Er zijn veel apps die mijn leven makkelijker en leuker maken. En natuurlijk niet geheel toevallig helpen een aantal van mijn favoriete apps mij om milieuvriendelijker te leven. In deze blog deel ik mijn 10 favoriete groene apps voor een duurzamer leven. Apps die ik veel gebruik in mijn dagelijks leven als groene mama en het laagdrempeliger maken om milieubewuste keuzes te maken.
10 groene apps voor een milieuvriendelijker leven
BplusC
De bibliotheek is niet alleen een groenere keuze dan nieuw kopen, maar zorgt er ook voor dat ik het afgelopen half jaar niet failliet ben gegaan. Isaya heeft het lezen helemaal ontdekt en verslind nog net niet een boek per dag. Dus we zijn iedere week in de bieb te vinden om nieuwe boekjes (momenteel allemaal over paarden voor Isaya) te halen. De app van BplusC helpt me om op mijn Iphone 12 overzicht te houden op wat we hebben geleend, wanneer we het moeten inleveren (we krijgen reminders) en om te verlengen. Thuis hebben we een bieb-mandje, waar we de boeken in bewaren, zodat ze minder snel kwijtraken.
Vinted
Ik gebruik al jaren Marktplaats met bewaarde zoekopdrachten om tweedehands kleding, schoenen en cadeautjes voor de meiden te kopen. Maar kort geleden heb ik Vinted ook echt ontdekt. Ik vind Vinted een ideale plek voor bepaalde merken, zoals Gosoaky (de regenjassen en broeken van de meiden), Kavat (de regenlaarzen), Giesswein (hun slofjes) en Dr. Martens (hun dagelijkse schoenen). Het zoeken, bieden, betalen en verzenden verloopt ook net even wat soepeler en gemakkelijker dan op Marktplaats. Daaroms is het heel snel een van mijn favoriete groene apps geworden! Ik gebruik Marktplaats natuurlijk ook nog steeds! Ik heb wisselende bewaarde zoekopdrachten uitstaan door het jaar heen en zo goede kleding om mooie Sint cadeautjes te kunnen vinden voor de meisjes.
Pieter Pot
Sinds mei 2020 bestellen we een groot deel van onze boodschappen verpakkingsvrij via Pieter Pot. De boodschappen komen in glazen potten. Als je de potten leeg hebt, lever je ze weer in bij je volgende bestelling. Via de app van Pieter Pot bestel ik een keer in de twee/ drie weken onder andere diverse soorten pasta, rijst en granen, allerlei soorten noten, zaden en pitten, gedroogd fruit, vegan mayo, ketchup, mosterd en andere sauzen, kruiden, zout en peper, limonade, snoepjes, gedroogde bonen, (kikker)erwten, linzen, suiker, bloem, meel en rijsmiddelen, (olijf)olie, azijn, thee, jam, pindakaas, vegan chocopasta, koekjes, chips en crackers.
ASN Bank
Een tijdje geleden schreef ik er een blog over op Mamaplaats: dat groen bankieren een van de manieren is waarop ik duurzamer probeer te leven en op te voeden. ASB Bank is een bank die zich inzet voor het behoud, de bescherming en het herstel van de natuur en biodiversiteit. ASN Bank investeert alleen in bedrijven die de natuur beschermen. De bedrijven moeten voldoen aan strenge criteria, waar de duurzaamheidsexperts van ASN Bank toezicht op houden. De app van ASB Bank is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik, wat natuurlijk echt onmisbaar is bij bankieren.
Natuurwijzer
Een van onze favoriete musea is Naturalis. Bij uitstek een prachtig museum voor groen ouderschap. In Naturalis kun je alles leren over mineralen, dieren, dinosaurussen, het (ontstaan van) leven, hoe alles met elkaar verbonden is en de onvermijdelijkheid van de dood. In de Natuurwijzer van Naturalis kun je heel veel informatie vinden over onze prachtige planeet: over de IJstijd, onze bijzondere oceanen, de evolutie van de mens, verschillende soorten dieren, planten, fossielen, mineralen en schimmels. Mijn kroost gaat steeds moeilijkere vragen stellen, dus ik ben altijd heel blij met de antwoorden en informatie in de Natuurwijzer. Super handig ook voor spreekbeurten of lessen voorbereiden. In deze blog vind je onze 20 favoriete musea, met mijn favoriete museum apps!
NS en OV Chip
We reizen best veel met de trein, omdat we vanuit milieuoverwegingen geen auto hebben. En dan is de NS app onmisbaar. Ik gebruik soms ook wel 9292 maar die vind ik niet zo overzichtelijk. De OV Chipkaart heeft momenteel geen app, maar dat is eenvoudig op te lossen door de homepage vast te zetten op je beginscherm. Dat doe je als volgt: ga naar de website die je wilt vastzetten op je scherm, klik onderaan je scherm op het icoontje met het pijltje naar boven, kies de optie “zet op beginscherm”. De OV Chipkaart website vind ik handig om bij de hand te hebben voor (automatisch) saldo opladen, verkeerd in- of uitchecken en verlengen. Digitaal dingen regelen, zoals met reizen, bankieren, boodschappen maar ook bijvoorbeeld een eSIM, maakt het leven een stuk gemakkelijker.
Too Good To Go
Ik ben vaak een beetje te lui voor deze app, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb de meldingen uitstaan, dus ik moet er zelf aan denken om de app te openen. Omdat we onze groenten en fruit van de biologische boer krijgen thuisbezorgd en veel van onze andere boodschappen verpakkingsvrij via Pieter Pot, zijn de “restboodschappen” heel specifiek en redelijk vast (brood, plantaardige melk, vleesvervangers), dus er zit niet altijd wat voor ons bij. En ondanks dat ik een straal van 3 kilometer heb ingesteld, wat prima te doen is met de elektrische bakfiets, heb ik vaak geen zin om een goede deal te gaan ophalen. Maar desondanks staat hij wel in mijn rijtje met groene apps, want ik vind het een geweldig initiatief en misschien past het juist wel super goed in jouw groene leven!
Trees for All
Het is weer bijna zover: aan het einde van ieder jaar compenseer ik onze gas- en energierekening via Trees for All. Ik vul in wat we hebben verbruikt en compenseer onze CO2 uitstoot door het laten planten van bomen. Dat doe ik ook als ik een keer een auto leen. We vliegen sinds 5,5 jaar niet meer, maar als je vliegt, kun je ook deze CO2 uitstoot compenseren via Trees for All. Ze hebben geen app, maar volg de stappen hierboven over het vastzetten van een homepage op je beginscherm en zo kun je in enkele minuten (kost echt maar twee minuten tijd) bomen laten planten en zo je uitstoot compenseren. Trees for all is ook een toffe groene cadeautip: bomen laten planten voor iemand anders. Ook ideaal als je last minute nog een mooi cadeau nodig hebt voor iemand…
ObsIdentify/ Seek/ Plantsnap
Deze drie groene apps gebruiken de meiden en ik gebruiken om planten, schimmels en dieren te identificeren. We hebben bomenkaarten, waar we regelmatig in lezen en vervolgens in het bos naar op zoek gaan, of ze herkennen buiten. Maar veel vaker staan we boven, voor of onder een plant, boom, bloem, schimmel of beestje en hebben we geen idee wat het is. In ObsIdentify, Seek en Plantsnap kun je foto’s oploaden en zo determineren welke soort het is. Ik gebruik de apps door elkaar heen om meer zekerheid en informatie over een soort te kunnen garanderen.
Columns by Kari
Natuurlijk hoop ik ook dat je mijn website in je mapje met groene apps zet! Op columnsbykari.com vind je blogs en informatie over plantaardig eten, duurzame kleding, plastic vrij leven, natuurlijke cosmetica, wasbare luiers, houten speelgoed, klimaatverandering, groene cadeautips, duurzaam wonen en inrichten, groen feesten en nog veel meer milieubewuste onderwerpen! Mijn website kun je als app op je telefoon zetten door onderaan je scherm op het icoontje met het peiltje naar boven te klikken en te kiezen voor de optie “zet op beginscherm”.
advertentie