20 voorleesboeken voor kinderen over dokters en ziekenhuizen

In deze blog vind je 20 voorleesboeken over dokters en ziekenhuizen en ziek zijn. Ik deel deze kinderboeken omdat ik op zoek was naar boeken over dit onderwerp voor Isaya. Door twee ziekenhuisopnames toen ze kleiner was, heeft ze een grote angst ontwikkeld voor alles wat hiermee te maken heeft. Boeken zijn altijd een mooie, laagdrempelige ingang naar grote & gevoelige onderwerpen. Omdat mijn kind vast niet het enige kind is dat hiermee worstelt, deel ik alle boekentips vandaag op de blog!

Vorige week deelde ik in mijn Instagram stories dat ik zo trots was op Isaya omdat het was gelukt om op controle te gaan bij het consultatiebureau. Ze is doodsbang voor alles wat met dokters en ziekenhuizen te maken heeft. Die angst komt door twee ziekenhuisopnames toen ze 1,5 en 3,5 jaar was en vertaalt zich ook naar de kapper en alles wat ook maar doet denken aan zorgverlening. Met de tandarts hebben we relatief veel kunnen oefenen: daar gaat ze twee keer per jaar heen en ook is ze een keer bij de mondhygiΓ«nist geweest. Maar omdat ik, God zij dank, een gezond kind heb nu hoeven we zelden naar de dokter. En vanwege COVID mocht Isaya ook niet met mij of Alela mee als we naar de dokter moesten de afgelopen 1,5 jaar. Dat laat weinig ruimte tot oefenen en blootstellen aan deze situaties. Maar boeken zijn een fijne, laagdrempelige en altijd aanwezige ingang. Hopelijk heeft jouw kind ook wat aan deze voorleesboeken over dokters en ziekenhuizen! Veel sterkte!

20 voorleesboeken over dokters en ziekenhuizen

In random volgorde.

1. Heksenvirus

Omdat dit boek over een ziek heksje gaat is het heel laagdrempelig: je kind hoeft zich niet direct te identificeren met het kind. Er is bijvoorbeeld een “ziekenbezem” ipv een ambulance en het heksje heeft het “kronkelvirus”. Maar tussendoor wordt er wel degelijk heel veel uitgelegd over hoe het gaat als je ziek bent en naar het ziekenhuis moet en zelfs geopereerd moet worden. Er zijn heel veel openingen tot gesprek.

2. De dokter en de verpleegkundige

Een heel fijn boek over wat een dokter doet en wat een verpleegkundige, welke apparatuur er wordt gebruikt en hoe een doktersbezoek in een ziekenhuis of praktijk verloopt. Vooral tof omdat het een cultureel divers boek is (de dokter is zwart en de kinderen in het boek hebben verschillende huidskleuren) en feministisch (de dokter is een vrouw en de verpleegkundige is een man).

3. Lou in het ziekenhuis

Lou is gevallen met de fiets en moet met de ambulance naar het ziekenhuis. Hij wordt geopereerd en moet nog even in het ziekenhuis blijven, wat natuurlijk best spannend is allemaal. De artsen en verpleegkundigen zijn echter heel lief. Hij wordt gewassen, krijgt eten, er komt bezoek en uiteindelijk mag hij in een rolstoel naar huis. Een positief en kleurrijk boekje over wat er gebeurt na een ongeval. De illustraties bevatten kinderen en volwassenen met verschillende huidskleuren.

4. Willewete: Naar het ziekenhuis

Net als alle Willewete boeken is ook ‘naar het ziekenhuis’ een uitgebreid en mooi geΓ―llustreerd informatief boek. Het begint bij de huisarts en daarna gaat het verder in het ziekenhuis: wat gebeurt daar allemaal? wie zijn daar? wat kun je verwachten? wat zie je allemaal? welke afdelingen zijn er? hoe is een ziekenhuis ingericht? hoe verloopt een operatie? Aan het einde van het boek staan ook nog wat leuke opdrachtjes. De illustraties bevatten kinderen met verschillende huidskleuren.

5. Kikker Cas in het ziekenhuis

Een boekje over een kikker die ziek is en naar het ziekenhuis moet, waardoor het een toegankelijke manier is om kennis te maken met een verblijf in het ziekenhuis.

6. De dokter is kwijt

De dokter is kwijt bestaat uit twee verhalen: ‘de dokter is kwijt’ en ‘verhalen uit het ziekenhuis’. Het ene verhaal gaat over een vos met een zere poot die niet naar het ziekenhuis wil. In het andere verhaal moet de opa van Imke worden geopereerd, maar vlak voor de operatie is de dokter ineens kwijt. Het eerste verhaal gaat dus over dieren en het tweede verhaal over mensen.

7. Een kijkje in het ziekenhuis

Een kijkje in het ziekenhuis is een interactief boek met een kartonnen zaklamp en vrolijke illustraties over het ziekenhuis. Wat zijn dokters en verpleegkundigen? Wat voor soort dokters heb je? Wat doen ze precies? Welke apparaten zie je allemaal? De meiden vinden de zaklamp geweldig! Het is een mooi stevig boek met ringband.

8. Draak Dries en de vliegende dokters

Van de auteur van de Gruffalo! Een mooi prentenboek over Prinses Annelies die haar kroon aan de wilgen hangt en haar hart gaat volgen. Samen met dokter Joris helpt ze mensen in nood en vervoeren ze per ambulance draak. Een leuke en laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan, voor je kind om op een positieve manier bezig te zijn met het onderwerp of even te verdwijnen in een fantastiewereld als het bezoek aan de dokter of verblijf in het ziekenhuis spannend is.

9. Boer Brois en het gebroken Been

Wie houdt er nou niet van Boer Boris. Wat een heerlijke boekenserie is dat! In Boer Boris en het gebroken been valt zijn broer Berend uit de appelboom. Hij heeft zijn been gebroken met moet met de ambulance naar het ziekenhuis. Hij moet daar ook een nachtje blijven slapen. Gelukkig krijg hij bezoek… van Boer Boris en zusje Sam. Maar ook van de boerderijdieren! Voor mijn gevoel een water korter Boer Boris boekje dan normaal, maar desalniettemin leuk.

10. Anna in het ziekenhuis

Anna moet naar het ziekenhuis, want de dokter gaat haar oren opereren. Ze mag de hele dag niks eten of drinken. Wat gebeurt er allemaal voor- en nadat je geopereerd wordt? Anna vindt het spannend, maar gelukkig is er een lieve verpleegster.

11. Karel in het ziekenhuis

Karel is op zijn hoofd gevallen. Hij moet naar het ziekenhuis. Hoe zou het daar zijn? Een luchtig boek over naar het ziekenhuis moeten voor kinderen vanaf 2 jaar.

12. Kaatje bij de dokter

Kaat je voelt zich slapjes en heeft koorts. Mama neemt haar mee naar de dokter. Die onderzoekt haar. Hoe gebeurt dat? Daarna moeten ze naar de apotheek voor een medicijn. Nu zal ze gauw beter worden. Een geruststellend verhaal over naar de dokter gaan. Voor kinderen vanaf 2 jaar.

13. Saar bij de dokter

Saar gaat naar de dokter. Niet omdat ze ziek is, maar gewoon ter controle. De dokter gaat even kijken of haar oren goed horen, of haar ogen goed kijken, of ze is gegroeid en hoeveel ze weegt. De dokter kijkt wat Saar allemaal kan, onderzoekt haar en aan het einde krijgt ze ook een prikje. Een geruststellend verhaal over een bezoek aan het consultatiebureau of kinderspreekuur.

14. Bobbi naar het ziekenhuis

De Bobbi boekjes zijn fijn, schattig en laagdrempelig en sluiten goed aan bij de allerkleinsten, maar kunnen ook een veilige ingang zijn voor grotere, angstige kinderen. Bobbi moet naar het ziekenhuis voor een operatie en dat vindt hij heel spannend. In het boekje laat Bobbi zien hoe het allemaal verloopt als je naar de dokter en het ziekenhuis moet.

15. Nijntje in het ziekenhuis

Een lief Nijntje boekje over Nijntje die naar het ziekenhuis moet. Uiteraard ouderwets (de dokter is een man, de zuster een vrouw, de ouders komen op bezoek ipv dat ze er bij blijven), maar desalniettemin een mooi en fijn rijmend boekje.

16. Fobo wil niet naar de dokter

De hele Dino klas moet naar de dokter. Maar Fobo durft niet. Hij is bang. Wat nu? Een boekje om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen op AVI E3 Niveau. Ideaal voor alle stoere dino liefhebbers die het spannend vinden om naar de dokter te gaan.

17. Kikker is ziek

Net als het Nijntje boekje is het fijn als een voor jouw kind favoriet en bekend figuurtje iets herkenbaars doormaakt. Kikker is met zijn chronisch melancholische gemoedstoestand natuurlijk bij uitstek zeer geschikt voor een ziektebed. Gelukkig zijn zijn vrienden er om voor hem te zorgen. Een echt Kikkerverhaaltje over ziek zijn en beter worden.

18. Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis

Mejuffrouw Muis is aan de dood ontsnapt. Ze was bijna in een muizenval gelopen. Nu moet ze naar het ziekenhuis, want het puntje van haar staart is gebroken.

19. Milan in het ziekenhuis

Milan is ziek: hij heeft erge buikpijn en moet naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Daar wordt hij onderzocht, krijgt hij een prik en moet hij ook geopereerd worden. Gelukkig heeft hij zijn knuffelaap bij zich.

20. Kaat in het ziekenhuis

Kaat heeft een blindedarmontsteking en moet naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Ze moet geopereerd worden. In het ziekenhuis houdt ze een dagboek bij.


Bekijk ook: de favoriete voorleesboeken van Isaya & Alela


Ik hoop dat je wat hebt aan deze voorleesboeken over dokters en ziekenhuizen. Als je op zoek bent naar meer informatie over kinderen en ziekenhuisbezoeken? Neem eens een kijkje op de website kindenziekenhuis.nl – hier vind je oa tips voor een ziekenhuis bezoek, online tools, een zorgkaart, informatie over de rechten van je kind en meer!

Columns by Kari

Disclaimer – affiliate links

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.