Ik heb de afgelopen maanden een fijne meter boeken gelezen. Heerlijk dat dit weer kan. Dat mijn mombrain haar weg weer terug heeft gevonden naar deze grote liefde. Voor ik moeder werd was het gedicht van Ida Gerhardt ‘Onvervreemdbaar’ mijn lijfgedicht (Dit wordt ons niet ontnomen: lezen/ en ademloos het blad omslaan,/ ver van de dagelijksheid vandaag./Die lezen mogen eenzaam wezen. […]). Maar slapeloze nachten en borstvoedingshormonen ontnamen het mij wel tijdelijk. Voor het beste doel dat ik me maar kan voorstellen: Isaya en Alela zijn het beste hoofdstuk uit mijn leven. Maar desalniettemin ben ik heel blij dat ik nu weer lekker iedere week een boek achterover kan slaan. En dat vraagt natuurlijk om een nieuwe rubriek op de blog. Er staan al veel artikelen over kinderboeken en boekentips over milieu en klimaat online. Maar vanaf nu komen ook mijn favoriete fictie boekentips op de blog! Op zoek naar leesinspiratie? Of gewoon benieuwd welke 12 boeken ik heb gelezen de afgelopen drie maanden? Lees dan gauw verder.
12 prachtige boekentips om in te verdwijnen
Mijn boekentips van de afgelopen 3 maanden volgorde van aanbeveling. Ik begin met het boek dat ik het allerbest vond en eindig met het boek waar ik het minst van onder de indruk was. Ik lees in het Engels, maar zal de Nederlandse vertalingen ook linken indien mogelijk.
Richard Powers - Bewilderment
Ik kan niet anders dan deze boekentips beginnen met Bewilderment. Het mooiste boek dat ik vorig jaar heb gelezen, zonder enige twijfel. Een heel heftig boek (ik heb meerdere keren hardop en stilletjes gehuild), maar het was het alles waard. Een boek over de band tussen een vader en zijn zoontje, het leven, verlies en rouw, de toestand van onze planeet, hoe we met elkaar en de natuur omgaan, het universum. Een meesterwerk in alle opzichten. Richard Powers is met dit boek in mijn rijtje van all time favoriete auteurs terecht gekomen. Wat een aanrader.
Nederlandse vertaling: Verwilderd
Bernadine Evaristo - Girl, Woman, Other
@daisysyellowpepper tipte mij dit boek, waarna ik het direct bestelde, opensloeg en in anderhalve adem uitlas. Dit boek gun ik iedereen. De worstelingen, passies, liefdes, verliezen, vernederingen, overwinningen, kracht, kwetsbaarheden en schoonheid van verschillende generaties zwarte vrouwen (gay & straight). Een boek vol verdriet en pijn, maar vooral een boek dat respect, begrip en bewondering oproept voor de bijzondere vrouwen in de verhalen. Geen seconde over twijfelen, ren naar de boekhandel (of bestel hierboven).
Nederlandse vertaling: Meisje, vrouw, anders
Colleen Hoover - It ends with us
Toen ik in dit boek begon dacht ik dat het een chickflick-boek was. De kaft, het taalgebruik… Ik dacht, mm heerlijk, even wat licht leesvoer na een zwaardere titel. Maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe meer ik het ging waarderen. En sinds ik het uit raad ik het iedereen die zich in een van de volgende “rollen” kan herkennen aan: alle vrouwen/mannen/personen die een of meerdere keren terug zijn gegaan naar een partner die ze slecht behandelde, misbruikte of mishandelde, familieleden en vrienden van deze eerder genoemde mensen en hulpverleners die werken met getraumatiseerde/misbruikte/mishandelde personen. Ik begreep het ergens altijd wel, want zoveel (vaak) vrouwen gaan keer op keer terug naar een partner die ze mishandeld heeft. Maar door dit boek ben ik echt gaan snappen en echt gaan voelen hoe dat werkt. Dit boek komt dus uiteraard met een trigger warning voor huiselijk geweld en expliciete scenes, maar met de potentie om levens te veranderen.
Nederlandse vertaling: Nooit meer
Jonathan Franzen - Crossroads
Een absoluut meesterwerk en mijn favoriete boek van Franzen. Hoe verschillende mensen binnen één gezin zoeken naar morele verlossing. Hoe ze zichzelf en hun gedachten in allerlei bochten wringen om hun verlangens en acties in harmonie te houden of brengen met de wil van God en het licht of de vergeving van Christus. Dat klinkt misschien heftig voor niet Christelijke mensen, maar het is voor een psychologische roman. Over de frictie tussen “how to be good” en “how to be happy”. Ik vond het prachtig.
Nederlandse vertaling: Kruispunt
Nich Hornby - State of the Union
Nick Hornby is al 20 jaar een van mijn favoriete schrijvers. Op de middelbare school zat er bijna wel een Hornby in mijn vintage legerpukkel. Ik vind hem hilarisch. En zijn humor heeft de tand des tijds doorstaan: ik lig nog steeds om de haverklap plat om zijn boeken. State of the Union is een novelle. Tien hoofdstukken. Je treft een getrouwd stel steeds een paar minuten voor ze naar relatietherapie gaan. Ze spreken van te voren af in een kroeg tegenover het huis van de therapeut. In die paar minuten leer je ze kennen, hun worstelingen, tekortkomingen, ontrouw, verlangens. Een licht boek over een zwaar onderwerp dat vele stellen zullen herkennen.
Nederlandse vertaling: niet beschikbaar
Zadie Smith - Swing Time
Alles wat Zadie Smith aanraakt met haar pen verandert in goud voor de ziel. Ik hou van haar boeken: het zijn allemaal ultieme boekentips. En ook Swing Time is een kunstwerk. Een absolute must read. Smith kan zo pijnlijk eerlijk schrijven en als geen ander het grote met het kleine verbinden. In één hoofdstuk kan ze de zielenroerselen van één persoon op prachtige wijze vermengen met wereldproblematiek.
Nederlandse vertaling: Swing Time
Nick Hornby - Just like you
Zoals ik hierboven al schreef: ik kan je alles van Nick Hornby aanbevelen. In dit boek krijgt een 42 jarige witte vrouw, die net is gescheiden, een relatie met een 22 jarige zwarte jongen. Je begeeft je als witte man van middelbare leeftijd op glad ijs als je schrijft vanuit het perspectief van een vrouw en vanuit het perspectief van een persoon van kleur. Maar Hornby krijgt het zowaar voor elkaar om dit op respectvolle wijze te doen, zonder aanstootgevend, cringy, extreem woke of juist onwetend over te komen. Een lekker boek dat niet mag ontbreken in dit lijstje met boekentips.
Nederlandse vertaling: Op het eerste gezicht
Marisha Pessl - Neverworld Wake
Marisha Pessl’s boeken zijn de ultieme verdwijnboeken. Het zijn de boeken waar je een paar dagen in hun leven. Special Topics in Calamity Physics was jaren terug een van mijn favoriete boeken. En als ik een bepaalde CD van Ben Harper luister, voel ik gelijk weer de magische sfeer van haar boek Night Film, omdat ik dat album luisterde terwijl ik het boek las. Neverworld Wake is weer een zalige verdwijning in een wereld van magisch realisme. Een wereld tussen leven en dood, waarin de hoofdpersonen een belangrijke keuze moeten maken die ze maar blijven uitstellen.
Nederlandse vertaling: Neverworld Wake
Junot Diaz - This is how you lose her
Een ingewikkeld boek. Zoals de toon van Nick Hornby mij als vrouw nooit beledigt, is dit bij Junot Diaz wel het geval. Zijn extreem “mannelijke stem” is agressief, aanstootgevend en beledigend naar vrouwen. Dat is lastig. Want hij is een hele goede schrijver. Zijn boek The Brief Wondrous Life of Oscar Wao vond ik life changing. Een boek dat iedereen die literatuur studeert moet bestuderen. Maar oef. This is how you lose her komt met een lijst trigger warnings waar je U tegen zegt. Het heeft mij geholpen om het levensverhaal van Junot Diaz te lezen (trigger warning voor seksueel misbruik). Er valt veel te zeggen over dit onderwerp – hoe slachtoffers daders kunnen worden en de afschuwelijke gevolgen van misbruik. Weeg voor jezelf af of je dit aan wilt gaan. Het is een belangrijk onderwerp en Diaz levert op zijn manier een hele belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken.
Nederlandse vertaling: Zo raak je haar kwijt
Dave Eggers - The Every
The Every is het vervolg op The Circle. Een deeply disturbing boek over een wereld waarin de macht van social media en grote bedrijven, de manier waarop we mensen online volgen, tracken en controleren en het gebrek aan privacy compleet is doorgeslagen (duizend maal meer nog dan nu zeg maar ;). Een dystopia van een van mijn favoriete auteurs. What is the what van Dave Eggers is nog altijd een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. The Every zal nooit in dat rijtje terecht komen, maar het is wel fascinerend!
Nederlandse vertaling: Het Alles
Steve Toltz - Quicksand
A Fraction of the Whole van Steve Toltz vond ik mind-blowing destijds. Dus mijn verwachtingen voor Quicksand waren hoog. Misschien komt het doordat ik steeds slechter tegen de eerder genoemde “offensive tone” van sommige mannelijke auteurs kan of misschien is dit boek gewoon minder goed dan zijn eerste. Maar ik was niet heel diep onder de indruk. Het is een goed boek, absoluut. En er zitten prachtig bizarre, bijna John Irving- achtige, elementen in. Maar we komen nou eenmaal onderaan het rijtje van mijn boekentips van de afgelopen 3 maanden, dus ik kan het niet verder ophemelen dan dit.
Nederlandse vertaling: Moeras
Sally Rooney - Beautiful world where are you
Ik weet dat dit boek door velen wordt bejubeld. Maar ik voelde ‘m niet zo. Ik vind de personages te diffuus. Je zou kunnen zeggen dat dit iets over mij zegt, dat ik ze duidelijker omlijnd wil hebben – want sommige lezers vinden het juist heerlijk dat je het zelf kunt invullen en de hoofdpersonen pas op het eind echt leert kennen. Maar voor mij is een van de zaligheden van romans juist dat je de hoofdpersonen goed kent. Dat je ze zelfs beter kent dan ze zichzelf kennen, dat je een inkijkje hebt (vanuit het perspectief van de personages om ze heen of vanuit het perspectief van de schrijver) in hun diepste wezen, dat ze tot leven komen. Rooney gaf me dat niet. Plus ik vind haar schrijfstijl soms een beetje pretentieus. Zoals Richard Powers en Zadie Smith grote onderwerpen als racisme, klimaatverandering en politiek op organische wijze kunnen verweven met het verhaal voelt het bij Rooney als gekunsteld. Alsof ze dergelijke referenties er met pritt stift op heeft geplakt.
Nederlandse vertaling: Prachtige wereld, waar ben je