Veganistisch ovenschoteltje voor drukke dagen

Mijn vrouw heeft regelmatig avonddienst en dat betekent dat ik het avondritueel alleen doe met de meisjes. Het zijn super brave grietjes dus dat is helemaal niet erg, maar als ze moe zijn kan het lastig zijn om een uitgebreide vegan maaltijd op tafel te zetten. Een ovenschotel, die ik van te voren heb klaargemaakt en alleen maar in de oven hoef te zetten, kan dan een uitkomst bieden. In deze blog deel ik mijn recept voor een veganistische ovenschotel die je van te voren kunt klaarmaken, in de koelkast of vriezer kunt bewaren en in dezelfde schaal kunt opwarmen in de oven.

Mijn plastic vrije veganistische ovenschotel

Voor mijn veganistische ovenschoteltjes gebruik ik de vershoudschaal van Dille & Kamille. Deze is van stevig glas dat bestendig is voor de vriezer en de oven. Hij heeft een bamboe deksel, waardoor je het voedsel luchtdicht kan opbergen. De bamboe deksel gaat er uiteraard af als je hem in de oven doet. De vershoudschaal is verkrijgbaar in 470 ml en in 730 ml. De kleine variant gebruik ik: er past genoeg in voor mij en de meisjes. De 730 ml is ideaal voor twee personen [en twee kleine kinderen]. En deze ovenschalen zijn dus plastic vrij, fijn! Ook goed om te weten, voor als je een magnetron hebt: daar kunnen ze ook in. Uiteraard ook weer zonder bamboe deksel.

Een veganistische ovenschotel opbouwen
Verschillende laagjes opbouwen in de ovenschotel

Ovenschotels en verspilling tegengaan

Je kunt uiteraard eindeloos variëren, afhankelijk van waar je trek in hebt en wat je in huis hebt. Een ovenschotel is bij uitstek een maaltijd voor restjes. Dat is wat ik voor deze veganistische ovenschotel ook heb gedaan: restjes groente en granen bij elkaar gedaan, zodat het niet hoefde te worden weggegooid. Volgens Milieu Centraal is er per persoon jaarlijks 41 kilo vermijdbaar voedselverspilling. Dus dan gaat het niet om schillen en stronken, maar om voedsel dat eigenlijk gewoon opgegeten had kunnen worden. Dat is ongeveer 13% van de totale hoeveelheid voedsel die wordt gekocht. Als ik kritisch naar ons eigen verspil gedrag kijk vind ik dat we echt nog wel een stap kunnen zetten. Bijvoorbeeld door granen beter af te meten, zodat we niet teveel maken en door kliekjes op tijd op te eten.

veganistische ovenschotel
Een ovenschotel is een ideale manier om restjes groente en granen om te toveren tot een lekkere maaltijd

Mijn recept voor een veganistische ovenschotel

Deze veganistische ovenschotel bouwde ik op met zoveel mogelijk restjes:

  • Een laag tomatensaus: er was een restje over in het pakje, omdat we de dag ervoor pastasaus hadden gemaakt
  • Een laagje spelt pasta: het was niet genoeg voor een volledige maaltijd, dus het stond maar te wachten
  • Een laagje spelt: een restje van twee avonden terug omdat ik teveel had gemaakt
  • Een halve ui: die lag in de koelkast te wachten
  • Een handjevol champignons en stukjes paprika: ook net niet genoeg voor een hele maaltijd, maar het moest wel op
  • Een teentje knoflook
  • Een handje zwarte olijven
  • Tussendoor weer een laagje tomatensaus
  • Vers gekookte linzen: die had ik de nacht ervoor in de week gezet en overdag alvast gekookt voor de meisjes
  • Verse peterselie: want ik was het vergeten in te vriezen, dus het moest echt op
  • Wat peper en zout en een scheutje olijfolie
veganistische ovenschotel
Door knoflook, ui, olijven, olijfolie, kruiden en zout en peper toe te voegen maak je er een smaakvol recept van

Ondanks dat het bijna allemaal restjes waren bevat de veganistische ovenschotel braaf granen [spelt en speltpasta], groente [champignons, paprika, tomaat] en proteïne [linzen] inzitten. De andere ingrediënten zijn vooral smaakmakers. En door de verschillende structuren en die smaakmakers was het een heerlijke combinatie en een goed gevulde veganistische ovenschotel!


Als je van kaas houdt, raad ik je aan een laagje veganistische kaas toe te voegen aan het recept. Voor een ovenschotel is de geraspte vegan kaas van Violife een uitkomst. Deze is verkrijgbaar bij de Albert Heijn en ook heel geschikt voor pasta gerechten en pizza.


Veganistische ovenschotel
Linzen zijn een heerlijke bron van proteïne en kun je in een ovenschotel zien als plantaardige vervanger voor gehakt

Voor een drukke avond

Ik deed alle restjes ‘ochtends toen Alela sliep bij elkaar in mijn vershoudschaal en zette hem in de koelkast. Om kwart voor 5 zette ik de oven aan om voor te verwarmen. De schaal ging er [zonder bamboe deksel] in en 20-25 minuten later hadden we een heerlijke maaltijd. Ik kon ondertussen gewoon rustig met Alela spelen en haar verzorgen en Isaya helpen met haar knutselwerkje. We konden gezellig samen eten en ik had alleen maar de ovenschaal en onze bordjes om af te ruimen. De glazen schaal kan gewoon in de vaatwasser. De bamboe deksel moet je even met de hand wassen. Om kwart voor 6 konden we naar boven voor schone snoetjes, tanden en pyjama’s en om 6 uur zat ik de meisjes voor te lezen in bed. Het is zo fijn als dingen soepel lopen.

vershoudschaal in de oven
20 tot 25 minuten in de oven, zonder bamboe deksel

Veganistische ovenschotel invriezen

Als je overdag geen tijd hebt om een veganistische ovenschotel in elkaar te flansen of geen restjes eten hebt, kun je uiteraard ook op een rustige avond vooruit koken en de vershoudschaal of schalen invriezen. Volg in dat geval hetzelfde recept van tomatensaus, pasta, groenten, linzen en kruiden, maar laat de spelt achterwege, omdat het anders te bewerkelijk wordt. Op dagen dat het nodig is, haal je de schaal uit de vriezer en heb je binnen no time en zonder gedoe een gezonde maaltijd op tafel staan voor je gezin.

veganistische ovenschotel
Als je van kaas houdt, kun je de ovenschotel ook klaarmaken met een laagje veganistische kaas

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat een pr product en affiliate links

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.