Gastblog door Marloes
Steeds meer mensen beginnen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Meestal gebeurt dit door dagelijkse gewoontes aan te passen. Bijvoorbeeld door korter te douchen, minder of geen vlees meer eten of vaker met de fiets en het openbaar vervoer gaan, in plaats van de auto. Er zijn ook verschillende manieren waarop je een duurzamere levensstijl kan aangaan qua kleding! In deze blog vind je 3 tips om je garderobe te vergroenen.
Waarom is kleding slecht voor het milieu?
Doordat kleren en schoenen in zo’n hoge snelheid en grote aantallen worden geproduceerd, brengt dit een grote hoeveelheid CO2-uitstoot met zich mee. De grondstoffen zijn niet duurzaam en het productieproces is erg vervuilend. De kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 4% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Dat is niet niks hé? Daarom besluiten veel mensen om uit te kijken naar duurzame merken of kwaliteitsvolle stukken dameskleding te kopen. Tijdloze items, die jaren meegaan en met zorg voor mens, dier en milieu zijn gemaakt.
Lees je in
Steeds meer kleding- en schoenenmerken zijn zich bewust van het feit dat er iets moet veranderen. Ze spannen zich in om hun productieprocessen minder schadelijk te maken en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Toffe voorbeelden van bijvoorbeeld vrouwen schoenen zijn merken als Womsh of Veja. Maar kleding- en schoenenmerken kunnen ook andere duurzame ingrijpen doen. Bijvoorbeeld doordat het merk de kleding gratis herstelt bij schade of oude kleren verwerkt tot iets nieuws, door middel van recycle programma’s. Andere merken zetten weer in op duurzame transportatie en verpakking. Lees je op websites van merken in over de waarden van het kledingmerk, de duurzaamheidsacties én de concrete doelen die voor de toekomst worden gesteld. En als je zelf de bomen door het bos niet meer ziet, kan je altijd rekenen op “Good on You”. Deze website geeft op basis van 3 criteria (planeet, mens, dier) een algemene duurzaamheidsscore.
Koop tweedehands kleding
Tweedehands kleren en schoenen kopen is bijna altijd de groenste keuze. Denk aan apps zoals Vinted, Marktplaats of zelfs Facebook marketplace, waar mensen kleren online plaatsen die ze willen verkopen. Vaak zijn deze kleren nog in perfecte staat, dus ideaal om te kopen! Ook zijn fysieke tweedehandswinkels zeker de moeite. Dit werkt natuurlijk in twee richtingen. Waarom ga je zelf niet eens door je kleding en schoenen? Verkoop alles je wat je niet meer draagt, het zal je deugd doen & dan kan iemand anders genieten van jouw mooie stukken.
Vragen die je jezelf kunt stellen voor je kleding koopt
Tot slot moet je ook leren stilstaan bij de kleding en schoenen die je koopt. Vaak kopen mensen een overvloed aan kleding, terwijl ze dat eigenlijk niet echt nodig hebben. Probeer dus volgende keer dat je gaat shoppen even stil te staan: heb ik dit echt nodig? Kan ik dit vaak dragen? Kan ik het goed combineren met andere items in mijn kledingkast? Is het tijdloos of fast fashion? Van welke stof is het gemaakt en voelt de stof en snit duurzaam aan? Op deze manier help je niet enkel het milieu, maar bespaar je ook een hoop centen. Win-win situatie toch?
Meer tips voor een duurzame garderobe? Neem een kijkje in de afvalvrije kledingkast van Kari.
advertentie