Empties, deel 24: Natuurlijke Tandpasta

Een goede natuurlijke tandpasta is niet moeilijk om te vinden a la 2020. Er is ontzettend veel keuze en die keuze wordt alleen maar groter. Tof is dat steeds meer bedrijven ook beginnen na te denken over hoe ze hun tandpasta’s zo plastic vrij mogelijk kunnen verpakken. Van compleet plastic vrije tandpasta tot zero waste tandpasta en van tandpasta in krijttubes tot tandpasta met alleen een plastic dop: in deze blog vind je alle natuurlijke tandpasta’s die wij de afgelopen tijd hebben opgebruikt. Welke raad ik aan en welke sla ik de volgende poetsbeurt over?

Plastic vrije tandpasta

plastic vrije tandpasta
Niyok

Hoewel Niyok niet een volledig plastic vrije tandpasta is, is het merk wel een van mijn favorieten. Hun tubes bestaan namelijk voor 50% uit krijt in plaats van plastic. Dat scheelt toch een hoop onnodig plastic. Niyok is een super groen merk uit Duitsland op basis van biologische kokosolie. Kokosolie werkt anti bacterieel en ontstekingsremmend en de tandpasta’s zijn ook geschikt voor kinderen omdat ze helemaal vrij zijn van schadelijke of agressieve ingrediΓ«nten. Mijn kinderen vinden ze heel lekker – ze komen in de smaken:

  • Peppermint & Lemon: een hele gangbare smaak die iedereen zal bevallen omdat het een echte “tandpasta smaak” is.
  • Lemongrass & Ginter: mijn absolute favoriet. En ook van Alela. De eerste keer dacht ik, whuuuut? Maar al gauw went het en daarna ontdek je dat het zo’n fijne neutraliserende smaak is waar je een echt fris gevoel van krijgt.
  • Blood Oranje & Basil: dit is mijn minst favoriete Niyok tandpasta. Hij is wat klonterig [poetst niet lekker uit] en de smaak is saai.

De natuurlijke tandpasta’s van Niyok zijn 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. Uiteraard zijn de tandpasta’s ook vrij van microplastics. Je koopt Niyok bij De Groene Drogist.

Happy tabs

Mijn nieuwe favoriet, want de Happy tabs tikken alle vakjes aan van de ideale milieuvriendelijke tandpasta:

  • Ze zijn 100% natuurlijk
  • Het is een echte plastic vrije tandpasta, want de tabs komen niet in een plastic tube, maar in een glazen potje
  • Ze zijn dus zero waste, want je kunt het potje hergebruiken of navullen met de re-fill van Happy Tabs.
  • Ze zijn ook vegan en dierproefvrij
  • Happy Tabs doneert aan The Ocean Clean Up

En last, but certainly not least, de Happy Tabs zijn lekker. Ze smaken goed, ze geven je een fris en schoon gevoel en ze zijn gemakkelijk in gebruik. Je maakt je tandenborstel nat, doet een tabletje in je mond, kauwt er eventjes op en begint dan met poetsen. Echt ideaal, ook voor op reis. Het enige wat ik op de Happy Tabs heb aan te merken is dat ze wel iets kleiner mogen. Als ze 15-20% kleiner zouden zijn, zou het nog steeds heel effectief zijn. Er is een versie met fluoride en een variant zonder. Ook Happy Tabs koop je bij De Groene Drogist.

Schmidt's

Schmidt’s is een heel fijn 100% natuurlijk merk. De afgelopen maanden heb ik hun tandpasta’s, deo’s en zepen getest en ik vind alles een aanrader. Schmidt’s is verkrijgbaar bij Holland & Barrett en De Groene Drogist. Hoewel het geen plastic vrije tandpasta is, is het wel een mooie bewuste keuze als je wilt overstappen op natuurlijke tandpasta’s. De smaken zijn namelijk heel gemakkelijk en toegankelijk. En alles is vegan, dierproefvrij en glutenvrij.

plastic vrije tandpasta

Geen Empties blog zonder de nodige Weleda empties natuurlijk, want er gaat geen dag voorbij in dit huishouden zonder Weleda. De 100% natuurlijke tandpasta’s van Weleda gebruiken we al heel lang. Voor ons zelf is de Ratanhia tandpasta en voor de meisjes de Kindertandpasta. Maar ook de Saline tandpasta is recent op mijn lijst van favorieten gekomen. De smaak van deze tandpasta is heel zout waardoor je in eerste instantie denkt ‘aaa’, maar tijdens het poetsen merk je dat dit eigenlijk een heel reinigend effect heeft. Aanrader dus. De planten tandpasta van Weleda heb ik al heel lang niet meer gebruikt, dus ik weet even niet meer hoe die smaakt. Maar met de Calendula tandpasta ben ik nu aan het poetsen. Niet zo fijn als de Rathanhia, maar ook zeker niet verkeer. Weleda maakt tot op zekere hoogte plastic vrije tandpasta’s: de tubes zijn plastic vrij, maar de doppen niet.

Heel fijn ook aan Weleda tandpasta’s is dat ze goed betaalbaar zijn en op veel plekken verkrijgbaar zijn. Weleda vind je onder andere bij Holland & Barrett, Etos en natuurwinkels. Wij kopen Weleda meestal ‘in bulk’ in bij De Online Drogist, samen met onze andere benodigdheden.

zero waste tandpasta

Een tandpasta vond ik niet voor herhaling vatbaar en dat was de natuurlijke tandzeep van Georganic. Super jammer, want volledig plastic vrij. Maar ook na 2 weken kon ik niet aan de smaak van deze zeep wennen.

Tot slot

We gebruiken al enkele jaren bamboe tandenborstels, in plaats van plastic. Aangezien je iedere 3 maanden je tandenborstel moet vervangen [maal een paar miljard mensen] scheelt dat nog al veel plastic. Maar zo nu en dan gebruiken we ook tandenborstels van gerecycled plastic. Jordan heeft hele fijne tandenborstels. Echt een aanrader, zeker als je niet houdt van bamboe tandenborstels. Ze zijn ook beschikbaar in ‘soft’ en voor kinderen.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat enkele affiliate links

7 thoughts on “Empties, deel 24: Natuurlijke Tandpasta

  1. Eh, die van Jordan zijn niet plastic vrij, ze zijn (grotendeels) gemaakt van gerecycled plastic, staat er.
    Bedankt voor de tip van happy tabs! Ik heb onlangs andere tabletten gekocht en als die niet bevallen weet ik wat ik daarna ga proberen. πŸ™‚

    1. Voor whitening gebruik ik houtskool poeders. Bij mij werkt dat niet echt whitening omdat mijn tanden niet van nature wit zijn, maar het helpt wel om aanslag te verwijderen, waardoor ze een stuk lichter en schoner worden. Tot nu toe bleken alle merken die ik heb getest even effectief!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.