Onze 20 favoriete musea + museum app tips

Musea bezoeken is een van mijn grootste hobby´s. Ik laad op aan kunst. Sterker nog, als ik een tijdje geen museum heb bezocht voel ik een verlangen trekken aan mijn ziel. Ik raak altijd geinspireerd van de museum bezoeken met de kinderen, alleen of met P. en ik doe altijd inzichten op. De helende kracht van kunst is eindeloos, verrassend en vrijgevig. Onze museumkaarten zijn een van de beste investeringen van de afgelopen jaren! In deze blog deel ik 20 van mijn favoriete musea voor volwassenen en kinderen en een aantal handige en leuke museum apps.

Mijn favoriete musea

1. Van gogh museum

Met stip op 1 staat voor mij het van Gogh museum in Amsterdam. Vincent van Gogh raakt mij op een diep niveau. Ik ken geen enkele kunstenaar die met zijn kunst zo dicht bij de essentie van de wereld om ons heen en binnenin ons komt. Zijn geploeter als autodidact en zijn levensstrijd vind ik eindeloos inspirerend. Hoe iemand die zoveel schoonheid kon zien in de natuur en de mens tegelijkertijd zo moest lijden is zeer aangrijpend en op een hele bijzondere wijze voelbaar in het van Gogh museum.

van gogh museum
2. Lakenhal

Museum Lakenhal in Leiden is een fantastisch museum. De vaste collectie is inspirerend en leerzaam, maar voor de wisselende tentoonstellingen blijf ik steeds weer terugkeren. Die zijn altijd met zoveel zorg opgezet. Dit museum is geweldig voor kinderen: de speurtocht door de vaste collectie blijft leuk en op zondag middag kun je in het atelier terecht voor kunstzinnige activiteiten. Als je in het trappenhuis bent, kijk dan even omhoog naar het prachtige gedicht van Iljah Pfeijffer.

Museum lakenhal

Alela in het atelier van Lakenhal


App tip! Van de musea die we vaak bezoeken heb ik de website als app op mijn telefoon staan. Zo kan ik gemakkelijk zien welke tentoonstellingen nieuw zijn en snel tickets reserveren (we hebben museumkaarten, maar ik bestel tickets altijd vooraf om teleurstelling te voorkomen). Dit doe je als volgt: ga naar de website van het museum, klik op het icoontje met het pijltje onderaan de browser en kies “zet op beginscherm”. Ik heb alle musea apps en websites in een map op mijn telefoon staan, voor het overzicht.


3. Naturalis

Naturalis in Leiden is mijn favoriete museum voor kinderen. We zijn hier al talloze keren geweest en het verveelt nooit. In dit prachtige gebouw kun je alles leren over mineralen, dieren, dinosaurussen, het (ontstaan van) leven en de onvermijdelijkheid van de dood.

4. Kunstmuseum 

Ik verdwaal al 15 jaar heel graag in het voormalig Gemeentemuseum, nu Kunstmuseum, in Den Haag. Een aantal van mijn favoriete kunstwerken hangt in dit museum. Werken waar ik keer op keer naar terugkeer en me steeds weer iets nieuws brengen. De kelder van het museum is heel leuk voor kinderen en het gebouw is een feestje voor iedereen die van architectuur houdt.

5. Rijksmuseaum

Het Rijksmuseum in Amsterdam hoort wat mij betreft in dit lijstje, natuurlijk vanwege de meesterwerken die er hangen en staan. Maar het is ook een van mijn favorieten omdat ik iedere keer als ik het museum bezoek weer nieuwe plekjes en kunstwerken ontdek. De familiegidsen van het Rijks maken de bezoekjes met kinderen extra leuk.

6. Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag is een parel. En niet alleen omdat het meisje met de parel er hangt. Maar ook vanwege de vele andere prachtige kunstwerken, het mooie gebouw en de inspirerende wisselende tentoonstellingen. Als je geen museumkaart hebt: bij het Mauritshuis mogen kinderen tot 18 jaar gratis naar binnen.

De meisjes in het Mauritshuis


App tip! Het Kunstmuseum, Rijksmuseum, Naturalis en Mauritshuis hebben officiele apps. Super leuk voor luistertours. Je kunt in deze apps thema tours doen en zo extra verdieping vinden in specifieke onderwerpen en kunstwerken. Ook heb je op deze manier altijd een plattegrond bij je, waardoor papieren plattegrondjes onnodig worden. De Naturalis app is ook echt een aanrader voor nieuwsgierige en onderzoekende kinderen (en volwassenen). Deze apps zijn zowel voor Apple als Android te downloaden. P. moest laatst een nieuwe Samsung telefoon kopen en heeft ook gelijk een aantal museum apps gedownload. Samsung telefoons hebben een super goede camera, waarmee ik altijd graag onze museumbezoeken vastleg. We delen onze passie voor kunst, bezoeken regelmatig musea samen en kunnen uren napraten over de kunstwerken, wat voor invloed ze op ons hebben, wat we zien, voelen, denken, welke inzichten een bezoek heeft gebracht. Als je een beetje zoekende bent in museumland kijk dan of je een museumpartner kunt vinden waarmee je samen op ontdekkingstocht kunt gaan! Dat maakt het extra leuk.


7. Rijksmuseum Boerhaave

In het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden kun je met al je grote vragen over het bestaan terecht. De wereld van de wetenschap komt hier echt tot leven en de kinderen en ik leren altijd eindeloos veel in dit museum. Maar vaker nog zijn we te vinden in de waterspeeltuin van Boerhaave. De mooie binnentuin is heerlijk vertoeven in de zomermaanden.

De meisjes in de waterspeeltuin van museum Boerhaave

8. Stedelijk Museum

Afgelopen zondag was ik weer in het Stedelijk in Amsterdam. De laatste keer was afgelopen januari. Zowel toen als nu kwam ik voor tijdelijke tentoonstellingen en ging ik compleet geinspireerd weer weg. Het Stedelijk is voor mij echt zo’n typisch voorbeeld van een museum waar de kunst tot diepe inzichten leidt en mijn ziel volledig oplaadt.

9. One Planet 

One Planet in Den Haag is het voormalig Museon en Omniversum samen. Een fantastisch museum voor kinderen waar ze heel veel kunnen leren over onze mooie planeet en milieubewuster leven. Een onmisbaar museum voor iedereen die bezig is met groen ouderschap. En natuurlijk super indrukwekkend om voor of na het bezoek in het voormalig Museon gedeelte een film te kijken in het voormalig Omniversum.


App tip! Op Instagram deel ik altijd onze museum bezoekjes via mijn Instagram stories. Die verdwijnen na 24 uur, maar de stories sla ik op in mijn museum highlights (er zijn er nu twee). Ik deel foto’s van het bezoek, een aantal favoriete werken en als de kinderen mee waren, wat ze ervan vonden en wat er voor ze te doen was. Als je dus op zoek bent naar meer informatie en een inkijkje in onze museumbezoeken, kom dan even kijken op Instagram (@karivdheide). Ook een aanrader om te lezen: 10 tips voor een leuk en relaxed museumbezoek met kinderen.


10. Sieboldhuis

Ik keer voor iedere tijdelijke tentoonstelling terug naar het Sieboldhuis in Leiden. Die zijn altijd met zoveel aandacht opgezet. Een bezoek aan dit bijzondere Japanmuseum voelt altijd als even wegstappen uit het drukke bestaan en tot rust komen in de zorgvuldige Japanse kunst- en ontwerpwereld.

11. Museum Oudheden

Museum Oudheden in Leiden is heerlijk museum om alleen in te verdwalen. De vaste collectie is onmogelijk om in een keer te doen en daardoor kun je steeds weer een stukje doen en meer leren over de geschiedenis. Maar ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn altijd erg inspirerend en heel erg leuk voor kinderen.

12. Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde in Leiden is verbonden aan het Wereldmuseum in Rotterdam (staat op ons verlanglijstje), het Tropenmuseum in Amsterdam (vond ik de laatste keer dat ik er was niet zo) en het Afrika museum in Berg en Dal (lang geleden geweest en vond ik erg inspirerend). Volkenkunde bezoeken we met name voor de tijdelijke tentoonstellingen: die zijn altijd erg leuk voor kinderen.

In museum Volkenkunde

13. Kroller Moller Museum

Een mijl op zeven voor ons, het Kroller Muller museum in Otterloo. Maar ooo wat prachtig. Het gebouw, de vaste collectie, de wonderschone omgeving.. Het ligt in het het Nationale Park De Hoge Veluwe (houd rekening met entree kosten voor het park). De Vincent van Gogh collectie in het Kroller Muller is heel indrukwekkend en verrijkend. Voor dit park en museum wil je echt een hele dag uitrekken.

14. Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus in Amsterdam en Leiden zijn een genot voor iedereen die van planten, bomen en bloemen houdt. Een oase van rust en altijd leuk met kinderen. En ik ga als Tropenkind natuurlijk heel goed op de warme kassen. Als je zonder kleine kinderen gaat zijn de mooie tuinen ook heerlijk om met een boek in te liggen.

Hortus Botanicus

In de Hortus Botanicus

15. Kunsthal

De Kunsthal in Rotterdam is een heerlijk museum en ook echt een aanrader voor kinderen. Vanwege de tijdelijke exposities, maar ook door het atelier en de feestelijke zomeractiviteiten. De Kunsthal heeft steeds meerdere wisselende exposities (er is geen vaste collectie) waardoor je keer op keer kunt blijven terugkomen.

Kunsthal Rotterdam

App tip! Ook museum.nl en Museumkaart.nl heb ik als apps op mijn telefoon gezet. Als ik op zoek ben naar nieuwe tentoonstellingen en musea kijk ik hierin voor inspiratie. De Museum TV app is ook een ben ik ook aan het uitproberen ter inspiratie. Het is een video platform voor kunst, cultuur en design. Tot slot is DailyArt een leuke app voor echte kunstliefhebbers die graag dagelijkse inspiratie willen over kunstwerken en kunstenaars van over de hele wereld.


16. Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch museum in Rotterdam ligt naast de Kunsthal in het museumpark. Het is een soort mini Naturalis: onwijs inspirerend, leerzaam en mooi. De speurtocht is leuk, maar het is ook gewoon fijn bewonderen en scharrelen met kinderen.

Natuurhistorisch museum Rotterdam
17. Frans Hals Museum

Het Frans Hals museum in Haarlem heeft twee locaties. Wij zijn in locatie HOF geweest en dat was fantastisch. Het Frans Hals museum hoort voor mij in het rijtje Lakenhal en Mauritshuis: mooie gebouwen, goede sfeer, bijzondere vaste collectie, leuke wisselende activiteiten en tentoonstellingen voor kinderen.

18. Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is echt een feest. Voor treinfanaten een must see natuurlijk, maar ook voor kinderen die niet zoveel met treinen hebben (lees: mijn dochters) is het een fantastische ervaring omdat het zo interactief en indrukwekkend is. Maar ook omdat je er heerlijk kunt spelen. Echt een uitje voor een hele dag.

19. Zuiderzee museum

Het Zuiderzee museum in Enkhuizen is ver weg voor ons, maar wat een gaaf openluchtmuseum is dit! Hier kunnen kinderen heel veel leren over Nederland als waterland, onze kwetsbaarheid en kracht op dit gebied, maar ook over de geschiedenis.

20. Nemo

Het Nemo in Amsterdam is een museum waar ik eigenlijk met een leraar Natuurkunde doorheen zou willen lopen. Ik zie aan de lopende band dingen die ik niet echt begrijp. Dat maakt dat dit museum aan het eind dit lijstje staat. Ik zou graag meer willen kunnen uitleggen aan mijn kinderen als ik daar ben. Maar ook de drukte van het museum is overweldigend: het is soort educatief krijspaleis. Maar educatief en leuk voor kinderen is het zeker!

Op ons Museum verlanglijstje

Behalve bezoeken aan de tijdelijke tentoonstellingen van een aantal van bovenstaande musea, staan er ook een aantal (voor ons) nieuwe musea op het verlanglijstje. Ik wil de komende maanden met de kinderen naar het Wereldmuseum in Rotterdam, het Archeon in Alpen aan den Rijn, het Teylers musem in Haarlem, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Museum Voorlinden in Wassenaar (museumkaart niet geldig, maar kinderen tot 12 jaar gratis) en het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Ook lijkt het me leuk om een kasteel met ze te bezoeken. Sommige kastelen zijn namelijk ook toegankelijk met je museumkaart. Wat verder reizen en daarom op mijn verlanglijstje met P. staan De Pont in Tilburg en het Singer Laren museum in Laren.


Columns by Kari

Advertentie

One thought on “Onze 20 favoriete musea + museum app tips

  1. Het Stedelijk Museum Schiedam is ook de moeite waard, vaak bijzondere tentoonstellingen en proberen zo inclusief mogelijk te zijn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.