Milieuvriendelijk(er) leven wordt nog steeds vaak gezien als iets moeten opgeven of inleveren of jezelf dingen moeten ontzeggen. Mijn insteek met groen leven en groen ouderschap en mijn boek ‘de groene mama’ is altijd geweest: je geeft niks op, je krijgt er juist ontzettend veel voor in de plaats. Milieubewuste keuzes zijn op allerlei manieren een verrijking van je dagelijks leven. In deze blog deel ik een heleboel “in plaats van” tips: groene alternatieven voor dingen die je misschien graag doet en niet wilt “opgeven”. Ik hoop je hiermee wat extra groen perspectief en inspiratie te geven. Zodat je jezelf niks hoeft te ontzeggen, maar wel groene keuzes kunt maken!
Groene keuzes in plaats van…
shoppen
Soms heb ik ineens zo’n behoefte om te shoppen. Dingen te kopen. Ik heb geen idee waar het vandaan komt. Misschien is het hormonaal. Ik denk er niet teveel over na, want ik weet dat ik niet de enige ben. Heel veel mensen hebben die behoefte om te winkelen. Het groene alternatief is: bezoek 2 of 3 kringloopwinkels, in plaats van winkels waar nieuw spul wordt verkocht. Ga even lekker los, vul die winkelmand, maar maak groene keuzes doordat het tweedehands is. Bijkomend voordeel: je bespaart een hooooop geld. Ik deel in deze blog een aantal foto’s van een aantal van mijn meest recente kringloopvondsten! Hopelijk inspireert het je om ook gauw (weer) een kijkje te gaan nemen bij kringloopwinkels bij jou in de buurt!
Meubels en accessoires voor in huis, spullen voor de tuin of op vakantie, boeken, kleding, muziek, sieraden, knutselspullen (!!!), speelgoed, gereedschap: je vindt het allemaal in de kringloopwinkel. Wil je wat duurdere kleding, bezoek dan een vintage store. Voor boeken kun je behalve in de kringloopwinkel ook terecht op boekenzolders, de Slegte en natuurlijk de bieb! Er zijn ook allerlei verschillende tweedehands “rommel” marktjes, vlooienmarkten, platenbeurzen, vintage markten en kunstmarkten, door het hele land. Zoek een leuke op en maak er een uitje van, bijvoorbeeld naar de IJ hallen op de NDSM werf in Amsterdam.
Lees ook: 7 tips voor ultiem kringloopgeluk
online shoppen
Soms wil je gewoon even suf op je telefoon scrollen en dingen bestellen. No judgement. Ik herinner me vooral de nachtelijke borstvoedingsmomenten in het begin… If you want to scratch that itch, is mijn groene tip: Vinted en Marktplaats. Stel specifieke zoekopdrachten in en shop tweedehands online!
Ik heb zojuist een hele grote opruiming gehouden en heel veel mooie producten en spullen op Marktplaats gezet. Er is al veel weg, maar er staan nog een paar pareltjes op tegen een mooie prijs. Kom je even kijken? Je vindt mijn Marktplaats hier!
Ik heb ook een aantal kledingstukken op Vinted gezet. Je vindt mijn Vinted account hier!
steeds maar meer en meer en meer...
Soms is die drang om iets nieuws te willen kopen, niet perse een drang naar meer spullen, maar een behoefte om de spullen die je hebt vanuit een nieuw perspectief te kunnen bewonderen en gebruiken. Een soort onrust die zich uit in “ik ben het zat ik wil iets nieuws!!”Probeer de volgende groene keuzes eens uit:
- Marie Kondo je kledingkast: breng naar de kringloopwinkel of kledingbak wat je niet meer wilt of kunt houden. zo blijft er meer ruimte over voor de kleding die je hebt. Je kunt beter zien wat je hebt, het ziet er aantrekkerlijker uit: je krijgt gelijk meer zin om ze te dragen! Alsof je een compleet nieuwe garderobe hebt.
- Verkoop kleding die nog mooi is, maar niet meer (bij je) past op Vinted of Marktplaats. Zo (be)spaar je niet alleen geld door tweedehands te kopen ipv van nieuw, maar ook door je oude kleding weer door te verkopen. Girl Math 101.
- Breng de kleding die stuk is of niet meer past naar de kledingmaker en laat ze herstellen. Breng kleding met vlekken naar de stomerij, zodat ze weer draagbaar zijn.
- In plaats van nieuwe meubels te kopen, knap je oude meubels op. Een beetje schuren, een lik verf, een ander plekje in huis: zo voelt het ineens weer als nieuw.
- Gooi sowieso regelmatig de boel om. Richt je huis even helemaal anders in. Kan jou het schelen. Ik doe het iedere paar maanden. Heerlijk. Zo voelen je oude meubels weer helemaal als nieuw, heb je veel meer zin om in je huisje te zijn en verdwijnt die drang om nieuwe spullen te kopen.
- Doe een ruildag. Maak een appgroep aan met vrienden en vriendinnen, met een specifiek ruilthema. Als het kleding of speelgoed is, kunnen jullie op een locatie afspreken op een bepaalde dag en spullen ruilen. Als het meubels of andere grote items zijn, kun je het digitaal met elkaar afstemmen. Regel vervolgens vervoer voor een specifieke dag, waarop jullie de spullen uitwisselen.
- Ruim samen met je kinderen op. Als ik even geen knutselinspiratie heb en de neiging heb om nieuwe knustelspullen te kopen voor de meiden, ruim ik hun knutselkast en knutseltafeltje op terwijl ze erbij zijn. Ze helpen met afgebakende taakjes. Al opruimend ontdekken we materiaal en komen we op nieuwe ideeen. Voor ik het weet zitten ze heerlijk te knutselen. Sowieso werkt een opgeruimde knutseltafel en knutselkast veel beter: je kunt veel beter zien wat je mogelijkheden zijn en het nodigt uit tot kunstzinnig bezig zijn. Meer creatieve tips vind je hier!
- Ruim je schuur (of rommelkamer/ rommelzolder/ rommelkast op. Het is een nogal heftige, maar zeer effectieve manier om geen nieuwe meuk meer te willen aan schaffen: geconfronteerd worden met de ENORME hoeveelheid spullen die je al hebt… Sorry, but it works.
de snackbar
We hebben allemaal wel eens die craving: friet, junkfood, vette smurrie. Heerlijk. Ook dat hoef je niet op te geven in je groene bestaan. Bijna alle snackbars hebben tegenwoordig groene keuzes in de vorm van vega en vaak zelfs vegan opties. En een bak friet is sowieso plantaardig. Wil je echt voor veganistisch gaan, bezoek dan The Vegan Junkfoodbar. Heerlijk Peter Pan voedsel. Wel een dikke food coma daarna, maar worth it.
Ik vind altijd de mooiste en leukste bordjes, bakjes en snackbordjes in de kringloopwinkel. Een feestje om te vullen met lekkere vegan hapjes voor de meiden.
lunch kopen onderweg
Je bent onderweg of op kantoor en het is etenstijd. In plaats van eten in single use plastic verpakt – gezond (bijvoorbeeld een kant & klare salade) of ongezond – is sinds een maand of 4 mijn groene life hack: meal preppen. Ik maak 2x per week vegan meal preps. Ongeveer 7 plantaardige recepten, die allemaal bij elkaar passen en inmiddels in 30 a 40 minuten kan klaarmaken, waar ik vervolgens 3 a 4 dagen van kan eten. Het helpt me om gezond te eten, maar ook om lekker te eten, iedere dag. Echt een stuk zelfzorg dus. Ik maak de meal preps terwijl ik een avond maaltijd maak voor de meiden of als ik even wil ontspannen tijdens of na een werkdag. Soms zet ik een luisterboek aan via Storytel (nog steeds 30 dagen gratis als je het wilt proberen!).
koffie to go halen
Natuurlijk verwacht ik niet dat je je groene pad zonder cafeine gaat bewandelen. Mag wel natuurlijk, maar ik geniet ontzettend van mijn perculator met heerlijke, zwarte koffie in de ochtend. Ik ga op de bank zitten, met een wollen deken, klassieke muziek aan en kijk naar de prachtige bomen in de tuin en het park naast ons huis. Als je op pad gaat, kun je natuurlijk koffie meenemen in een isoleerbeker. Als je investeert in een goede isoleerbeker (ik heb al jaren een van MEPAL) blijft je koffie er goed heet in. En dat is gelijk mijn groene tip voor je koffie on the go momentjes: neem je eigen isoleerbeker mee. Je kunt tegenwoordig overal je eigen beker laten vullen, in plaats van een wegwerpbekertje kiezen. Extra handig: je kunt hem afsluiten en wat koffie bewaren voor later en het ziet er veel mooier uit.
Lees ook: 10 dingen die je kunt doen na een slechte nacht (om je gelijk beter te voelen)
milieuvervuilende uitjes
Groen leven betekent absoluut niet een leven zonder uitjes. We gaan er juist heel graag op uit. Maar ook daar maak ik zoveel mogelijk groene keuzes in. Ik ga bijvoorbeeld, zowel alleen als met de meiden, iedere week naar een museum of tentoonstelling. Ik deel mijn tips altijd op Instagram. Je kunt ze terugvinden in de “Museum” highlights in mijn feed. En als je tips zoekt over hoe je museum uitjes met kinderen leuk en relaxed kunt maken, check dan deze blog. Een aantal van onze favoriete musea vind je in deze blog. En extra fijn: musea bezoeken is niet alleen een groen uitje – uiteraard wel het OV nemen – het stimuleert ook groen ouderschap omdat kinderen in veel musea leren over de aarde, de natuur, verschillende landen en bevolkingsgroepen en dieren. En nog een reden om vaker een museum dan een gillend pretpark te bezoeken: het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Maar er zijn nog veel meer groene uitjes. Ik heb ze allemaal voor je op een rijtje gezet in deze blog!
de auto en het vlieftuig
Ik leef sinds 2018 autovrij. Heel soms leen ik een auto – bijvoorbeeld straks voor onze kampeervakantie, als ik een goede kringloopvondst heb gedaan of toen mijn fiets net gestolen was – maar verder doe ik alles op de fiets. De laatste maanden is dat soms best een uitdaging, doordat onze bakfiets in de terugroep actie van Babboe viel en Babboe er aaaaaaaaalle tijd voor neemt om de bakfietsen te vervangen. Maar, we doen het. En daar ben ik super trots op. Verdere reisjes (9 van de 10 keer is dat naar een museum of tentoonstelling in een andere stad) doen we met de trein.
Als de meisjes wat ouder zijn wil ik ook mooie treinreizen met ze gaan maken. De komende jaren gewoon nog naar natuurcampings in Nederland en misschien net de grens over. Maar als ze straks wat groter zijn staan Frankrijk, Italie, Zwitserland, Engeland, Oostenrijk en wie weet wat voor andere prachtige plekken in Europa op ons wensenlijstje. Natuurlijk mis ik Curacao. Maar ik denk dat die 2 vliegreizen die ik met de kinderen wil maken als ze ouder zijn – waaronder naar het eiland waar ik vandaan kom – alleen maar indrukwekkender en onvergetelijker zullen zijn!
Ik hoop dat deze “in plaats van” blog je inspiratie heeft gegeven om weer wat vaker groene alternatieven te kiezen. We bewandelen allemaal ons eigen groene pad. Je hoeft helemaal niet alles gelijk aan te passen en om te gooien. Soms ga je ineens even een tijdje keihard en lekker op je groene pad, soms zijn er wat grijze, geasfalteerde zijpaadjes, soms zie je het pad uberhaupt even niet meer, bijvoorbeeld omdat je door een zware of stressvolle tijd gaat. Dat snap ik heel goed! Ik heb na de scheiding bijna een jaar lang geen groen afval gescheiden (had het te druk met dat andere scheiden blijkbaar 😉 Maar ik hoop dat je dan altijd weer mijn blog weet terug te vinden voor laagdrempelige, groene keuzes en inspiratie om met veel plezier een milieuvriendelijker leven te leiden!