Ik heb nog niet eerder over alcohol geschreven, omdat ik het drinken van alcohol liever niet wil promoten op mijn blog. Maar ik vind een paar glazen goede wijn zo nu en dan heel erg lekker. Zeker op warme zomeravonden, gezellig met vrienden in de tuin of op het terras. Maar ik heb me nooit verdiept in duurzame wijn. Ik koop altijd biologische wijn. Maar ik vraag me al heel lang af hoe het nou zit met duurzaamheid en wijn en ook: wat sommige wijnen nou vegan maakt en anderen niet. Ik eet al 13 jaar veganistisch en heb me hier nog nooit in verdiept. In deze blog duik ik dus eindelijk eens een keer in de “groene wijnen”. Wat maakt een wijn milieuvriendelijker en diervriendelijker?
Wat is duurzame wijn?
Als ik denk aan het productieproces van wijn zijn de vragen die in mijn opkomen:
- Hoe wordt er omgegaan met water?
- Wordt er gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen?
- Wordt er aan het land teruggegeven? Wordt er geïnvesteerd in biodiversiteit?
- Wordt er groene energie gebruikt? Wordt er efficiënt omgegaan met energie?
- Hoe wordt er omgegaan met afval?
- Zijn de verpakkingen gerecycled en/of recyclebaar?
- Hoe zit het met transport? Hoe zwaar zijn de flessen en hoe worden ze vervoerd?
- Hoe ver moet de wijn reizen voor het in mijn glas zit?
- Hoe worden de werknemers behandeld?
- Is het veganistisch?
Vegan wijn
Ik begin maar even met die laatste vraag, want daar ben ik inmiddels wel nieuwsgierig naar. Waarom zou wijn, een plantaardig product, niet vegan zijn? Het antwoord zit in het productieproces. Er wordt voor veel wijnen ei of melk en soms zelfs visslijm of varkensvet gebruikt om de wijn te klaren (filteren). Er zal nauwelijks iets dierlijks achterblijven na het klaringsproces, maar vooral vis en varken vind ik best wel heftig! En je kunt het niet aan het etiket zien welke variant is gebruikt, alleen dat er dierlijke of niet- dierlijke klaringsmiddelen zijn gebruikt. Dat zorgt er wel voor dat ik vanaf nu alleen nog maar ga kiezen voor wijnen met een vegan logo.
Hoe kies je voor een duurzame wijn?
Mijn zoektocht naar duurzamere wijn begint natuurlijk bij biologische wijn. Keurmerken zijn altijd een handige plek om te beginnen als je groenere keuzes wilt maken. Biologische wijn wordt gemaakt met biologisch geteelde druiven, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Zo wordt grondwater verontreiniging tegengegaan en blijft het bodem leven gezond. Ook worden er op andere manieren groenere keuzes gemaakt, in de biologische teelt, bijvoorbeeld door de manier waarop er met onkruid wordt omgegaan. Aan biologisch gecertificeerde wijnen worden geen eisen gesteld rondom water- en energieverbruik. Dus dat zijn dingen die je apart zou moeten uitzoeken voor je favoriete biologische wijn merk(en).
Kan niet biologische wijn ook duurzaam zijn?
De biologische certificering zegt niet alles over hoe duurzaam de wijn is. Mijn vragen over watergebruik, afval, dierlijke klaringsmiddelen, verpakking en transport worden niet beantwoord met een biologisch keurmerk. En in Frankrijk gelden bijvoorbeeld weer andere regels in de biologische landbouw rondom pesticide gebruik dan in Nederland. Duurzame wijn omvat dus meer dan biologisch.
Kies voor lokale wijnen
België en Nederland zijn niet bepaald typische wijnlanden, maar je kunt natuurlijk gewoon voor een lekkere wijn uit eigen land kiezen. En anders voor wijnen die zo dicht mogelijk bij huis geproduceerd worden, zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje of Italië. Dat scheelt in transport en energieverbruik. Een niet-Europese wijn heeft een grotere milieu-impact. Daarnaast is er nog een groot voordeel verbonden aan lokale wijnen, of wijnen die dichter bij huis worden geproduceerd. Kies bijvoorbeeld voor witte wijn die geproduceerd wordt in landen waar het waterverbruik beperkt wordt, zoals Oostenrijk en Duitsland. Zulke landen scoren beter op het vlak van duurzaamheid dan bijvoorbeeld Australië, Argentinië of Zuid-Afrika, waar de irrigatie afhankelijk is van de droogte.
Fairtrade logo
Misschien denk je bij het kopen van kleding al na over de werkomstandigheden van de arbeiders die deze produceren. Doe hetzelfde wanneer je witte wijn of rosé voor je volgende barbecue koopt. Laat je eventueel leiden door flessen met een fairtrade logo.
Lees ook: “zo creeer je een zero waste kledingkast”
Let op het etiket
Het etiket van een fles kan je veel vertellen. Je ziet onder andere wat de streek van herkomst is, of de wijn vrij is van toegevoegde smaakstoffen, of hij vegan en glutenvrij is, wat het alcoholpercentage is, of de wijn biologisch geteeld is en of het bepaalde groene prijzen heeft gewonnen. Als een wijnhuis bewust inzet op duurzaamheid is de kans aanwezig dat er informatie te vinden is over hun groenere keuzes op hun etiket.
Lees je in
Je hebt bijna altijd je telefoon bij je. Kijk of je de website van het wijnhuis kunt vinden en of er informatie te vinden is over hun duurzaamheidsbeleid. Houd de vragen die ik aan het begin van de blog heb gesteld in gedachten: krijg je er antwoord op als je over het betreffende wijnhuis leest? Net als met kleding geldt: vind je er niks over op hun website, dan kun je ervan uitgaan dat duurzaamheid niet hoog op het prioriteitenlijstje van het merk staat.
advertentie