Moederfiets Review: De Avalon Elegance 28 inch

Ik fiets al jaren op een stadsbarrel. Dat bleek, na 4 gestolen fietsen in een jaar, de meest logische oplossing. Toen ik met Isaya ging fietsen zetten we een fietsstoeltje op genoemde barrel en gaan met die banaan. Dat heb ik twee jaar volgehouden. Maar het was echt een barrel: hij trapte zwaar (want geen versnellingen), het stuur klapte om en hij had een enkele standaard. En toen ik zwanger werd, was ik er klaar mee. Ik besloot toch maar een moederfiets aan te schaffen. Omdat we nog steeds in de stad wonen, wilde ik een niet al te dure fiets, voor het geval hij weer gestolen zou worden. Zo kwam ik uit bij de Avalon Elegance 28 inch. Tijdens mijn onderzoekje op internet naar een moederfiets vond ik geen review over deze fiets, dus bij deze: mijn Avalon Elegance moederfiets review.

Wat kost de Avalon Elegance Moederfiets

Ik heb mijn moederfiets gekocht bij internet-bikes.com. Hier hebben we ook Isaya’s fiets gekocht, wat een hele positieve ervaring was. Daarbij waren de fietsen in de aanbieding, waardoor de Avalon Elegance was afgeprijsd naar €439,-. Het is natuurlijk geen kopje koffie, maar een elektrische bakfiets is 10x dat bedrag, dus in moederfietsenland is dit een heel goedkoop fietsje!

Hoe ziet hij eruit

De Avalon Elegance moederfiets heb ik in twee kleuren gezien: zwart en wit. Omdat de uitverkoop op Internet Bikes loeisnel ging, was alleen de witte nog over. Ik wist niet zeker of ik dat mooi zou vinden, maar toen ik ‘m zag was ik super blij. Het is echt een hele mooie fiets.

Ik weet niet precies alle juiste termen – ik ben een fietsenleek. Maar de stang die van je pedalen naar je stuur loopt, is heel dik, waardoor hij er best stoer uitziet. Hij heeft een breed, zwart stuur, zodat je veel ruimte hebt. De banden zijn beige (ook best cool). De bagagedrager en nog een aantal andere onderdelen zijn grijs en het zadel is zwart. Kortom, een beetje een mengeling van stoer en elegant.

Handig om te weten

De Avalon Elegance moederfiets heeft een dubbele standaard, zodat je je kroost veilig kunt inladen. Hij heeft ook stuurvergrendeling, in de vorm van een veer. Daardoor klapt je stuur niet weg, maar hij gaat ook niet strak-strak op slot. Ik vind de stuurvergrendeling onder de maat. Maar ik heb ook een bak voorop gezet, dus dat zal vast niet meewerken. De fiets heeft 3 versnellingen, weegt zo’n 20 kilo en is gemaakt in Nederland.

Het frame en de bak voorop de fiets hebben we er zelf op gezet: die komen er niet bij. Het fietsstoeltje uiteraard ook niet.

Hoe fietst hij?

Lekker! Ik vond het erg belangrijk dat de fiets niet te zwaar zou zijn. Sommige moederfietsen wegen echt enorm veel, waardoor het heel zwaar is om ermee om te gaan. Ik ben niet zo groot en of oersterk, dus een licht fietsje had de voorkeur. En de Avalon Elegance moederfiets is licht in het gebruik.

Internet- Bikes

Zoals ik al schreef, hadden we positieve ervaringen met Internet Bikes, vanwege Aya’s fiets. En ook mijn ervaring met het bestellen van de moederfiets was vrij positief. De klantenservice beantwoordt snel vragen, de fiets werd vlot  geleverd en zag er super goed uit bij bezorging. Maar er er waren ook een paar minpuntjes.

Ik heb de fiets “rijklaar” laten maken door Internet-bikes. Dat kostte 30 euro. Ik was blij dat ik dat had laten doen, want ondanks dat ik “alleen” nog maar het stuur en de pedalen moest vastzitten, vond ik dat een ingewikkelde klus. Er zat geen handleiding bij, hoe dat stuur erop gezet moest worden. Het klinkt misschien simpel, maar dat was het niet. Ik had graag een handleiding gehad. Deze heeft Internet Bikes daarom per mail nagestuurd.

Verder waren de versnellingen niet goed afgesteld: er waren 2 in plaats van 3 versnellingen afgesteld. Gelukkig kon de fietsenboer op de hoek dat vrij snel voor mij oplossen.

Eindoordeel

Als je op zoek bent naar een betaalbare fiets om je kinder op te vervoeren, die wel de gemakken en veiligheid van een moederfiets heeft, is de Avalon Elegance Moederfiets wat mij betreft een goede keuze. Ik ben er heel blij mee en ik hoop dat hij de stad de komende jaren overleeft.

1 jaar later: UPDATE!

Update 21 juni 2019. Inmiddels gebruik ik mijn Avalon Elegance Moederfiets ruim een jaar. Ik ben er nog steeds blij mee. Hij fietst lekker en ik kom er de stad mee door. Maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten als je overweegt om deze moederfiets aan te schaffen.

Het stuurslot is eigenlijk non-existent: het werkt totaal niet. Dat is best lastig nu ik ook een stoeltje voorop heb. Dat kan, zoals ik vorig jaar al schreef, worden versterkt door het feit dat ik een bak voorop heb, maar ik heb sterk het vermoeden dat het gewoon een heel slechte stuurvergrendeling is.

nieuwe luiertas Kidzroom

Verder is het zadel al flink beschadigd. Mijn fiets staat heel vaak buiten, ook ‘s nachts en met weer & wind, dus dat zal niet meehelpen. Maar nu, een jaar later, ben ik wel toe aan een nieuw zadel. Dus als je fiets vaak buiten staat, moet je daar rekening mee houden.

Tot slot wiebelt mijn stuur. Ik heb ‘m een aantal keer laten vastdraaien bij de fietsenmaker, maar na verloop van tijd wiebelt hij weer. Mijn fietsenman wist mij te vertellen dat dit door het soort mechanisme komt waarmee het stuur is vastgemaakt. Hij vermoedt dat slijtage er uiteindelijk voor zal zorgen dat het stuur zal afbreken. Ik ga dus komende week een nieuw stuur erop laten zetten, want ik wil geen risico lopen met twee kids op de fiets. Nu denk je misschien, “ja die fietsenmaker weet ook wel dat jij als moeder vatbaar bent voor onnodige reparaties”, maar hij gaat er een tweedehands stuur opzetten en de hele operatie kost rond de €15,- , dus hij wordt er niet rijker van. Ik vertrouw het oordeel van mijn fietsenman: het stuur van de Avalon Elegance moederfiets is vrij brak. Wiebelt jouw stuur ook steeds? Neem dan geen risico en laat ‘m vervangen.

Columns by Kari

2 thoughts on “Moederfiets Review: De Avalon Elegance 28 inch

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.