Nijn is jarig | 65 jaar Nijntje

Nijn is jarig dit jaar. Het lieve konijntje van Dick Bruna is maar liefst 65 jaar geworden. Wie is er niet groot geworden met de leuke, rijmende, kleurrijke verhaaltjes van Nijntje? In deze blog een ode aan Nijn en aan de man erachter: Dick Bruna.

“Twee pasjes naar voren en één pasje terug. Draai nu een rondje, met je hand op je rug. Doe je armen omhoog en maak ze mooi roooooond. Klap in je handen, stamp op de grond.”

Nijntje dansles

Hoe vaak ik dit liedje al niet gezongen en gedanst heb met Isaya en Alela. En het verveelt nooit. Net als de boekjes van Nijntje. Het zijn heerlijke voorleesboekjes: fantasierijk, rijmend en precies de goede lengte voor jonge kinderen.

Een bijzonder Nijntje (kraam)cadeau

Isaya kreeg toen ze net was geboren een prachtige spaarpot van mijn tante. Daar stopt ze alle schoongepoetste muntjes in van “oma Friesland”. Alela had nog geen spaarpot, dus toen we bij Zilverstad iets moois mochten uitkiezen om de verjaardag van Nijn te vieren, was dat niet zo moeilijk. Voor Alela koos ik deze prachtige verzilverde Nijntje spaarpot uit. Met grote ogen en de opperste concentratie heeft Alela vol ontzag hÑÑr muntjes van oma Friesland in haar Nijn gestopt. Magisch: dat je opeens iets krijgt wat je grote zus ook heeft. Ze voelde direct dat het iets bijzonders was en nam haar taakje (pling, ploing, muntje voor muntje) heel serieus.

Nijntje 65 jaar
Alela’s nieuwe Nijntje spaarpot

De meisjes zijn zich nu nog niet bewust van wat ze met hun gespaarde centjes kunnen doen. Het concept is al heel bijzonder: hun mooie en gekoesterde spaarpotten die op een hogere plank staan en alleen soms er vanaf mogen worden gehaald, de blinkende munten die erin zitten… En op een dag krijgt hun spaarpot weer een nieuwe waarde. Want dan gaan ze iets moois kopen van hun gespaarde geld of centjes doneren aan een goed doel. Ik hoor het bijna als een Nijntje boekje in mijn hoofd;

“Op een dag zei Nijntje Pluis
ik wil een cadeautje kopen
voor oma Pluis en opa Pluis
mama, mag ik naar de winkel lopen?

Natuurlijk Nijn, zei moeder lief
maar vergeet dan zeker je centjes niet
Hoi hoi! riep Nijn, ik pak gauw het zilveren potje waar
ik al mijn muntjes in bewaar!”

De schrijfster

Nou, Dick kon het beter. Daarom deed hij het ook. En niet alleen Nijntje boekjes schrijven. Want mijn favoriete Dick Bruna boekje is toch wel “de schrijfster”. Ik heb een hele oude editie, die van mij is geweest als kind. Mijn naam staat erin. En als ik het verhaaltje teruglees vind ik het zo bijzonder. “Als ik groot ben word ik schrijfster en schrijf ik dan elke dag over dingen die ik hoorde die ik zag of zelf bedacht”. Zo begint het boekje. Ik vond een tijdje geleden een oud schriftje terug van mezelf. Aan de letters is te zien dat ik nog niet zo lang kon schrijven. Daarin had ik opgeschreven dat ik schrijfster wilde worden. Wat volgde in het schriftje was een verhaal en gedichtjes. Het maakt me best eventjes trots dat De groene mama volgende maand uitkomt!

Een duurzaam Nijntje cadeau

Een ander kraamcadeau dat Isaya kreeg, toen ze net was geboren, was prachtig RVS bestek, van haar tante. Het ziet er nog altijd gloednieuw uit en wordt diep gekoesterd. Alela had niet zo’n setje en wilde maar wat graag met een “kinnames” snijden. Dus natuurlijk koos ik mooi Nijntje bestek van RVS voor haar uit, bij Zilverstad. Dit bestek, ook verpakt in een prachtige en herbruikbare Nijntje doos, kreeg dezelfde bewondering en verwondering als de spaarpot. Zo trots als een pauw is Alela op haar eigen “grote meisjes bestek”. Ze is net zo blij met haar kindermes als Ariel met haar “harensnaaier”.

Nijntje bestek
Het nieuwe Nijntje bestek van Alela bestaat uit een mes (“kinnames” noemt Alela haar kindermes), een vork, lepel en klein lepeltje.

Zoals jullie weten promoot ik vanuit milieu perspectief geen “spulletjes” op mijn blog. Ik vind dit echt mooie en duurzame (kraam)cadeau’s, omdat ik weet dat het blijvende cadeau’s zijn. Isaya is na 5 jaar nog altijd intens gelukkig met haar spaarpot en haar RVS bestek set is na 5 jaar nog steeds even mooi. Een besteksetje is nuttig, omdat je kindje gaat leren eten met bestek en een spaarpot is zinvol, omdat je kind op een dag zal leren omgaan met geld. Mocht je toevallig op zoek zijn naar een waardevol cadeau, neem dan even een kijkje bij Zilverstad.

Nijntje is jarig
Alela leest Nijntje de Toverfee – een van onze favoriete Nijntje boekjes
Columns by Kari

Disclaimer: sponsored products

One thought on “Nijn is jarig | 65 jaar Nijntje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.