De fijnste wolletjes van Dilling | De Wol Gids

Als je ons al een tijdje volgt op Instagram weet je dat we groot fan zijn van Dilling. Hier kopen we onze basislagen van bioloigisch wol en wolzijde. Hemden, tshirts, long sleeves, truien, vesten, leggings, rokjes, jurkjes, sokken, onderbroeken, maar ook buitenlaagjes. Zoals bodywarmers en jassen. Dilling is zo ontzettend fijn, zacht, ademend, omhullend en mooi. En een duurzaam merk, waar ik helemaal achter kan staan. Deze blog is een ode aan Dilling! Maar het is ook een gids over biologisch wol: waarom is het een duurzame keuze? hoeveel heb je van alles nodig? hoe was en verzorg je het?

Waarom we zo dol zijn op Dilling

Wol is niet het meest duurzame materiaal. Schapen zijn namelijk super milieuvervuilend en dragen bij aan klimaatverandering. En het is niet vegan. Maar toch gebruiken wij wol. In een eerdere blog ben ik uitgebreid op dit vraagstuk ingegaan. Er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan wol. En als je bepaalde keuzes maakt, kun je het wel degelijk inzetten als duurzamere keuze. Dat begint bij waar je het koopt.

De groene keuzes die Dilling maakt

Dilling verkoopt biologisch wo en katoenl. Dat betekent onder andere dat er geen pesticiden op het land worden gebruikt, dat de schapen goed worden behandeld en mulesing vrij zijn en dat er enkel biologisch garen wordt gebruikt. De kledingstukken dragen het Nordic Swan Eco Label. Hiermee wordt onder andere gegarandeerd dat de wol geen chloorbehandeling ondergaat en dat de verf waar de kleding haar prachtige kleuren van krijgt vrij is van schadelijke chemicalien. Dat maakt niet alleen een groot verschil voor het milieu en grondwater, maar ook voor de medewerkers van de ververij. Ook garandeert Dillling goede werkomstandigheden voor de andere medewerkers, bijvoorbeeld in het naaiatelier en de snijderij. Zo is het cirkeltje van aarde, dier en mens rond en kan ik als groene mama helemaal achter het merk staan.

Waarom biologisch wol nog meer een groene keuze is

Er zitten veel voordelen aan wol. Het is ademend en warmteregulerend. Het houdt de warmte van je lichaam vast, waardoor je het niet koud maar ook niet te warm krijgt. Het is zacht (de wolletjes van Dilling zijn heerlijk zacht) en omhullend, wat vanaf de babytijd tot in de hoge ouderdom ontzettend fijn is. We willen allemaal wel een beetje omhulling en warmte toch? Maar ook fijn is dat het een beetje meerekt. Dus baby’s en kinderen kunnen veel langer in een wollen romper, shirt of legging dan in deze items van katoen. Zeker als je een beetje op de groei koopt. Dat scheelt niet alleen voor je portemonee (waardoor je kunt investeren in duurzame wol), maar maakt het ook een milieuvriendelijkere keuze. Je hebt van wol veel minder items nodig hierdoor. Maar ook omdat het zelfreinigend is. Je hoeft het veel minder vaak te wassen dan katoen (was instructies volgen verderop!). Een baby heeft bijvoorbeeld 7 a 8 katoenen rompers nodig, maar slechts 3 a 4 wollen. Daar komt bij dat je wol op 20 of hooguit 30 graden wast, wat veel energie bespaart. Wol is ook relatief gemakkelijk te repareren en goed door te verkopen. Zo kun je, door waar je koopt en hoe je wol gebruikt, met wol een duurzame garderobe opbouwen voor je kind en voor jezelf.

Welke basislaagjes raad ik aan voor kinderen?

Je wilt beginnen met investeren in wol. Maar wat koop je dan bij Dilling? Wat heb je nodig voor je kind? Wij bestellen 3 a 4 keer per jaar bij Dilling. Ik ga de kledingkast van de meiden door, kijk wat er mist voor het komende seizoen en plaats dan mijn bestelling. Ik bestel altijd in de maat waarin ze aan het groeien zijn. Alleen leggings koop ik goed op maat. Ik zorg er bij Isaya (8) en Alela (5) voor dat ze in ieder geval, per kind, hebben:

  • 2 wollen leggings (Omdat Alela wat jonger is heeft ze er 3, peuters en kleuters hebben sneller knie gaten)
  • 1 wollen maillot
  • 2 wollen hemden
  • 1 hemd van wolzijde (lente/zomer)
  • 3 wollen long sleeves
  • 1 long sleeve van wolzijde (lente/zomer)
  • 2 t shirts van wolzijde (lente/zomer)
  • 1 wollen rokje
  • 1 wollen jurk
  • 1 wolzijde jurk (lente/zomer)
  • 1 a 2 wollen vesten
  • 1 wollen bodywarmer
  • 1 wollen muts (ik deed altijd bivakmuts, omdat ze dan geen sjaal nodig hebben, maar voor Isaya stappen we nu over op losse muts en losse sjaal)

Ook baby’s zou ik altijd een beetje op de groei kopen, zeker als ze al iets ouder zijn en/of als ze wasbare luiers dragen. Een houvast voor het babykastje:

  • 3 wollen rompers
  • 3 wollen long sleeves
  • 1 wollen trui
  • 2 wollen legging
  • 1 wollen overall (kinderwagen) pak
  • 2 wollen mutsjes
  • 2 paar wollen sokjes

Uit de biologisch katoen collectie van Dilling vind ik de hipsters heel fijn voor de meiden. Maar ook de t-shirts, leggings en shorts (aanrader voor gym).

Welke basislaagjes van Dilling raad ik aan voor volwassenen?

Ik heb mijn wollen items van Dilling al jaren en ze blijven mooi als je ze goed verzorgt (zie verderop). Ik ben fan van de wollen hemden, long sleeves, vesten, jassen en mutsen van Dilling. Door de jaren heen heb ik een fijne collectie kunnen opbouwen, waarmee ik het hele jaar door warm en comfortabel kan blijven. Dit zit er in mijn kledingkast van Dilling:

  • 3 wollen hemden
  • 1 hemd van wolzijde
  • 2 wollen long sleeves
  • 1 wollen t shirt
  • 1 wollen vest met capushon
  • 2 lange grof gebreidde wollen vesten (de droom!)
  • 1 hybride jas (fijn voor de warmere maanden, voor sporten en als laagje onder een regenjas of winterjas)
  • 1 soft shell jas (fijn voor het hele jaar door als je laagjes draagt, ook als regenjas)
  • 2 wollen mutsen

Ik draag zoals je ziet geen leggings en broeken van Dilling – ik heb nog niet een gevonden die aansluit bij wat ik fijn vind. Uit de katoen collectie vind ik de sokken een dikke aanrader: die gaan al jaren mee!

Hoe was en verzorg je wol?

Hoe je wol verzorgt en wast is belangrijk. Dit gaat ervoor zorgen dat het zo lang mogelijk mee gaat. Isaya en Alela doen gemiddeld 2 jaar met een item. En Isaya geeft ze dan uiteraard weer door aan Alela. Alleen leggings gaan iets sneller stuk. Als baby/ dreumes droegen ze vanaf een bepaalde maat ook gerust een jaar lang dezelfde romper. En mijn eigen items gaan natuurlijk veel langer mee.

Wol wassen en drogen

Wol was je koud. Op 20 of 30 graden. Dit kan met de hand of met een speciaal wol programma op je wasmachine. Zorg er altijd voor dat je echt een wol programma kiest op je machine, niet gewoon op 30 graden wast, want dan kan je wol krimpen. Een wolprogramma heeft een lage toerental (tussen de 400 en 800). Gebruik altijd speciaal wolwasmiddel. Dilling heeft een fijne vloeibare. Wol droog je aan de lucht, niet in de droger. Bij voorkeur buiten, maar binnen kan uiteraard ook. Het is fijn om tijdens het droogproces de kleding een keer binnenste buiten te draaien, maar niet noodzakelijk.

Vlekken verwijderen

Als er vlekken in de wolltjes zit, kun je ze behandelen met ossengalzeep. Het blok even nat maken, de zeep in de vlek wrijven en even laten intrekken. Daarna de wol meewassen met de rest van je wolwas. Het beste is om de wol vervolgens in de zon te laten drogen, zodat resterende vlekken worden weggebleekt. In de winter is dat niet altijd mogelijk. Dus soms heb je misschien twee of drie behandelingen nodig om een hardnekkige vlek te verwijderen.

Wol verzorgen

De wol van dilling pilt eigenlijk niet of nauwelijk. Misschien als je wat grovere wollen items in je kast hebt moet je na verloop van tijd ontpillen. Dit doe je met een ontpiller. Ik heb er eentje van Phillips. Die heb ik al bijna 10 jaar en hij werkt nog steeds prima. Ook op synthetische materialen en wollen jassen. Een ander aandachtspunt van zorg is het luchten van wol. Je hoeft het minder vaak te wassen dan katoen, omdat het zelfreinigend is. Maar het is wel goed om het te luchten tussen twee draagbeurten door. Bij voorkeur in de buitenlucht (even een rekje buiten zetten) en anders in de badkamer, zodat de stoom van het douchen zijn werk kan doen. Zorg er verder voor dat je huis gezond is, zodat de kans op motten zo klein mogelijk is.

Dilling
Wol repareren

Er kunnen gaatjes komen in wol na verloop van tijd. Bij kleine kinderen vaker en sneller dan bij grotere kinderen en volwassenen. Knieen van leggings en lange mouwen van long sleeves zijn het meest gevoelig voor gaatjes. Deze rrepareer je eenvoudig met garen en naald. Wacht er niet te lang mee: hoe groter het gat, hoe moeilijker te repareren. Doe het kledingstuk binnenste buiten en naai het vanaf de binnenkant dicht, met zo min mogelijk steken en hecht dan af. Als het een groter gat is kun je ervoor kiezen om patches erop te naaien. Zeker voor spelende knietjes is dat fijn.


Ik hoop dat deze wol gids je heeft geholpen en geinspireerd! Wij worden super blij van de wolletjes van Dilling en ik ben altijd heel dankbaar voor de samenwerkingen met dit prachtige duurzame merk. Dilling is hier verkrijgbaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.