Het dagmenu van een veganist | Biologisch & verpakkingsvrij

Het is al weer even geleden sinds ik een dagmenu deelde. We eten, naast plantaardig, inmiddels zoveel mogelijk verpakkingsvrij en biologisch. Je kunt grote groene stappen zetten met groene happen. In deze blog hoop ik je te inspireren om plantaardig (vegan) eten wat vaker te proberen. Voor iedereen die (soms) al veganistische maaltijden eeet, maar zich nog afvraagt hoe je volwaardig plantaardig kunt eten: deze blog is ook voor jou. En voor alle vegans die altijd op zoek zijn naar nieuwe plantaardige food inspo, ik hoop dat ook jij van deze blog zult smullen! Dit is een eetdagboek van een veganist; wat ik op maandag 10 mei 2021 at.

Disclaimer: ik ben geen diΓ«tist of arts. Als je vragen of twijfels hebt over je tekorten, neem dan contact op met je huisarts zodat je bloed kunt laten prikken en je eventueel kunt laten informeren door een (orthomoleculair) diΓ«tist met ervaring met plantaardige voeding.

Ontbijt

7:30 uur. Ik giet de kikkererwten – die de hele nacht hebben liggen weken in water – af, doe ze in een pan met water en zet ze op het vuur. De kikkererwten zijn verpakkingsvrij. Daarna pak ik een paar biologische sinaasappels en pers verse sinaasappelsap voor mezelf en de meisjes.

plantaardig ontbijt

Ontbijt is vandaag een bakje met plantaardige soja kwark, muesli, rozijnen, chia zaad. Behalve de soja kwark, is alles verpakkingsvrij via Pieter Pot. Ik doe ook nog wat stukjes appel erbij van een appel die ik deel met de meisjes. Ik dronk vroeger koffie, de laatste 6 jaar alleen nog maar chicorei koffie (cafeΓ―ne vrij, van een soort wortel gemaakt), maar de laatste maand drink ik helemaal geen koffie meer). Wel altijd een groot glas water bij het ontbijt.

veganistisch ontbijt

En natuurlijk voedingssupplementen. Ik slik vitamine B12, vitamine D, 100% plantaardige Omega (EPA & DHA) en magnesium. In deze blog kun je precies lezen waarom ik wat slik en welke merken en producten ik uit ervaring aanbeveel. Sinds ongeveer een maand slik ik ook Femmegetic, een voedingssupplement speciaal voor moeders. Eigenlijk speciaal voor vrouwen die recent zijn bevallen (ongeveer 50% (!) van de moeders heeft opgebouwde tekorten aan vitamines en mineralen na de bevalling, met tal van klachten tot gevolg). Maar omdat ik uit een periode van extreme slapeloosheid kom, besloot ik het in overleg met de founder van Femmegetic, DesirΓ©e DomacassΓ©, te gaan gebruiken. Een van de key ingredients van Femmefetic is namelijk Ashwagandha, een kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde voor tal van problemen wordt ingezet, waaronder (stress- en angst gerelateerde) slapeloosheid.

Tussendoortje 

9:45 uur Ik heb de afgelopen twee uur e-mails beantwoord, statistieken geupload voor samenwerkingen van vorige week en de eerste campagne van deze week online gezet. Tijd voor een kleine break en een snack. De kikkererwten hebben een uur gekookt, dus ik kan er hummus van maken. In deze blog vind je mijn recept voor verpakkingsvrije hummus. Hummus is een lekkere manier om plantaardige proteΓ―ne binnen te krijgen. Tijdens het meal preppen schrijf ik in mijn hoofd de column voor aanstaande zaterdag in de krant. Ik schrijf soms meer woorden per minuut als ik wandel of kook, dan wanneer ik achter mijn laptop zit. Ik vind koken en bakken ontspannend en korte onderbrekingen tijdens mijn werkdag helpen me om gefocust en effectief te blijven gedurende een lange dag achter mijn computer.

zelf verpakkingsvrije hummus maken
Mijn recept voor verpakkingsvrije hummus vind je hier!
veganistische eiersalade
Mijn recept voor veganistische eiersalade vind je hier!

Ik begin ook aan een veganistische eiersalade: zo hebben we voor de komende 4 dagen voldoende veganistisch beleg op brood als gezin. Alles 100% plantaardig en bijna volledig verpakkingsvrij. In deze blog vind je mijn recept voor veganistische eiersalade. Terwijl de tofu opstaat, eet ik een stuk vegan appeltaart (gisteren door mijn moeder gemaakt: ze gebruikte voor het eerst mijn recept voor plantaardige appeltaart!) en drink een kopje kamille thee. De thee is ook verpakkingsvrij via Pieter Pot.

veganistische appeltaart
Mijn recept voor veganistische appeltaart vind je hier!

Lunch

12: 00 uur. Ik heb anderhalf uur getypt aan mijn column en ik loop een beetje vast. Mijn column van aankomend weekend gaat over racisme. En hoewel ik regelmatig over dit onderwerp schrijf, veelal gerelateerd aan klimaatracisme en groen leven, blijft het een onderwerp wat niet zo gemakkelijk uit mijn vingers komt. Er liggen veel valkuilen op de loer als wit persoon schrijft over zo’n groot en complex onderwerp en ik moet altijd even wat onzekerheden, ongemakkelijkheden en angsten overwinnen. Ik geef het maar gewoon eerlijk toe. Het onderwerp racisme hoort te schuren, fouten maken hoort erbij. Maar als je niks doet, kun je er ook niet in groeien en verandert er geen bal.

plantaardige lunch

Wellicht dat het na de lunch wel lukt, om de column af te maken. Ik rooster twee boterhammen (verpakkingsvrij en biologisch via de supermarkt, met een herbruikbare zak) en beleg ze met mijn homemade hummus en vegan eiersalade. Op de boterham met hummus leg ik wat sla uit de moestuin van mijn vader.

Tussendoortje

14:30 uur. Ik heb mijn column af, nog wat e-mails beantwoord, twee proposals ingediend voor samenwerkingen en mijn maag begint te knorren. Ik heb dit weekend vegan roti gemaakt en had daardoor geen tijd meer om tussendoortjes te maken. Gelukkig zijn mijn vegan mueslirepen in 4 minuten geprepped, waarna ze nog 12 minuten in de oven moeten. Een kleine moeite en een welkome break in mijn werkdag. Terwijl de mueslirepen in de oven zitten beantwoord ik nog wat vragen die ik krijg op Instagram en daarna schenk ik nog een kopje kamille thee in en geniet van een vers gebakken muesli reep.

veganistische mueslirepen
vegan mueslirepen
Mijn recept voor veganistische mueslirepen vind je hier!

Pre-diner snack

16:30 Isaya komt uit zwemles dus ik ga even naar beneden om mijn mermaid-kleuter te knuffelen en de verhalen te horen. Als ik weer naar boven ga neem ik een bakje met biologische patia (watermeloen) mee.

patia
Avondeten

17:30 uur. Ik schuif de lege glazen die ik gedurende de dag heb verzameld op mijn bureau op een dienblad en loop naar beneden. Ik drink tijdens mijn werkdagen heel veel water, om mijn hoofd fris te houden. Er is nog genoeg left over vegansitische roti van afgelopen weekend, dus we hoeven niet te koken vanavond. Alleen even opwarmen en we hebben een heerlijke 100% plantaardige maaltijd. Mijn recept voor vegan roti vind je hier! De aardappelen en de tempΓ© zijn biologisch, de kousenband (verpakkingsvrij) en rotovellen komen van de Tropische Supermarkt. De kruiden die ik gebruik zijn deels verpakkingsvrij gekocht. Ik drink er een blikje cola light bij. Mijn guilty-en-totaal-niet-groene-pleasure.

veganistische roti
Mijn recept voor veganistische roti vind je hier!
Snaaitijd

20:00 uur Ik heb na het eten nog even doorgewerkt – mijn vrouw heeft de meisjes naar bed gebracht – en nu is het tijd om de pootjes op een poef te laten ploffen en even te ontspannen met een serie. Ik schenk een glas rosΓ© in – biologisch via onze bio boer waar we iedere dinsdag verse biologische groenten & fruit kopen (Lees hier meer over hoe wij boodschappen doen en wat dit iedere maand kost) – en neem een lekker grote bak popcorn, gemaakt van verpakkingsvrije mais.

verpakkingsvrije snacks

Dat was het! Het dagmenu van dΓ©ze veganist. Ieder lichaam is anders, dus luister goed naar dat van jou en neem bij twijfel contact op met een professional zodat je een dagmenu kunt vinden dat aansluit bij jouw behoeften en eventuele tekorten. Ik hoop dat dit je heeft geΓ―nspireerd om (vaker) plantaardig te eten. Ik heb in ieder geval gesmuld vandaag van alle lekkernijen!

Columns by Kari

3 thoughts on “Het dagmenu van een veganist | Biologisch & verpakkingsvrij

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.