De cup, period underwear of wasbaar maandverband? | Milieuvriendelijk ongesteld zijn

Je hebt steeds meer keuzes als het gaat om milieuvriendelijk ongesteld zijn. En die groene opties worden ook steeds beter. En ook steeds comfortabeler. Daardoor wordt het kiezen voor milieuvriendelijke producten steeds gemakkelijker: het is niet alleen beter voor de planeet, het is ook gewoon veel fijner voor jou. In deze blog vergelijk ik drie milieuvriendelijke opties voor als je ongesteld bent: de menstruatie cup, period underwear (menstruatie ondergoed) en wasbaar maandverband. Dit zijn alledrie alternatieven voor wegwerp maandverband en tampons. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze drie groene keuzes? En welke keuze vind ik het fijnst? Je leest het allemaal in deze blog!

Milieuvriendelijk ongesteld zijn

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor milieuvriendelijke producten als je ongesteld bent? Wegwerp maandverband en tampons zorgen voor overbodig afval, zowel door de producten zelf als de (plastic) verpakking. Er zijn steeds meer wegwerpproducten die gemaakt worden met biologisch katoen en zonder plastic, maar voor veel andere hygiëne producten worden nog steeds veel chemicaliën gebruikt. Hierdoor is ook het productieproces belastend voor het milieu. Maar ook kun je je afvragen of je producten die chemicaliën bevatten wel in de buurt van je vulva wilt. Dus, voor de planeet en voor je eigen gezondheid is het antwoord. Maar het gaat nog verder! Want ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat de milieuvriendelijke keuzes nog meer voordelen hebben! Hieronder zal ik de menstruatie cup, period underwear en wasbaar maandverband met elkaar vergelijken. De voordelen en nadelen van ieder product benoemen, waardoor je een goed beeld krijgt en een keuze kunt maken die het beste bij jou past.

Menstruatie cup

menstruatiecup

Dit is een siliconen cupje dat je in je vagina inbrengt en dat het bloed opvangt. Dat inbrengen vraagt in het begin wat geduld en oefening (zie verderop mijn tips). Ik heb een maand of 3 a 4 moeten wennen aan de menstruatie cup, maar daarna wilde ik niet meer zonder. In deze blog heb ik de cup uitgebreid gereviewd. Als ik het teruglees herinner ik mij weer hoeveel pijn het deed in het begin. Daar is nu niks meer van over.

Ik ervaar nu vooral de voordelen van de cup:
  • Ideaal om mee te zwemmen. Zoveel fijner dan zwemmen met een tampon.
  • Als de cup goed is ingebracht voel je hem totaal niet (nog minder dan een tampon)
  • Je kunt de cup langer laten zitten (tot 8 uur) dan een tampon dus je hebt veel minder gedoe
  • Je bespaart geld, want de cup is een eenmalige investering (ongeveer 20 euro per 10 jaar) versus iedere maand tampons kopen (ongeveer 4,50 per cyclus)
De nadelen van de menstruatie cup zijn:
  1. Het neemt een maand of 3 a 4 voor je gewend bent. In die eerste maanden kan het echt pijn doen om de cup in te brengen.
  2. Je hebt bij het verwisselen van de cup water nodig, dus dat vraagt enige planning. Omdat je de cup echter niet zo vaak hoeft te legen lukt dat meestal wel.
  3. Dit zal per lichaam verschillen, maar als ik Alela op mijn buik droeg in de draagzak, werd mijn cup naar beneden geduwd.
  4. Soms lekt de cup een klein beetje en dan heb je alsnog een inlegkruisje of period underwear nodig als aanvulling op de cup.
Hoe gebruik je de cup?

Als je de cup voor het eerst gebruikt, leg je ‘m 5 minuten in gekookt water. Vouw de cup dubbel [verticaal] en breng de cup in je vagina. Het helpt om je te ontspannen en eventueel een been op iets hogers te zetten. Breng de cup zover mogelijk in, tot hij tegen de baarmoedermond komt. Laat de cup los, de cup zal zich openen en licht vacuüm zuigen. Draai de cup zachtjes rond, zo weet je of hij goed is geopend. De cup kan niet in je lichaam verdwijnen. Er zit aan de onderkant van de cup een puntje, dat zal je helpen om de cup eruit te halen. De meeste mensen moeten een stukje van dat onderste puntje eraf knippen. Als die te lang is gaat het namelijk prikken tegen je schaamlippen. Als de cup goed zit voel je ‘m helemaal niet. Als je de cup wel voelt zitten, zit hij niet helemaal goed. Als je de cup weer wilt verwijderen, is het weer belangrijk dat je je ontspant. Het helpt om de cup eerst zoveel mogelijk uit je vagina te persen: gebruik je bekkenbodemspieren en duw de cup naar beneden. De rest van de cup trek je voorzichtig uit je vagina. Probeer bij het laatste stukje de cup een beetje dicht te duwen, zodat hij minder groot is en minder kans op knoeien is. Gooi de cup leeg in het toilet en spoel de cup om. Aan het einde van je menstruatie leg je de cup weer 5 minuten in gekookt water en berg je de cup op.

Eindoordeel:

Ik gebruik de cup niet iedere dag van mijn menstruatie. De eerste dag vind ik het niet fijn, want dan voel ik me kwetsbaar, is mijn lijf gevoelig en wil ik geen gedoe. Dus dan gebruik ik liever period underwear. Maar de tweede en derde dag vind ik het wel ideaal. Meestal in combinatie met period underwear. Bijvoorbeeld één of soms twee dagdelen de cup en de rest van de dag en nacht period underwear. De laatste dag(en) dat ik ongesteld ben gebruik ik de cup niet (tenzij ik ga zwemmen). Ik gebruik de cup dus echt als aanvulling, niet als volledige vervanging van wegwerp tampons. Maar ik vind het wel een onmisbaar alternatief en ben heel blij dat ik heb doorgezet.

Period Underwear

period underwear

Ik ontdekte period underwear, of menstruatie ondergoed, bijna een jaar geleden. Het is een onderbroek (het ziet eruit als gewoon ondergoed), met bij het kruis een speciaal verdikt stukje stof dat het bloed absorbeert. Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik “oké, werkt dat echt?” en de eerste keer dat ik het gebruikte was ik bang dat ik zou doorlekken of dat het vies zou voelen. Maar niets was minder waar en sinds dag één ben ik om. Period underwear is echt een uitkomst. Ik gebruik het period underwear van Snuggs sinds april 2021. Snuggs maakt menstruatie ondergoed van duurzame materialen – van Tencel en/of biologisch katoen – en in verschillende modellen (zoals speciale modellen voor tieners, high waist ondergoed, klassieke modellen, strings) en voor zware en minder zware dagen. Mijn favoriet is het klassieke model in Tencel: super zacht en comfortabel. Je kunt het ondergoed tot ongeveer 8 uur achter elkaar dragen (op zware dagen iets korter). Daarna kun je een andere onderbroek aantrekken. Het lekt niet door en het voelt niet nat of koud aan: het absorbeert ontzettend goed.

Er zit een hele lange lijst voordelen aan het kiezen voor period underwear:
  • Het is een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerp hygiene producten, omdat het herbruikbaar is.
  • Je kunt kiezen voor menstruatie ondergoed dat is gemaakt met duurzame materialen.
  • Het ziet er uit als gewoon ondergoed.
  • Het voelt veel zachter en comfortabeler dan maandverband.
  • Het is veel beter voor je huid dan wegwerp maandverband.
  • Omdat het niet verschuift, zoals wasbaar maandverband, voelt het veel fijner en is het veel betrouwbaarder.
  • Het is ook veel dunner dan wasbaar maandverband, waardoor je gewoon een strakke broek kunt dragen.
  • Het kan heel goed worden gebruik in combinatie met de menstruatiecup.
  • Het lekt niet door.
  • Het voelt niet nat of koud.
  • Het geeft geen vieze geurtjes.
  • Als je het vervelend of pijnlijk vindt om een tampon of cup in te brengen, is dit een ideaal en pijnloos alternatief.
  • Het is ideaal als je bijna ongesteld moet worden en niet onderweg of op werk overvallen wilt worden door je menstruatie.
  • Het is ook heel fijn voor de laatste uurtjes van je menstruatie, als je bijna niet meer ongesteld bent, maar geen risico wilt lopen op doorlekken.
  • Ik zou willen dat dit bestond toen ik een tiener was en voor het eerst ongesteld werd. Had zoveel tampon- en maandverband stress gescheeld. Er zijn 2 speciale ontwerpen voor tieners (super leuk zijn die!)
  • Ik zou willen dat ik dit had gekend toen ik zwanger was en niet durfde te niezen buiten huis, omdat ik band was dat ik in mijn broek zou plassen.
  • Wat een uitkomst was period underwear geweest in de kraamtijd. Niet voor de eerste dagen, maar de weken erna wel!
  • Ik kan me voorstellen dat het een fijn alternatief is voor non binaire mensen of andere mensen met een cyclus die geen “typisch vrouwelijke” hygiene producten willen gebruiken. Sommige modellen van Snuggs zijn vrij neutraal. Er zit sowieso geen kant of frutsels op de onderbroeken.
  • Ik kan me voorstellen dat dit heel fijn is als je ouder wordt en je niet meer volledige controle hebt over je bekkenbodemspieren.
  • Ik vind period underwear handig om in te sporten.
  • Period underwear is heel fijn om s’nachts te dragen.
  • Het is zoveel relaxter om te gebruiken dan een cup, tampon of maandverband als je als moeder altijd in de wc staat met kleine kinderen om je heen 😉

Ik ervaar zelf geen nadelen aan het gebruik van period underwear. Ik vind het echt het fijnste milieuvriendelijke alternatief op wegwerp producten. Maar ik kan me wel voorstellen dat er obstakels zijn waar je even overheen moet als je het overweegt. Zoals de angst dat je doorlekt (die angst is na 1 dag weg) of dat het vies of nat voelt. Het ondergoed van Snuggs absorbeert heel goed, waardoor het niet nat voelt. Ik gebruik wel regelmatig een nat doekje om mezelf op te frissen. Dat vind ik prettig als ik ongesteld ben en doe ik ook als ik de cup of wasbaar maandverband gebruik. Dus dat zou mijn tip zijn als je er tegenop ziet. Verder kan ik me voorstellen dat de investering een drempel kan zijn. Je investeert in eerste instantie wat meer geld in het ondergoed en verdient het pas tijdens je gebruik terug. Period underwear kost tussen de 32 en 42 euro. Vanaf 3 stuks krijg je 10% korting en vanaf 5 stuks krijg je 20% korting. Die laatste deal kan ik je aanbevelen, want als je ze eenmaal hebt, wil je niet meer terug. Met mijn code KARI krijg je nog eens 15% extra korting bovenop de standaard korting. De code is geldig van 2 t/m 16 maart 2022. Bestellen kan hier.

Eindoordeel:

Ik denk dat het na die hele lijst met voordelen wel duidelijk is dat ik laaiend enthousiast ben over period underwear. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn lichaam goed werkt en dat ik, omdat ik goed werkende cyclus heb, twee kinderen heb mogen baren. En ik heb gelukkig weinig tot geen pijn als ik ongesteld ben. Maar ik weet ook dat heel veel mensen met een cyclus wel heel veel pijn en ongemak ervaren. En daarbij, het is gewoon hoe dan ook echt een ongemak waar je maar mee te dealen hebt als vrouw of als persoon met een cyclus. Dus dan is het gewoon heel fijn dat er producten zijn die het makkelijker en comfortabeler voor je maken. Zoals ik hierboven al schreef zou ik willen dat dit bestond toen ik als tiener voor het eerst ongesteld werd. En nu ik het eenmaal ken, wil ik niet meer anders.

Wasbaar maandverband

wasbaar maandverband en menstruatiecup

Toen ik het voor het eerst ging gebruiken, kon ik het alleen vergelijken met wegwerp maandverband, tampons en de cup. Dus toen was ik heel enthousiast over wasbaar maandverband als milieuvriendelijk alternatief. Maar nu ik period underwear heb ontdekt, gebruik ik wasbaar maandverband alleen nog als mijn Snuggs in de was zitten en ik geen zin heb in de cup.

Maar er zitten wel degelijk voordelen aan wasbaar maandverband:
  • Het is een milieuvriendelijk alternatief op wegwerp maandverband
  • Als je kiest voor wasbaar maandverband van biologisch katoen zijn er geen chemicaliën gebruikt in de stoffen
  • Het is veel zachter dan wegwerp maandverband
  • Je kunt kiezen voor zwart wasbaar maandverband, wat het een super vriendelijk product maakt om te gebruiken als je kleine kinderen hebt en nooit in je eentje naar de wc kunt
  • Het is op de langere termijn veel goedkoper dan wegwerp maandverband
  • Het gaat langer mee dan period underwear
  • Het is gemakkelijker onderweg of op werk te verwisselen dan de cup en period underwear
Maar er zitten ook wat nadelen aan wasbaar maandverband:
  • Het is dikker dan period underwear en wegwerp maandverband, waardoor je geen strakke kleding kunt dragen
  • Het kan gaan schuiven
  • Ik vind period underwear veel mooier staan omdat het er uitziet als gewoon ondergoed. Ik voel me er ook mooier of aantrekkelijker in: best fijn als je ongesteld en hormonaal bent en je blugh voelt. Dat mis ik bij wasbaar maandverband.
Eindoordeel:

Mijn voorkeur gaat uit naar wasbaar menstruatie ondergoed (period underwear) boven wasbaar maandverband. Er zitten gewoon meer voordelen aan period underwear. Maar als ik wasbaar maandverband afweeg tegen wegwerp maandverband kies ik voor wasbaar, omdat het beter is voor de planeet en zachter is voor je huid.


Ik hoop dat deze vergelijking van drie milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerp maandverband en tampons je helpt om een keuze te maken die bij jou past. Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Snuggs, waardoor je gebruik kunt maken van een kortingscode op de website van Snuggs. Als je period underwear wilt gaan aanschaffen krijg je 15% korting op je bestelling met de code KARI. Deze korting geldt bovenop de standaard korting die je krijgt als je meerdere Snuggs bestelt. De code is geldig van 2 maart t/m 16 maart 2022.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.