Zo maak je de allerlekkerste veganistische appeltaart

Appeltaart is mijn favoriete taart. Al sinds ik klein ben. Ik herinner mij nog zo goed dat mijn moeder vroeger appeltaarten bakten. En wij snoepten van de zoete appels en het deeg. Mijn dochters houden ook enorm van appeltaart en natuurlijk maken we altijd veganistische appeltaart. In deze blog deel ik het allerlekkerste recept voor veganistische appeltaart. Simpel, relatief snel en kan bijna helemaal verpakkingsvrij.


Shout out

Voor ik in het recept duik, een dikke shout out naar voormalig Plantbites blogger Susanne. Ze besloot te stoppen met haar website en omdat ze wist hoe dol ik ben op haar veganistische appeltaart recept, stuurde ze mij een berichtje. Dit recept is voor het grootste gedeelte haar recept. Ik heb slechts een paar aanpassingen gemaakt, het hier en daar een beetje versimpeld voor de lazy vegan die ik ben en zoveel mogelijk verpakkingsvrij gemaakt. Credits voor het recept wilde Susanne niet, maar ik ben haar in ieder geval heel dankbaar voor haar heerlijke recept!

vegan appeltaart

Veganistische appeltaart

Wat heb je nodig voor deze veganistische appeltaart?
verpakkingsvrije appeltaart

Alle ingrediΓ«nten met een * kun je verpakkingsvrij kopen bij Pieter Pot

Voor het deeg

  • 375 gram tarwebloem *
  • 200 gram plantaardige boter (wij gebruiken deze van Flora)
  • 175 gram basterd suiker *
  • 1 theelepel bakpoeder *
  • 1 theelepel kaneel *
  • 3 eetlepels plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk, amandelmelk of sojamelk)

Voor de vulling

  • 800 gram appels (verpakkingsvrij in de supermarkt of op de markt)
  • 1 hand rozijnen *
  • 2 handen walnoten *
  • 2 eetlepels basterd suiker *
  • 1 eetlepel kaneel *

Hoe maak je vegan appeltaart?

Stap 1. Verwarm de oven voor op 175 graden

Stap 2. Weeg de tarwebloem, de boter en de basterd suiker af en doe het samen met de bakpoeder, plantaardige melk en kaneel in een grote kom. Als je een keukenmachine hebt, laat je deze het kleed werk doen, anders gebruik je je handen. Het is dan wel fijn als je de boter eerst op kamertemperatuur laat komen. Heb geduld met het deeg, voeg niet zomaar meer melk toe: kneed rustig door tot het de juiste structuur heeft.

Stap 3. Als het deeg mooi stevig en glad is, zet je het even in de koelkast terwijl je aan de slag gaat met de appels. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.

Stap 4. Voeg de rozijnen, walnoten, kaneel en basterd suiker toe. Ik crush de walnoten altijd een beetje met mijn handen zodat het iets kleinere stukjes worden. Schep alles goed om.

veganistische appeltaart

Stap 5. Vet een rond taartblik in met plantaardige boter.

Stap 6. Gebruik ongeveer 60 a 70 procent van je deeg om de bodem en de zijkant van het bakblik te bedekken. Maak deze laag niet te dik, maar ook niet te dun. Ik zou zeggen: 30 mm.

vegan appeltaart

Stap 7. Doe je appelvulling erin.

verpakkingsvrije taart maken

Stap 8. Maak de rest van je deeg plat met een deelroller en snijd in reepjes. Doe de reepjes op de taart in een vorm die jij mooi vindt.

plantaardige taart bakken

Stap 9. Bestrijk de bovenkant van de taart met een beetje plantaardige melk.

Stap 10. Doe de taart in de oven, set de timer op 60 minuten en… wacht tot de heerlijke geur van appeltaart door je huis trekt.

veganistische appeltaart

Laat de veganistische appeltaart afkoelen in het bakblik als hij uit de oven komt. Maak daarna pas je taart los en snijd in stukjes. Deze veganistische appeltaart is heerlijk met veganistische slagroom. Mijn vrouwen zijn dol op deze vegan slagroom.


Op zoek naar meer veganistische en verpakkingsvrije recepten? Kijk dan hier!


Eet smakelijk!

Columns by Kari

2 thoughts on “Zo maak je de allerlekkerste veganistische appeltaart

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.