Zo maak je de Perfecte Flatlay

Als blogger is het belangrijk dat je de producten die je promoot en vertegenwoordigd op een mooie, aantrekkelijke manier in beeld brengt. De perfecte flatlay maakt de leeservaring niet alleen prettiger voor je bezoekers en volgers, het kan ook het verschil maken of iemand wel of niet overgaat op een aankoop. Met deze 12 tips maak je vanaf nu de mooiste flatlays.

1. Marmer Plakfolie

De ondergrond is essentieel bij het maken van de perfecte flatlay: dat is je basis. Ideaal is marmer. Je kunt marmeren plakfolie online of bij een bouwmarkt kopen. Dat geeft gelijk een chique, cleane look. Als je een beetje variatie leuk vindt kun je uiteraard ook andere ondergrondjes kiezen. Haal ook een grote, dunne plaat (minimaal 75×75 cm): daar kun je je plakfolie opplakken. Zo hoef je het niet steeds uit te rollen, maar is jouw “flatlay tafel” altijd klaar voor gebruik. En een dunne plaat kun je ook gemakkelijk opbergen.

2. Goede kwaliteit Nepbloemen

harpers bazaar

Nepbloemen zijn een absolute must. Vermijd de Action in dit geval, maar fiets door naar het tuincentrum. Goede kwaliteit nepbloemen zijn iets duurder, maar wel veel mooier en “echter”. En het is de investering waard: je flatlays worden er een stuk mooier en sfeervoller van. En ze gaan superlang mee. Kies kleuren die bij de theme van jouw blog en Instagram passen, maar kies ook een bonuskleur, voor samenwerkingen met brands die net even een andere uitstraling hebben dan jouw blog. Je wilt bij samenwerkingen kunnen aansluiten bij de branding van het merk dat je vertegenwoordigd.

3. Notitieboekjes & Pennen

Natuurlijke zeep

Notitieboekjes kunnen een flatlay echt iets extras geven. Kies weer kleuren die passen bij jouw brand/theme en koop ook een paar met leuke, opbeurende quotes. In er geval zou ik de Action zeker niet overslaan! Maar de mooiste staan op Ali Express. Deze marmeren schriftjes en deze marmeren notitieboekjes zijn mijn favoriet. Zoek ook een paar mooie pennen om het plaatje compleet te maken. En gebruik de boekjes ook vooral! Om al je blog- en samenwerkigsideeën , blogplanningen en doelen in op te schrijven bijvoorbeeld. Wat het ook altijd goed doet is een fashion magazine – de Harper’s Bazaar is mijn favoriet.

4. Bakjes, Doosjes, Schaaltjes, Plankjes en Kommetjes

Flatlay

Deze creëren diepte en dienen als perfect “opdienblad” voor de producten die je in het zonnetje wilt zetten. Ik zou investeren in een aantal goede, iets duurdere stukken. Dat maakt echt het verschil. Ik vermijd zelf altijd de standaard “gouden ananas- of bladschaaltjes” en zoek liever iets uniekers en van goede kwaliteit. Daarom koop ik dit niet online: ik moet het echt voor me zien. Een paar van mijn favoriete winkels hiervoor zijn: Zara Home, Sissy Boy, Blokker, De Bijenkorf, Albert Heijn, Kwantum en Dille & Kamille. Sla ook zeker de kringloopwinkel niet over in je zoektocht naar het perfecte schaaltje, plankje of bakje!

5. Kaarten (met Inspirerende Quotes)

quotes

Het is altijd leuk om een kaartje in je flatlay te leggen met een leuke tekst erop. Het hoeft geen diepzinnige filosofie te zijn, gewoon iets simpels wat je blij maakt, zoals: “It’s a Good Day to have a Good Day”, “You are Beautiful”,  “Do What Makes you Happy”, “Life is Beautiful” of “You make me Smile”.

6. Hippe Covers voor je Laptop & Mobiel

Hoes voor Macbook

Je Macbook of je iPhone in je flatlay leggen – bijvoorbeeld omdat je een blog schrijft over bloggen – is ook populair. Zorg dan wel voor een mooie cover. Die van mij komen van CaseApp. Een tip voor naast je Macbook die het altijd goed doet: een kopje koffie of thee (met iets lekkers).

7. Make-up producten, Make-up Kwasten & Parfum Flesjes

makeup flatlay

Een mooie lipstick, een oog schaduw palette, een flesje nagellak, een mooie set kwasten of een parfumflesje: dit zijn de ultieme flatlay opvullers. Als foodblogger heb je natuurlijk geen snars aan een foundation kwast naast je veganistische havermoutreep, maar als beautyblogger zijn dit vaak toch al de producten die je wil promoten. Als je een samenwerking doet met een brand en je gebruikt andere producten ter opvulling, zorg er dan wel voor dat de andere merknamen niet zichtbaar zijn.

8. Sieraden, Stenen en Frutsels

sieraden winnen

Een schaaltje met mooie ringen, een gouden horloge, een kristal of een spiegeltje met diamantjes: allemaal mooi om die laatste hoekjes van je flatlay mee in balans te krijgen. Of als een sieraad de ster van de show is, probeer dan een mooie stacked arm te maken, met de flatlay als (wazige) achtergrond. Super Instagrammable, maar niet voor niks, want ook heel mooi.

9. Verticale Lay – de Achtergrond

verticale flatlay

Soms wil de boel rechtop zetten. Zorg dan of voor een kale achtergrond (een witte, egale muur) of mooie lappen of doeken om meer diepte te creëren. Een geblurde achtergrond doet het ook vaak goed.

10. Licht & Compositie

Zorg ervoor dat je voldoende (natuurlijk) licht hebt, bijvoorbeeld door te fotograferen bij een raam. Speel met composities. Zoek naar harmonie of creëer juist een beetje spanning door tegengestelde richtingen en vormen op te zoeken. Probeer dingen uit: leg verschillende objecten neer, maak een foto en bestudeer deze – waar mist er iets? – wat moet er verplaatst worden? – wat past er niet in?

11. Photo Editing

Bewerk je foto’s altijd. Gebruik apps als Facetune, VSCO en Lightroom om de juiste kleurbalans te creëren, kleuren aan te passen en de boel op te fluffen. Ik gebruik de gratis versies van deze apps en zelden Photoshop, dus denk niet dat dit bakken met geld hoeft te kosten.

Before & After FlatlayBefore & After Flatlay

12. Zoek inspiratie

Zoek op Instagram of Pinterest eens onder de #flatlay en sla de foto’s die je mooi vindt op. Recreëer er een paar om te oefenen en om tot je eigen ideeën en stijl te komen.

Thank you for reading!

affiliate linking

4 thoughts on “Zo maak je de Perfecte Flatlay

  1. Goede tips! Ik heb ook weleens flatlays gemaakt en de ene lukt beter dan de ander. Nu wel weer veel zin om nieuwe te maken 💖

Leave a Reply