Zijn we om? De voor- en nadelen van boodschappen thuisbezorgen

Drie keer per week met de fiets op & neer naar verschillende supermarkten, zware tassen, toch weer wat vergeten of net niet genoeg in huis en weer terug en nog een keer ‘s avonds voor wat lekkers en manmanman wat is het toch een smak geld weer iedere maand. We waren het zat, dat boodschappen doen. Het kost zoveel tijd en het kost zoveel geld. Dat moet anders kunnen, dacht ik. Ik ging op onderzoek uit: welke supermarkt heeft alles wat wij nodig hebben voor een betaalbare prijs en heeft de laagste bezorgkosten? We kwamen uit bij Jumbo. We laten nu 3 weken de boodschappen thuisbezorgen door Jumbo. Zijn we om? In deze blog vertel ik wat de voordelen zijn en ook wat de nadelen zijn van je boodschappen thuis laten bezorgen.

Waarom Jumbo

We zochten een supermarkt die alle merken had die wij dagelijks gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een merk als Alpro: we gebruiken de plantaardige boter, amandelmelk, sojamelk, havermelk, “yoghurt” en het veganistische ijs van dit merk. Ook hadden we een supermarkt nodig die veel plantaardige vleesvervangers in het aanbod heeft. De Albert Heijn heeft redelijk wat veganistische burgers, balletjes en nuggets van goede kwaliteit, maar de diversiteit van het aanbod is niet optimaal. Jumbo heeft een heel groot aanbod 100% plantaardige vleesvervangers. Tot slot vond ik kwaliteit van groente & fruit heel belangrijk. Dat is bij Jumbo niet net-zo-goed als bij de AH, maar het is wel goed genoeg.

Verder wilden we natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Ik houd van de Appie, begrijp mij niet verkeerd: het lekkere fruit, de verse groenten, de fijne producten, alles klopt. Behalve de prijs. Als de AH hypotheken verschafte, waren we met ruim 600 euro per maand – 8 jaar lang – inmiddels trotste eigenaar geweest van tenminste 6 gangpaden in onze plaatselijke Appie. Het is duur. En Jumbo is ook niet onwijs goedkoop, maar wel wat betaalbaarder.

Bezorgkosten bij Jumbo

Een andere belangrijke reden waarom we voor Jumbo kozen zijn de bezorgkosten. Op dure dagen betaal je ongeveer 5 euro voor boodschappen thuisbezorgen en op goedkope dagen 2 euro. Of eigenlijk 6 en 3 euro, maar je krijgt 1 euro korting op je bezorgkosten als je voor meer dan €70 euro boodschappen doet. En omdat wij weekboodschappen laten bezorgen voor een gezin van 4 zitten we daar altijd boven. Als je een speciale “geen bestelkosten” – aanbiedingen. Als je een van deze [wekelijks veranderende] producten koopt heb je geen bestelkosten. Wij hebben hier nog geen gebruik van gemaakt, want er zat tot nu toe niks bij wat wij nodig hadden. Bij de AH heb je ook mogelijkheden om je boodschapjes voor €2,50 te laten bezorgen, maar die windows of opportunity zijn echt een stuk kleiner, waardoor het puzzelen voor een goede bezorgdag- en tijd lastig is.

boodschappen thuisbezorgen
wekelijkse boodschappen bij Jumbo

Even een boodschapje

Een ander voordeel van online boodschappen doen, is dat alles in één keer in huis is en je dus niet voor “even een klein boodschapje” de deur uit gaat. Want iedereen weet dat als je voor één ding de supermarkt ingaat, je altijd met veel meer buitenkomt. Dus we besparen niet alleen tijd, maar ook geld met online boodschappen doen. En omdat we nu gemakkelijker in bulk kunnen bestellen, besparen we ook op grootverpakkingen. Er zijn nog een paar dingetjes die we bij de Appie om de hoek halen: lekker brood [het Jumbo brood is niet echt smakelijk] en mijn favoriete chocolade. En omdat het assortiment veganistische tussendoortjes van de AH wel erg lekker is, halen we dan ook vaak gelijk wat repen.

Boodschappen thuisbezorgen door Jumbo – Tips & Tricks

Op zich is het online boodschappen doen bij Jumbo heel gemakkelijk. Je maakt een account aan, kiest je boodschappen uit, doet ze in je mandje en plaatst je bestelling. Betalen doe je pas als de boodschappenmannen voor je deur staan, want je kunt je bestelling tot de dag ervoor nog aanpassen [tip 1]. Dat is heel fijn, want wij bestellen een dag of 5 vooruit, omdat je dan lagere bezorgkosten hebt [tip 2] en soms vergeet je wel eens wat.

Op de site van Jumbo kun je onder ieder product de ingrediënten vinden en de allergie informatie. Dat is belangrijk en handig als je, zoals wij plantaardig eet, of als je een allergie hebt. Onhandig is dat je tijdens het winkelen producten niet kunt openen in een nieuw tabblad. Dus, stel je wilt weten of bepaalde koekjes vegan zijn, moet je er op klikken, lezen en dan weer terug gaan. De pagina laadt dan niet op het punt waar je was gebleven, wat super irritant is. Om dit te voorkomen raad ik je aan om producten waar je over twijfelt gewoon in je mandje te plaatsen en als je aan het einde je mandje bekijkt, kun je wél producten in een nieuw tabblad openen [tip 3]. Dus dan kun je alle producten even checken en eventueel alsnog verwijderen.



De site van Jumbo bewaart je oude bestellingen, waardoor je heel gemakkelijk via “eerder gekocht” een nieuw boodschappenlijstje kunt samenstellen [tip 4]. Zoveel producten heb je iedere week nodig, het is tijdrovend om dat iedere keer opnieuw te moeten opzoeken. Op deze manier is de kans dat je iets vergeet ook kleiner. Als de bezorgmeneer voor je deur staat, kun je ervoor kiezen de kratten te houden [dan betaal je statiegeld] of gelijk weer in te leveren [tip 5]. De bezorgers brengen de boodschappen in de keuken en helpen uitpakken. Wij hebben tot nu toe super vriendelijke en gezellige bezorgers gehad. Er is overigens ook gewoon een Jumbo app, zodat je vanaf je telefoon boodschappen kunt doen [tip 6].

boodschappen thuisbezorgen
De voorraadkast in de bijkeuken is lekker gevuld en het scheelt zoveel tijd

Lees ook: waarom we bij de Online Drogist bestellen


Zijn er ook nadelen?

Het allergrootste nadeel van boodschappen thuisbezorgen, is de belasting voor het milieu. Online boodschappen doen is natuurlijk niet erg groen. We deden boodschappen op de fiets. Nu laten we ze met een busje bezorgen. Als we zelf boodschappen doen, doen we dit zo plastic vrij mogelijk: groente, fruit en brood in recyclebare zakken en on the spot bewuste keuzes maken over verpakkingen. De boodschappen van Jumbo komen voor een groot deel in kratten, maar ook zit er veel in grote plastic zakken. Uiteraard hergebruiken we deze, maar plastic is plastic. Ik hoop dat Jumbo hier nog iets aan gaat doen. Ook alle groentes worden namelijk in plastic verpakt.

Deze enorme lading plastic vind ik echt vreselijk en zorgt er voor dat ik niet “voor altijd” online boodschappen wil blijven doen. Maar nu de kinderen zo klein zijn, is het wel een uitkomst. Omdat we opgeteld wekelijks bijna een dag kwijt waren en wiebelend met twee kleine kinderen op de fiets en zware boodschappen is niet ideaal. Mijn vrouw doet naast haar werk een studie, dus vrij tijd is schaars en ik heb liever dat de vrije tijd die er is in ons gezin wordt gestoken, niet in de supermarkt. Maar het wringt wel, want jullie weten hoe ontzettend belangrijk ik het milieu vind.

We proberen de milieubelasting iets op te vangen door qua voedsel zero- waste te doen: we kopen voor 6 a 7 dagen en er wordt niks weggegooid. En uiteraard hergebruiken en recyclen we waar mogelijk.

Groot nadeel: alle groentes worden in plastic verpakt

Waarom dan niet Picnic boodschappen thuisbezorgen?

Picnic gaat bewuster om met het milieu. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van bioplastic tasjes en de bezorgers rijden elektrisch. Daarbij heeft Picnic geen bezorgkosten. De reden dat ik Picnic (nog) niet heb getest, is omdat het alleen met een app kan. Ik wil de optie hebben om gewoon rustig op mijn Macbook kunnen kijken wat het aanbod is, terwijl de meisjes liggen te slapen. Ook vind ik het irritant dat ik mij eerst moet aanmelden voor ik überhaupt kan zien wat ze hebben. Zo kan ik niet van te voren checken of ze verkopen wat wij nodig hebben. En toen ik bij een vriendin in de app keek, zag ik dat het aanbod veganistische vleesvervangers wat kleiner is dan bij Jumbo is. Betekent overigens niet dat ik Picnic uitsluit als optie. We hebben nu Jumbo geprobeerd en zijn heel tevreden. Dit blijven we voorlopig doen, maar wie weet gaan we boodschappen thuisbezorgen door Picnic ook proberen in de toekomst.

Columns by Kari

contains affiliate links

2 thoughts on “Zijn we om? De voor- en nadelen van boodschappen thuisbezorgen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.