Bakken en Koken met Veganistische Boter, Kaas en Eieren | Veggiedeli.nl

Maar ik kan ECHT niet zonder kaas”. Dat hoor ik zo vaak als mensen het over plantaardig eten hebben. Geen vis, prima. Vlees opgeven, oké. Melk, ja hoor. Maar kaas? Nee dat is ondenkbaar. Veel mensen weten namelijk niet dat je makkelijk kaas kunt blijven eten als veganist. Veganistische kaas. Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige kazen, van smeerkaas tot feta en van cheddar tot meer romige, jonge kazen. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de veganistische boter, kaas en eieren. We gaan bakken & koken, zoals je dat gewend bent, maar dan plantaardig. Hartige taart, tosti’s, feta salade, brownies en appeltaart. Allemaal met niet-dierlijke boter, kaas & eieren.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik kaas niet interessant vind. Ik heb het nooit lekker gevonden, al vanaf kleins af aan werd ik er misselijk van. Maar. Ik heb wel twee grote kaasmonsters in huis. Zowel mijn vrouw als Isaya zijn dol op kaas. Mijn vrouw probeert steeds meer veganistisch te eten sinds ze What the Health, Cowspiracy en Foodchoice heeft gekeken. [Die documentaires maakten in een paar uurtjes tijd meer indruk dan zeven jaar lang pleidooien van haar vrouw, maar oké.] En kaas vindt ze dus een lastige. En hoe braaf ze ook al mijn vegan baksels opeet, ze miste toch meestal “iets”. Nu niet meer.

Op VeggieWorld ontdekte ik Veggiedeli.nl – een online winkel met een enorm assortiment aan veganistisch eten. Ze hebben onder andere heel veel veganistische alternatieven voor vlees, vis, boter, kaas en eieren te koop. Hierdoor wordt het heel gemakkelijk om te blijven koken en eten zoals je gewend bent, terwijl je toch de overstap maakt naar vegan.

Veganistische kazen

Veganistische Tosti’s

Met de cheddar kaas kun je heel goed tosti’s maken. Het is een mild pittige kaas op basis van soja, die lactose-, cholesterol- en glutenvrij is. Het oordeel van mijn kaasmonsters: super lekker. Volgens mijn vrouw valt het een stuk minder zwaar op de maag dan gewone kaas, wat zij als een pluspunt zag.

veganistische tosti

Veganistische kruidenkaas

Deze kruidenkaas is een echte hit geworden. Vooral bij Isaya. Mijn peuter is, net als zoveel andere peuters, een uitdagende eter. Als ik deze kruidenkaas op haar boterham smeer gaat hij er helemaal in. Helemaal. Zonder vliegtuigjes, liedjes, afleiding, smeken, manipulatie (grapje, soort van). Ze vindt het heerlijk!

Veganistische jonge kaas

Deze No Muh kaas kun je volgens mijn vrouw vergelijken met een jonge kaas, maar hij is zachter van structuur en veel minder zout. Daardoor miste zij een belangrijk deel van de kaassmaak (dat “verslavingsstukje” van de kaas). Zowel mijn vrouw als Aya waren geen fan.

Veganistische feta

Deze is lekker, volgens de proevers. Goede structuur en smaak: echt goed nagemaakt en een waardige plantaardige vervanger. Wel minder zout. Wat iets met de smaak doet, maar in principe natuurlijk goed is voor je gezondheid.

veganistische feta

Veganistische eieren

Veganistische brownies

Bakken zonder ei kan. Ik bak pannenkoeken, taart, muffins – alles zonder ei. Maar het is wel iets uitdagender. Het kan simpeler. Heel veel simpeler. Met de no-egg eivervanger. Een theelepel van de poeder, twee theelepels water en je vervangt in al je baksels de eigenschappen (niet smaak) van een ei.

Voor mijn vegan brownies gebruikte ik een pak browniemix, drie theelepeltjes van de eivervanger, veganistische boter en een beetje plantaardige melk. Ze waren schandalig lekker. Ik kreeg van mijn vrouw het hoogste compliment: “Ze smaken normaal!”. Oftewel, ze smaakten naar echte brownies. Niemand die eraan zou proeven dat het vegan is.

Er zit natuurlijk wel een enorme bak suiker in de kant & klare browniemix – iets waar ik zelf geen probleem mee heb (en mijn verloskundige vooralsnog ook niet), maar als je het iets gezonder wilt, kun je uiteraard je eigen mix maken met bloem, cacao, een snufje zout, dadelstroop en een beetje vanillesuiker. Vervolgens voeg je de veganistische boter, melk en eieren toe en doe je ‘m 30-40 minuten in de oven.

Veganistische appeltaart met slagroom

Al van kleins af aan ben ik dol op appeltaart. Het is een van mijn moeders’ specialiteiten. Als ze vroeger, op Curacao, appeltaart bakte smikkelde ik ondertussen van de ingrediënten: de rozijntjes, de appels met kaneel en het rauwe deeg (yuk!).

[easy-image-collage id=18437]

Ik had nog nooit eerder veganistische appeltaart geprobeerd te bakken, dus had er ontzettend veel zin in. En het lukte heel goed met de veganistische boter en eivervanger! De appeltaart smaakte heerlijk: dit wordt er eentje voor verjaardag. Een spuitbus vegan slagroom erbij voor mijn vrouwen maakte het compleet.

Veganistische hartige taart

Voor de hartige taart gebruikte ik een pittigere variant uit de No Muh kaas selectie, de Aromatic. En natuurlijk veganistische room, boter en eieren. Ik heb alle leftover groenten erin gegooid die nog in de koelkast lagen: sperziebonen, sojabonen, paprika, lente-ui en champignons. Verder heb ik er wat witte tofu met cajun kruiden en knoflook bij gedaan. Groentetaarten zijn de ideale manier om je restjes op te maken in plaats van weg te gooien. Je kunt eindeloos variëren met je groenten: witlof, spinazie, prei, asperge, artisjok, tomaat… maar net wat jij lekker vindt.

[easy-image-collage id=18444]

Ik heb met deze hartige taart niet helemaal het recept gevolgd, omdat ik niet van room & kaas houd. Ik heb een deel van de taart (die van Aya en mijn vrouw), wel braaf bekaasd en beroomd. Zij vonden het heerlijk. Ik vond het niet zo lekker: het deeg smaakte meer naar boter dan ik lekker vind. Aya daarentegen heeft zo ongeveer de hele bodem opgegeten!

Wat je nog meer bij Veggiedeli.nl kunt kopen

Veggiedeli.nl heeft echt alles. Van lupine tot seitan, van veganistische mayo tot soepen, van koekjes tot het meest echt-uit-ziende-nep-vlees dat je je maar kunt voorstellen. En natuurlijk chocola. Heel veel chocola. En daar word ik uiteraard heel blij van.

veganistische chocolade

Thank you for reading!

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op Columns by Kari. Of neem contact op!

5 thoughts on “Bakken en Koken met Veganistische Boter, Kaas en Eieren | Veggiedeli.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.