Alela (bijna 6) doet haar hele leventje steeds jarenlang met dezelfde maat. Ze groeit heel rustig, gestaag. En omdat ze de jongste is, kan ze te klein geworden kleding van haar grote zus overnemen. Lekker duurzaam dus. Isaya (bijna 9) groeit wel als kool en heeft geen grotere zus. Ze heeft dus met enige regelmaat “nieuwe” kleren nodig. Als groene mama wil ik dat natuurlijk zo groen mogelijk aanpakken. Hoe doe je dat, een duurzame kindergarderobe opbouwen? In deze blog deel ik mijn 5 tips!
Een duurzame kindergarderobe
Tip 1 Tweedehands - kopen
De meest duurzame kindergarderobe is natuurlijk tweedehands. Er is zo ontzettend veel kinderkleding op onze aardbol. Als we een goed systeem zouden hebben voor hergebruik en recycling zouden de komende generaties kunnen stoppen met het produceren van nieuwe kleding. Hoewel dat logistieke en praktisch voorlopig niet haalbaar is, kun je wel zoveel mogelijk tweedehands kopen. De kringloopwinkel is ideaal voor vondsten: de kinderen kunnen zelf mooie duurzame items uitkiezen. Het is wel iets lastiger als je op zoek bent naar iets specifieks (zoals specifieke schoenen in een bepaalde maat). Gelukkig zoekt oma altijd mee en die vindt echt de mooiste pareltjes in de kringloop. En online is natuurlijk ook een uitkomst. Je kunt je zoekopdrachten zo specifiek mogelijk maken, waardoor je bijna altijd wel vindt wat je zoekt. Ook een handige tip voor ouders met kinderen tot 2 jaar: de verhuurservice van Hulaaloop.
Tip 2 Tweedehands - krijgen en doorgeven
We krijgen met enige regelmaat kleding van mijn nichtjes. Daar zijn de meiden altijd zo ontzettend blij mee. Het is een feest voor Isaya en Alela om uit te pakken. Er wordt altijd gelijk een modeshow gehouden. Ik zet hun stralende koppies op de foto en stuur ze vol trots door naar mijn tante en neef. Ook van andere kindjes krijgen de meisjes regelmatig mooie kleding en schoenen. Ik ben hier zo onwijs dankbaar voor. Het voelt echt als rijkdom, dat we de kleertjes mogen ontvangen en een tweede leven kunnen geven, maar ook dat de meisjes er zo blij mee kunnen zijn. We geven daarom ook heel graag weer door. Kwaliteitsitems, zoals regenkleding, regenlaarsjes, schoenen, helmpjes, jassen: het is spul dat gemaakt is voor the long run. En het is dan zo fijn om er een kleiner kindje blij mee te maken. Het feit dat je niet alleen de aarde maar ook anderen er zo gelukkig mee maakt, maakt dit tot mijn favoriete duurzame tip.
Tip 3 Investeren in duurzame basics
Een paar keer per jaar plaats ik een bestelling voor duurzame basics. Hemden, leggings, shirts, soms truien of jurkjes. Items in basic kleuren die door en met elkaar gedragen kunnen worden. In eco friendly materialen als biologisch wol, wolzijde, biologisch katoen of linnen. Een grotere prijs voor je portemonnee, maar duurzaam en eerlijk geproduceerd en dus een kleinere prijs voor de planeet. Ik kies (behalve leggings) op de groei en vaak rekbare materialen, zodat ze jaren meegroeien. En omdat een groot deel van hun duurzame kindergarderobe tweedehands is, blijft er geld “over” om zo nu en dan te investeren in duurdere maar duurzamere kleding.
Tip 4 Aanvullen met betaalbare items
Sommige items lukken nog niet tweedehands of helemaal duurzaam. Als ik snel iets nodig heb of niet duurzaam of tweedehands kan vinden, shop ik een heel enkele keer bij een keten of webshop. Er is veel leuke jongenskleding en meisjeskleding te vinden online. Ik probeer deze aankopen goed af te wegen en daarbinnen zo groen mogelijke keuzes te maken. Het is fijn als websites een duurzaamheidsfilter hebben. Anders zoek ik zelf op termen als “biologisch katoen” of “linnen”. Daarbinnen zoek ik dan weer naar wat aansluit bij de stijl en smaak van de meiden. Alela houdt van “echte meisjeskleding” en roze en paarse kleuren. Isaya’s favoriete kleuren zijn blauw, groen en turkooizen, vindt jurken en rokken onhandig met bomen klimmen en draagt graag kindershirts voor jongens. Ik kijk behalve naar kwaliteit en materialen, ook hoe lang het mee gaat qua maten en of het weer makkelijk door te geven of verkopen is. Want een duurzame kindergarderobe aanleggen eindigt niet zodra het in de kast hangt, het is zoveel mogelijk circulair. Dus of en hoe iets gerecycled, upcycled, doorgegeven, doorverkocht, hergebruikt of gedowncycled kan worden is ook belangrijk.
Tip 5 Verzorgen en repareren
Een duurzame kindergarderobe ontstaat dus ook niet alleen maar door aan te vullen. Maar ook door goed te zorgen voor wat er is, zodat het langer mee gaat. Mijn kroost speelt graag en veel. Er wordt echt geleefd in hun kleding. Ze spelen veel buiten, knutselen en schilderen graag en met name Alela is net zo’n knoeipot als haar moeder. Dus gaten en vlekken horen erbij. Ik heb mezelf daarom geleerd om gaatjes te repareren, ook in wol. Wassen doe ik alleen met ecologisch wasmiddel en ook vlekken behandel ik met ecologische vlekkenreiniger of ossengalzeep en bleek ik zoveel mogelijk in de zon.
Meer tips over het verzorgen van een duurzame garderobe vind je in mijn Zero Waste Kledingskast.
advertentie