Ik had zo mijn bedenkingen, toen ik op het punt stond voor het eerst zelf plantaardige melk te maken. Ik stond klaar met de MULSI, de handleiding en mijn staafmixer van een tientje en dacht “nou, we zullen zien!” Een minuut later wist ik niet wat ik zag! Nou ja, op zich wel: ik zag melk. Vegan melk. Zelf gemaakt, in 60 seconden, van cashewnoten en water. Het smaakte heerlijk en ik wist, dit is het! Het past ook helemaal in ons suiker-avontuur. In de dagen die volgden maakte ik verschillende soorten havermelk en experimenteerde ik met recepten om het pulp, dat overblijft als je zelf vegan melk maakt, te gebruiken. Heerlijk! Wat een uitkomst is dit. In deze blog deel ik twee favoriete plantaardige melk recepten en twee recepten die je kunt maken met het pulp.
Wat is de Mulsi?
Ja, wat is het eigenlijk? Een keukenapparaat kun je de MULSI niet noemen. Want het is geen apparaat. Het is een grote, stevige beker (met deksel), waar je een (hele goede) filter in plaatsts. En een soort kegel, om het pulp mee aan te stampen. Je hebt zelf een staafmixer nodig – niet eens een goede, want die van mij was een tientje en al heel oud – and that’s it! Qua ingredienten kun je van alles kiezen, maar noten en haver zijn een goede eerste probeersel en super smaakvol. Cashewnoten zijn van de notenfamilie het gemakkelijkst omdat je ze niet hoeft te weken. En haver is heel fijn omdat het, ook biologisch, heel goedkoop en voedzaam is. Verder heb je water nodig, gewoon uit de kraan. En kun je zelf zoet- en smaakmakers toevoegen, maar dat is niet eens nodig. De twee ingredienten- drankjes zijn ook zalig! Maar mijn dochters vinden het lekkerder als ik er nog wat aan toevoeg, dus dat doe ik meestal. De melk wordt dan wat romiger ook! Hieronder lees je onze favoriete MULSI recepten.
Zelf heerlijk romige vegan havermelk maken
Wat heb je nodig?
- De MULSI
- Een staafmixer
- 1 liter water
- 1 kopje haver (ik kies voor biologisch, fijne havervlokken)
- 2 dadels (zonder pit, medjoul dadels zijn het lekkerst)
- snufje kaneel
- eventueel (is aan de prijs, dus echt optioneel!): snufje natuurlijke Bourbon vanillepoeder
Hoe maak je het?
- Doe de haver, dadels en kaneel (en eventueel vanillepoeder) in de filter
- Doe de filter in de MULSI beker
- Vul het geheel met 1 liter kraanwater (gewoon koud)
- Doe de staafmixer in de filter en mix enkele seconden terwijl je de beker vasthoudt
- Je ziet na een paar seconden het water al in melk veranderen
- Haal de staafmixer uit de MULSI, trek de filter een stukje omhoog en doe de kegel in erin
- Stamp aan tot alle melk eruit is geperst en zich in de beker bevindt.
- Zet de filter met het overgebleven pulp in een bakje (niet weggooien! Dit gaan we gebruiken voor overheerlijke vegan chocoladeballetjes!)
- Voila! Je melk is klaar om te drinken
Wat doe je met de pulp?
Met het overgebleven pulp van plantaardige melk kun je overheerlijke recepten maken. Mijn dochter vroeg zich af wat bedrijven die plantaardige melk maken eigenlijk met hun pulp doen. Wij zijn groot fan van de plantaardige drinks en yoghurts van oa Alpro, Oatly, Lima, Provamel, Elovena en Terra (het huismerk van AH). Die zullen ontzettend veel restjes noten, haver en andere pulp overhouden in hun productieproces. Ik ben super benieuwd wat ze daarmee maken! Wij maken er in ieder geval heerlijke vegan chocoladeballetjes mee. De kinderen vinden die zo ontzettend lekker dat ik ze wel iedere week MOET maken, anders krijg ik kritiek op het moederschap 😉
Wat heb je nodig?
- Haver pulp van je zelfgemaakte MULSI havermelk
- Een handje cashewnoten
- Een handje hazelnoten (je kunt ook kiezen voor gemengde notenpasta, zolang er maar hazelnoten inzitten, die geven die overheerlijke chocoladesmaak!)
- 1 el rauwe cacao
- 4 dadels (medjoul is het lekkerst)
- 3 vijgen
- 1 el pure dadelstroop (ik haal die van ons bij de Turkse supermarkt)
- snufje kaneel
- eventueel: snufje natuurlijke vanillepoeder
- Een keukenmachine of blender
Hoe maak je de vegan chocoladeballetjes?
- Doe alle ingredienten in de keukenmachine en laat draaien tot het een stevig (maar niet droog!) deeg is geworden
- Rol het deeg in kleine (of iets grotere 😉 balletjes
- Bewaar in de koelkast
- Eet als tussendoortje of in plaats van chocola in de avond bij de thee. Isaya en ik eten ze maar wat graag tijdens ons theeritueeltje, als we ‘s avonds ons leesuurtje samen hebben. En natuurlijk zijn deze chocoladeballetjes super lekker te combineren met een bekertje zelfgemaakte plantaardige melk!
Je kunt eindeloos varieren met deze vegan chocolade balletjes. Er staan verschillende recepten op mijn blog, omdat ik ze regelmatig anders maak. Momenteel zijn we helemaal weg van de wat zachtere super chocolade balletjes, als alternatief voor chocola. Maar je kunt ze ook wat rijker aan proteine maken of wat harder, zodat ze handig zijn voor in de broodtrommel of als sport tussendoortje.
Zelf overheerlijke vegan cashewmelk maken
Wat heb je nodig?
- De MULSI
- Een staafmixer
- 1 liter water
- 1 kopje cashewnoten
- 2 medjoul dadels
Hoe maak je deze cashewmelk?
Volg dezelfde stappen als bij de vegan havermelk. En gooi uiteraard weer de pulp niet weg, want daar gaan we lekkere vegan mueslirepen mee maken. Een heerlijk, gezond en proteinerijk tussendoortje, zonder toegevoegde suikers. Ideaal om mee te geven in de broodtrommels en een goede boost voor, tijdens of na het sporten. Tip! Zorg er bij het aanstampen van je vegan melk voor dat er geen melk meer blijft zitten in je pulp. Hoe natter de pulp is, hoe meer invloed dat heeft op de verhoudingen in je recept.
From waste to wonderful!
Wat heb je nodig?
- Cashew pulp van je MULSI cashewmelk
- 1 kopje muesli
- 4 gedroogde pruimen
- handje rozijnen of cranberries (aangemaakt met appeldiksap ipv suiker)
- 1 banaan
- 1 el rauwe cacao
- 1 el pure dadelstroop
- snufje kaneel
- Eventueel (aan de prijs, maar wel heerlijk als suikervrij broodbeleg): 1 el witte amandelpasta
Hoe maak je deze vegan mueslirepen?
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe alle ingredienten in de keukenmachine en mix tot een stevig (maar niet droog) deeg
- Schep het deeg op een stuk ovenpapier of herbruikbare ovenmat
- Vorm het deeg tot een rechthoekige plak van ongeveer 1,5 cm dik
- Doe het geheel 13 tot 15 minuten in de oven
- Laat afkoelen en snijd daarna in repen
- Bewaren in de koelkast, in een goed afgeloten bak
Uiteraard zijn deze vegan mueslirepen heerlijk te combineren met een beker zelfgemaakte plantaardige melk! Ben je benieuwd geworden naar de MULSI? Je vindt deze geweldige uitvinding hier!
advertentie