame cadeautjes

Natuurlijk is het niet het allerbelangrijkste van een verjaardag. Maar ik vind het altijd heel erg leuk om na te denken over mooie, duurzame cadeau’s voor de meiden. Cadeaus waar ze heel blij van worden, een duurzame aanvulling zijn op hun groene speelgoed collectie en een bijdrage leveren aan hun motorische-, emotionele- of kunstzinnige ontwikkeling en/of fantasieontwikkeling.

milieuvriendelijke kinderverjaardag vieren
Houten mandala onderdelen van Grapat, in de sorteerbakken van Grapat
Speelgoed met een open einde

Zoals jullie weten kies ik graag speelgoed met een open einde voor de meiden. In De groene mama heb ik een hoofdstuk gewijd aan wat ‘open ended play’ is en hoe je een gevarieerde, duurzame speelgoedcollectie kunt opbouwen voor je kinderen. Maar in het kort: speelgoed met een open einde is speelgoed dat niet slechts één ding is, maar waarmee je bijna eindeloos kunt variΓ«ren en fantaseren. Denk bijvoorbeeld aan blokken. Daar kun je allerlei soorten bouwwerken mee maken. Maar het kunnen in de fantasiewereld van een kind ook autootjes zijn of er kan een bedje mee worden gemaakt voor de pop. De Grapat munten en de regenbogen van Grimms zijn ook een ultiem voorbeeld van speelgoed met een open einde. Daar kun je talloze bouwwerken mee maken en spellen mee spelen. Maar ook lappen en doeken zijn perfecte voorbeelden van speelgoed met een open einde. Je kunt er hutten mee bouwen, draagdoeken van maken voor popjes, je ermee verkleden…

milieuvriendelijke kinderverjaardag vieren
Waldorf huisje met houten vlaggetjes

Als ik een cadeau zoek voor de meiden kijk ik dus altijd eerst naar een uitbouw van hun open ended play speelgoed. Verder kijk ik naar knutselmateriaal en buitenspeelgoed, zoals rolschaatsen, skateboard, etc. Ik begin zes maanden van tevoren met nadenken & polsen en maak zoekopdrachten aan op Marktplaats. De meest groene keuze, als het gaat om cadeaus, is tweedehands. Er wordt veel aangeboden op Marktplaats, Facebook en Instagram en door bewaarde zoekopdrachten aan te maken, kan je heel gericht zoeken. Niet alles is tweedehands vindbaar en dan kies ik ervoor om het nieuw, maar duurzaam te kopen bij een groene webshop.

Houtspel heeft alle milieuvriendelijke speelgoedmerken waar onze meiden mee spelen, zoals Grimms, Grapat en Holztiger. De andere reden waarom ik er regelmatig rondkijk, is omdat ze veel duurzaam handwerk- en knutselmateriaal hebben, zoals weeframen, breivorken, knoopsterren en tal van andere houten knutselinspiratie, ook rondom de seizoenen en jaarfeesten.

houten weefraam
Houten weefraam

Lees ook: 50 leuke en leerzame activiteiten voor kinderen


Maar wat nou als....

“Wat nou als ze iets gillends groots plastics willen hebben?” Ik krijg de vraag regelmatig. Natuurlijk ziet mijn oudste dochter wel eens iets ‘gillends groots plastics’ voorbij komen en zegt ze dan “waaaaauw, mama dat wil ik hebben.” Ik probeer dan samen met haar te kijken naar wat ze precies ziet. Vaak weet ze het zelf ook niet. Het glimt, het heeft glitters, het is roze, het… Misschien is het een eenhoorn of een prinses of een dier. Ik bevestig altijd even haar reactie (bijvoorbeeld “wauw, ik snap dat je dat mooi vindt!”). Daarna kijken we samen naar het speelgoed en proberen te achterhalen wat het is en wat je ermee kunt. Al pratende en vooral luisterend naar mijn kind kom ik erachter wat ze precies zo mooi vindt. Is het de kleur, het glimmende, het dier, wat je ermee kunt. Vervolgens ga ik op zoek naar duurzame alternatieven met dezelfde kwaliteiten. Iets wat langer meegaat, geen bijdrage levert aan de plastic soep en meer spelmogelijkheden heeft waardoor ze er minder snel op uitgekeken is. Als een duurzaam en meer pedagogisch verantwoord alternatief niet mogelijk is en het verlangen is blijvend, zoek ik het item tweedehands.

Cadeautjes groen inpakken

Als je cadeautjes groen wilt inpakken, kun je dat doen met herbruikbare doeken. We hebben een selectie doeken van biologisch zijde (je kunt uiteraard ook voor een vegan optie kiezen, zoals linnen of biologisch katoen) in verschillende maten die we gebruiken voor de seizoenstafel, maar ook om cadeautjes Furoshiki in te pakken. Met een droogbloem of lavendeltakje erbij wordt het extra mooi.

Een groen verlanglijstje

Cadeautjes zijn natuurlijk altijd super lief. Maar ik kan me voorstellen dat, als je een milieuvriendelijke kinderverjaardag wilt vieren, je wilt voorkomen dat je kind onnodig en/of plastic speelgoed krijgt. Stel (als het oud genoeg is samen met je kind) een verlanglijstje samen. Bijvoorbeeld bij een groene, kleine ondernemer in de buurt of bij een groene webshop. Je kunt ook vragen of de gasten op zoek willen naar een tweedehands cadeau!

2. Groen trakteren op school

Ik heb de afgelopen jaren veganistische koekjes gebakken met Isaya, als ze ging trakteren op school. Dit jaar wordt ze 6 en is het natuurlijk een extra speciale verjaardag omdat het haar laatste jaar (en laatste weken) op de kleuterschool zijn. Daarom zocht ik iets extra leuks om te trakteren. Houtspel heeft heel veel verschillende soorten peg dolls die ideaal zijn als kleine cadeautjes en die je eventueel zelf of met je kind kunt schilderen of aankleden (bijvoorbeeld vilten jasjes maken). Ook heel leuk om tijdens een kinderpartijtje te doen. Ik heb een klasje houten kaboutertjes voor Isaya om te trakteren. Natuurlijk bakken we er ook een lekkere veganistische traktatie bij. Als je groene stappen wilt zetten tijdens het trakteren dan hebben plastic vrije keuzes en plantaardige keuzes het meeste impact!

milieuvriendelijke traktaties
Houten kaboutertjes, om te trakteren, om mee te spelen, te knutselen of voor op de seizoenstafel

3. Milieuvriendelijk het huis versieren

Groen versieren hoort natuurlijk ook bij een milieuvriendelijke kinderverjaardag! Hier ben ik ook altijd ruim van te voren mee bezig. Ik probeer altijd te zoeken naar items die eindeloos herbruikbaar zijn: een uitbouw van de versieringen, in plaats van single use. De nadruk ligt niet op “meer en uitbundig” maar op bijzondere voorwerpen met een speciale verjaardagswaarde. Items die ze later als ze groot zijn koesteren, omdat er zoveel mooie verjaardagsherinneringen inzitten.

Slingers

Isaya en Alela hebben allebei hun eigen herbruikbare slingers (ik geloof dat ze deze zomer de derde verjaardag ingaan, maar het kan ook de tweede zijn, sorry, mombrain). Isaya heeft een slinger van gerecycled wol en Alela een houten regenboogslinger van Grimms. Slingers zijn bij uitstek een manier om plastic te besparen. Je kunt zelf slingers naaien, als je een beetje handig bent, bijvoorbeeld van oude kleding of dekens. Maar je kunt ook kiezen voor houten slingers. Of zelf houten slingers maken, met houten vlaggetjes. Die kunnen jullie samen schilderen of samen met de kinderen op het feestje schilderen. Ook heel leuk als adventsslingers!

De jaarring

De jaarring is ook een prachtige manier om feest in huis te brengen. In de jaarring kun je feestelijke stekers doen, kaarsjes en naamstekers. We hebben zelf de houten Grimms spiraal. Onderdelen ervan gebruiken we voor alle jaarfeesten, maar advent en de verjaardagen zijn natuurlijk extra speciaal en dan gebruiken we de hele spiraal. Er zijn ook kortere jaarringen verkrijgbaar. En de keuze aan stekers en kaarsjes is heel groot.

milieuvriendelijke kinderverjaardag vieren
Houten jaarring, met stekers, kaarsjes en naamstekers
De verjaardagsstoel

Natuurlijk is het heel belangrijk dat de stoel van de jarige versierd wordt! Wij doen dat gewoon met de doeken die we hebben. In de speelkamer hebben we een kist met doeken. Het is, zoals ik eerder al schreef, ultiem speelgoed met een open einde.

De verjaardagskroon

We hebben 1 verjaardagskroon, een hele mooie handgemaakte, via Etsy. Als er iemand jarig is in huis, dan mag die hem op. Het is geen speelkroon: hij ligt de rest van haar jaar netjes in de kast. Zo blijft hij mooi en extra bijzonder. Het is een verstelbare kroon die op alle hoofden past.

Ballonnen 

Ballonnen van plastic of latex zijn absoluut niet milieuvriendelijk en daarom wat mij betreft ook helemaal niet feestelijk. Ze zijn funest voor dieren en oceanen. Mooie alternatieven vind ik papieren ballonnen. Ik ben nog op zoek naar mooie herbruikbare ballonnen, bijvoorbeeld gevilt van biologisch wol.

4. Duurzame kleding voor een milieuvriendelijke kinderverjaardag

Toen Isaya vier werd en Alela 1 kregen ze allebei een jurk van biologisch wol, van Dilling. Deze jurken passen ze nog steeds, want een beetje op de groei gekocht en wol rekt lekker mee als je het goed wast. Vorig jaar, toen Isaya 5 en Alela 2 werd, kregen ze allebei een setje van linnen. De linnen setjes heb ik samengesteld met items van de duurzame kledingmerken Kind + Nature, Simply Grey en Play up. Ook deze kleding passen ze gewoon nog (ze staan er ook mee in De groene mama!) Ik koop niet zo vaak nieuwe kleding voor de meiden – Isaya’s favoriete jurk is een tweedehands jurk met glitters: ze zijn intens gelukkig met pre loved kleding. Maar ik vind het wel leuk om voor de verjaardagen iets milieuvriendelijks te kopen waarin ze kunnen matchen. Dus wie weet. Niet dat ze er op de dag zelf wat aan hebben, want…

5. De milieuvriendelijke kinderverjaardag zelf

Locatie 

Allebei mijn kinders zijn jarig in de zomer en dat is een zegen. Het is tot nu toe altijd (bloedje) heet op hun verjaardagen. Ik ben twee keer bevallen in een hittegolf. Heerlijk! We vieren de verjaardagen dan ook lekker buiten, in de (natuur)speeltuin. Ravotten, klimmen, met water kliederen, vies worden en gewoon lekker buiten zijn. Wat past er nou beter bij een milieuvriendelijke kinderverjaardag dan in de natuur zijn de hele dag? Daar horen geen nieuwe jurkjes bij natuurlijk, maar tweedehands shorts en shirtjes en heel veel zonnebrand.

Uitnodigingen

Groene uitnodigingen kun je natuurlijk zelf maken met je kind van materialen die je al hebt liggen. Je kunt ook kiezen voor kaartjes met zaadjes erin. Of kiezen voor zo milieuvriendelijk mogelijke kaarten, zowel we met kerst deden. Of je stuurt gewoon een appje naar de ouders. Maar daar zit natuurlijk weinig voorpret aan voor je kind πŸ˜‰

Goodie bags

Ik neem het mezelf ieder jaar voor, maar het is me nog nooit gelukt: goodie bags maken voor het einde van het feestje. Maar dan wel groen natuurlijk. Het plan voor dit jaar is hetzelfde als vorig jaar (niet gelukt, want we wisten door covid tot het laatste moment niet of het door kon gaan): samen met Isaya armbandjes of kettinkjes haken om mee te geven aan haar vriendjes en vriendinnetjes. Mocht je voor traditionele goodie bags willen gaan, maar dan groen, kies dan voor plastic vrije verpakkingen en plantaardige lekkernijen.

6. De kers op de veganistische taart

We bestellen sinds enkele jaren een veganistische taart bij een kleine ondernemer. Heerlijk is dat. Vaak maak ik er zelf ook nog eentje extra bij, bijvoorbeeld voor de ouders. De meisjes vinden mijn veganistische appeltaart het lekkerst. De hapjes maken we ook gewoon zelf, natuurlijk ook plantaardig. Het menu voor de verjaardagen van de meiden verschilt ieder jaar en moet ik uiteraard nog opstellen. Maar als je inspiratie zoekt voor veganistisch eten, bekijk dan hier al mijn recepten!

veganistische appeltaart
Veganistische appeltaart
Bordjes, bestek, bekers en rietjes

Een veganistische taart en vegan hapjes zijn de grootste groene stappen die je kunt zetten als het gaat om eten op een milieuvriendelijke kinderverjaardag. Maar vergeet ook zeker niet de bordjes en het bestek. Kies het liefst herbruikbaar. En anders kun je inmiddels bijna overal ook papieren bordjes en bestek kopen. Voor grotere kinderen zijn bordjes vaak niet eens nodig. Hoppa, stukje taart in een servet van gerecycled papier, in de knuistjes en smullen maar. En dan weer lekker verder spelen buiten. Vermijd rietjes, zeker van plastic. En schrijf, als je wegwerpbekers gebruikt, de namen van de kinderen op de bekers, zodat ze niet steeds een nieuwe hoeven te pakken.

Kaarsjes

Tot slot kun je een groene stap zetten door te kiezen voor kaarsjes zonder paraffine. Bijvoorbeeld sojakaarsjes of bijenwaskaarsjes. Je kunt ze ook zelf maken en dan in een houten steker op de taart zetten.

Columns by Kari

One thought on “Een milieuvriendelijke kinderverjaardag vieren

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.