10 x je dagelijkse spullen plastic vrij

Meer plastic dan vissen in de zee. Dat is de realiteit waar we naar toe gaan. We komen om in het plastic en dat is om droevig van te worden. Het is Mei Plastic Vrij [#meiplasticvrij] en dus een goede reden om 10 tips te delen om minder plastic te gebruiken in je dagelijks leven. Ik beloof je, als je eenmaal overstapt, realiseer je je dat een leven met minder plastic veel fijner is en plastic-vrije spullen ook veel mooier zijn!

1. Plastic vrij je bammetjes mee

We hebben recent hele fijn herbruikbare boterhamzakjes gevonden. Het zijn foodwraps, die je om je brood heen vouwt en tijdens je lunch op kantoor of school gelijk als placemat kunt gebruiken. Er past lekker veel in en ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Ideaal en het ziet er veel gezelliger en mooier uit dan plastic zakjes of aluminiumfolie.

2. Biologisch afbreekbaar schrobben

Ook je sponsjes kunnen plastic vrij! Deze ecologische schuurspons is een natuurlijke spons gemaakt van kokosnootvezels. Je kunt de Safix gebruiken om af te wassen, de keuken te boenen en de badkamer. Omdat ze biologisch afbreekbaar zijn kun je de spons, als hij op is, gewoon bij het gft afval gooien. Hij gaat overigens 3 tot 5 maanden mee! En hij is ook nog eens een stuk hygiΓ«nischer dan een gewone schuurspons, omdat hij geen water opneemt.

3. Plastic vrij speelgoed

Houten speelgoed en stoffen speelgoed is niet alleen een stuk milieuvriendelijker, het gaat ook nog eens veel langer mee en het is zΓ³ veel mooier! Super gedefinieerd plastic speelgoed: of je kind is er na een week op uitgekeken of het is na twee weken kapot. Met houten speelgoed met een open einde spelen kinderen jarenlang en daarna kun je het weer doorverkopen, omdat het er nog steeds prachtig uitziet. Isaya speelt sinds ze een baby is met Grimms en ze speelt er nog steeds iedere dag mee. En ook Alela speelt er nu mee!

plastic vrij speelgoed

4. Cosmetica zonder microbeads

Wist je dat er kleine stukjes plastic zitten in je tandpasta, douchegel, zonnebrand en andere cosmeticaproducten? Tenminste, als je geen natuurlijke cosmetica gebruikt. Deze miniscule stukjes plastic [kleiner dan 5 milimeter] worden microbeads genoemd en zijn niet met het blote oog waar te nemen. Maar ze komen wel in rioolstelsel terecht. Omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties microplastics niet kunnen zuiveren worden ze onderdeel van de plastic soep. Als je kiest voor natuurlijke cosmetica, weet je dat je hier geen bijdrage aan levert. Hier vind je inspiratie voor natuurlijke cosmeticamerken.

5. Luiers zonder plastic

Natuurlijk moeten de wasbare luiers in deze blog. Als je geen baby hebt , kun je deze uiteraard overslaan. Maar als je in verwachting bent of een kleintje hebt, is het de moeite waard om je er even in te verdiepen. Want het is namelijk helemaal niet moeilijk of “vies”: de wasbare luiers van 2019 zijn mooi, hip, makkelijk en bovendien een stuk betaalbaarder dan gewone wegwerpluiers. En ze zijn natuurlijk veel milieuvriendelijker! Lees hier alles over ons wasbare luier proces en aanbevelingen!

wasbare luiers

We gebruiken trouwens ook een composteerbare po (van BecoThings) in plaats van een plastic potje, maar ik kan geen NL webshop vinden die ze verkoopt of een alternatief [we hebben ‘m al 3,5 jaar].

6. Plastic vrij eten & drinken

Natuurlijk kan een plastic vrije blog niet zonder plastic vrije rietjes. Je kunt kiezen voor siliconen, bamboe of roestvrijstaal. Super handig, want je doet ze gewoon in de vaatwasser of maakt ze schoon met een bijgeleverd smal borsteltje en gebruikt ze keer op keer. En voor onderweg natuurlijk een plastic vrije waterfles en voor je baby een glazen babyfles met siliconen omhulsel.

Voor de meisjes gebruiken we overigens nogsteeds Camelbaks. Ze zijn wel van kunststof, maar ze drinken er zΓ³ goed uit en die van Isaya gaat al een jaar mee. Als we een plastic vrij alternatief tegenkomen, zullen we uiteraard overstappen als de Camelbaks “op” zijn.

Bij ons breken bamboe bordjes heel snel. De meiden laten nu eenmaal wel eens een bord vallen. Daarom vind ik siliconen borden een ideaal alternatief. Ze zijn zacht en onbreekbaar. Hetzelfde geldt voor de siliconen bekers. Bamboe bestek is overigens zo licht dat het de val wel overleeft bij ons.

7. Schone oren en tanden zonder plastic

Over bamboe tandenborstels heb ik al vaak geschreven op de blog: we gebruiken ze nu al heel lang en ik wil echt nooit meer terug naar plastic. Ik gebruik ze ook voor Isaya en Alela. Hetzelfde geldt voor wattenstaafjes. Ook die kunnen heel gemakkelijk plastic vrij. En er bestaan uiteraard ook wattenstaafjes van biokatoen speciaal voor baby’s.

8. Nooit meer scheren met plastic

Misschien heb je mijn blog over de Safety Razor al gelezen! Maar we gebruiken sinds enkele weken geen plastic (wegwerp) scheermesjes meer. De Safety Razor is een duurzaam (en super mooi) plastic vrij scheermes dat een scheerleven lang meegaat.

plastic vrij scheren
Processed with VSCO with m5 preset

9. Herbruikbare knijpzakjes

Toen we overstapten op herbruikbare boterhamzakjes stapten we ook over op herbruikbare fruitknijpzakjes. De fruitzakjes die we nu hebben, zijn niet ideaal (moeilijk schoon te houden en dopjes die gemakkelijk kwijtraken), daarom heb ik andere gelinkt hierboven. Maar het principe is zΓ³ fijn en scheelt echt bakken met geld!

10. Plastic vrij boodschappen doen

Je moet er in het begin even aan denken: je herbruikbare broodzak en groente- en fruitzakjes meenemen naar de supermarkt. Maar als je het eenmaal in de smiezen hebt, wil je niet meer anders. Als je het een keer vergeet en toch naar plastic moet grijpen voel je gewoon “dit is verkeerd”.

Bonus!

Ik benoem het even heel kort, want binnenkort komt er een hele blog over duurzame badspeeltjes. Maar ons badspeelgoed is sinds enkele weken ook deels plastic vrij en deels 100% gerecycled plastic. Maar daarover later meer!


Ik hoop dat deze post je heeft geïnspireerd om tijdens #meiplasticvrij een aantal plastic vrije keuzes te maken! Natuurlijk lukt niet alles in één keer. Wij zijn er ook echt nog niet! Maar afhankelijk van je budget kun je bijvoorbeeld deze maand 2 of 3 dingen kiezen en volgende maand weer. Hoe meer je plastic vrij gaat leven, hoe meer je je bewust wordt van hoe belachelijk veel en onnodig plastic er wordt gebruikt. Het is een proces, maar als de knop om is, gebeurt er iets heel bijzonders en wordt plastic-arm leven een hele prettige en natuurlijke manier van doen & laten.

Succes!

Columns by Kari

post contains affiliate links

3 thoughts on “10 x je dagelijkse spullen plastic vrij

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.