Zo maak je een gepersonaliseerde landingspagina voor Instagram

#linkinbio. Als je op Instagram zit, weet je wat dit betekent. Zo niet, dan is dit artikel niet heel interessant voor jou. Tenzij je een bedrijf of blogger bent en de Instawereld in wilt stappen. Lees dan vooral door. In deze blog leg ik namelijk uit hoe je op je website een landingspagina voor Instagram kunt maken. Het werkt min of meer hetzelfde als Linktree, maar in plaats dat de landingspagina – vanuit de link in je Instagram bio – op een externe site is, is het op jouw eigen website. Dit heeft namelijk heel veel voordelen!

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina voor Instagram is een pagina, binnen een website, waar mensen op terecht komen als ze op de link klikken die je in je Instagram bio hebt geplaatst. Voor de Instagram newbies: op de afbeelding hieronder, van mijn Instagram, zie je waar de link in je bio geplaatst kan worden.

landingspagina voor Instagram

Als je op “profiel bewerken” klikt, kun je, naast een stukje tekst over jezelf (je “bio”), een website invoeren op je Instagram page. Als je een bedrijf bent, plaats je daar de website URL van je bedrijf, ben je blogger, plaats je daar de URL naar je blog. De pagina waar mensen op terecht komen als ze op die URL is dus de landingspagina. Als je wilt dat dat je homepage is, is dat uiteraard prima en gemakkelijk. Wil je naar een andere pagina binnen je site linken, kan dat natuurlijk ook.

Waarom een speciale landingspagina voor Instagram?

Maar stel je bent een bedrijf, webshop of een blogger en je publiceert, net als ik, meerdere artikelen per week, dan is het de moeite waard om te overwegen om een speciale, aangepaste landingspagina voor bezoekers die via Instagram binnenkomen te maken. Waarom?

  • Niet iedereen zit dagelijks op Instagram, dus de kans is groot dat ze een blog artikel hebben gemist. Als je ze op de landingspagina onder elkaar op een rijtje zet, zien ze in één oogopslag het overzicht.
  • Als je mensen naar je homepage verwijst, moeten ze eerst gaan zoeken naar het artikel dat ze willen lezen. Als ze het niet direct kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat je website niet geweldig mobile optimized is, haken mensen af. Zonde! Want ze waren wel geïnteresseerd.
  • Je kunt op je landingspagina linkjes naar artikelen en winacties zetten, maar ook bijvoorbeeld een link naar een contactpagina, disclaimerpagina of samenwerkingspagina zetten. Handig voor bedrijven die willen samenwerken. Ook kun je een aanmeldlink voor je nieuwsbrief erin zetten.
  • Of misschien heb je een webshop en wil je de producten van je afgelopen 5 Instagram posts linken, zodat mensen niet je hele site hoeven door te zoeken voor dat ene schattige babyshirtje.
  • Als je 10k+ volgers hebt op Instagram kun je in je Instagramstories linkjes plaatsen. Dat is handig voor blogartikelen en voor affiliate links. Heb je echter minder dan 10k volgers, moet je creatiever zijn als je een affiliate link wilt plaatsen. Je mag niet zomaar op andere websites jouw affiliate links plaatsen. Maar op een landingspagina op jouw eigen website natuurlijk wel! Vergeet dan alleen niet een disclaimer te plaatsen!
landingspagina voor Instagram

Het verschil met Linktree

Linktree is een hele toffe uitvinding. Je kunt meerdere links invoeren op de website van Linktree, vervolgens plaats je een link, naar jouw Linktree profiel, in je bio en hupsakee, je hebt een landingspagina voor Instagram. Easy Peasy. Maar toch zitten er veel voordelen aan het maken van een landingspagina op je eigen website.

Ten eerste kun je deze landingspagina helemaal personaliseren. Dat kan bij (de gratis versie van) Linktree niet. Uiteraard zien bezoekers gelijk mijn logo als ze op de pagina komen. Maar ik gebruik op mijn landingspagina voor Instagram bezoekers ook “mijn” kleur. Ik heb een speciale kleur roze, die terugkomt in mijn logo, website en andere ontwerpen. Ik kan voor iedere link mijn persoonlijke kleurcode invoeren en zo gelijk een “Columns by Kari” – sfeer creëren op mijn landingspagina.

Ook kan ik links die geen blog artikelen zijn een andere kleur geven, zodat gelijk duidelijk is dat het iets anders is. Je kunt zelfs tumbnails voor je blog artikelen maken, zodat je een soort mini-homepage krijgt. Je kunt alle toeters en bellen die je maar wilt toevoegen. Maar ik raad je aan om het clean & simpel te houden. Anders verlies je dat “in één oogopslag” – effect en haken bezoekers alsnog af.

Een ander verschil met Linktree is dat, omdat het jouw eigen website is, je meer bezoekers en meer views genereert op deze wijze. Bezoekers omdat er altijd nog mensen afhaken als ze op Linktree hebben geklikt (“o nee, dit was toch niet wat ik zocht”) en dus nog niet op jouw site zijn gekomen. En views omdat ze naast het artikel ook op je landingspagina zijn gekomen.

Hoe maak je je eigen landingspagina voor Instagram?

Het is heel gemakkelijk om een landingspagina voor Instagram te maken. Als je mijn landingspagina wilt zien, klik dan hier. Op de foto hieronder zie je een deel van mijn landingspagina, zoals hij op je mobiel zichtbaar is. Hierna zal ik in 7 simpele stappen uitleggen hoe je jouw eigen landingspagina kunt maken.

landingspagina voor Instagram
  1. Maak een nieuwe pagina (New Page) aan binnen je website
  2. Kies een passende titel en URL voor de pagina. Mijn pagina heet bijvoorbeeld “Link in Bio” met als URL: /link-in-bio.
  3. Leg in één of twee zinnen uit waar mensen zijn beland (zie mijn tekst op de afbeelding hierboven).
  4. Ik heb WordPress en met de nieuwe WordPress editor kun je heel gemakkelijk nieuwe paragrafen aanmaken. Ik kan iedere paragraaf een eigen kleur (code) toekennen. En ook de tekstkleur pas ik aan (links op Columns by Kari zijn normaal gesproken roze). Als je geen WordPress gebruikt, zoek dan een andere manier om “buttons” te maken. Dat ziet er het meest clean en overzichtelijk uit.
  5. Geef afwijkende links, zoals affiliate links, links naar winacties of blijvende links (bijvoorbeeld naar je contactpagina of Facebook) eventueel een andere kleur.
  6. Onder de links staat mijn standaard handtekening, een linkje terug naar mijn Instagram en mijn gebruikelijke disclaimer banner voor affiliate links.
  7. Publiceer de pagina en geef ‘m een wenselijke plek binnen het menu van je website. Bij mij staat hij onder “About”. Je kunt ‘m uiteraard ook verborgen houden.

Succes!

Columns by Kari

One thought on “Zo maak je een gepersonaliseerde landingspagina voor Instagram

  1. Klinkt nog makkelijker dat linktree, superleuk dat je het hebt uitgetest en dat het zo bevalt! En heel erg bedankt voor de uitleg; nou moet ik zelf ook maar eens aan de slag! Thnx Kari! Xx Ela

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.