Subsidies en leningen om je woning te verduurzamen: wat is er allemaal mogelijk?

Een van de onderwerpen in de groene missie die ik liever uit de weg ga, omdat het me al begint te duizelen als ik eraan denk: subsidies en leningen om je woning te verduurzamen. Maar een van mijn doelen voor 2025 is om binnen mijn leven als klimaatactivist domesticus te blijven leren en informeren als het gaat om milieu- en klimaatzaken. Dus in december dook ik in de overbelasting van het energienet, in januari in de salderingsregeling en deze maand onderzoek ik wat er allemaal mogelijk is op het gebied van subsidies en leningen, wanneer je je woning verduurzamen gaat. Want hoewel er heel veel dingen zijn die je kunt doen om het klimaat en de natuur te beschermen, die nauwelijks/geen geld kosten of zelfs geld opleveren, zijn sommige groene investeringen gewoon heel duur.

Je woning verduurzamen – huren en kopen

Ik woon in een huurhuis. Al mijn hele leven. Niet hetzelfde huurhuis natuurlijk. Bij schrijven ben ik al 20+ keer (ik ben de tel kwijt geraakt) verhuisd in mijn leven, waarvan iets minder dan de de helft in mijn volwassen leven. Ik ben een bewuste huurder: ik vind de verantwoordelijkheden van kopen overweldigend, zeker nu als alleenstaande moeder. Een nadeel daarvan is dat verduurzaming altijd of in samenspraak met de verhuurder moet of alleen mogelijk is als onderdeel van een verduurzamingsplan van een woningbouwvereniging. Dat in gang zetten kost tijd en energie, maar als het eenmaal loopt heb je wel minder lasten en ingewikkelde keuzes. En als je je eigen woning hebt, kost het ook tijd en energie om dingen uit te zoeken, beslissingen te nemen, nog meer dingen uit te zoeken en de innovaties uit te laten voeren.

Kortom, in allebei de gevallen moet je het willen en ervoor gaan. Het grote verschil tussen kopen en huren is wel wie qua geld de grootste investering moet doen. Als je je eigen koopwoning hebt, moet je het allemaal zelf financieren. Dat is – heel begrijpelijk – voor veel mensen een grote drempel. Want de meeste mensen willen wel graag een duurzamere woning die goed geisoleerd is, waar je niet afhankelijk bent van gas, waar je stroom opwekt, teruglevert en wellicht ook opslaat en waar water zo spaarzaam en efficient mogelijk worden gebruikt. Maar die innovaties kosten geld. En best veel ook. Dus, hoe kom je daaraan? Ik zet de mogelijkheden op een rij.

woning verduurzamen

Spaargeld inzetten: maar hoeveel kost je woning verduurzamen eigenlijk?

De eerste mogelijkheid is natuurlijk je eigen spaargeld inzetten. Als je het hebt en kunt besteden aan de verduurzaming van je woning is dat natuurlijk ontzettend fijn én een goede investering. Niet alleen in de toekomst van de planeet, maar ook in de waarde van je woning. Veel groene investeringen verdien je na verloop van de jaren ook weer (deels) terug. Zonnepanelen bijvoorbeeld, kosten tussen de 2600 en 3900 euro (volgens de berekening van Milieu Centraal, juli 2024). Oftewel, een jaar niet vliegen – wat ook de planeet weer ten goede komt 😉 In 2025 en 2026 zijn de opbrengsten per jaar nog redelijk hoog (tussen de 410 en 680 euro), maar vanaf 2027 gaat het jaarlijkse bedrag flink omlaag (tussen de 150 en 230 euro) door de afschaffing van de salderingsregeling. Dat gezegd hebbende, heeft natuurlijk niet iedereen zomaar een paar duizend euro “over” hoe snel of langzaam je het ook terugverdient.

En als je groen aan het investeren bent, wil je waarschijnlijk ook de isolatie van je woning aanpakken. Zeker als je zonnepanelen laat aanbrengen, is het goed om gelijk en eerst de dakisolatie te verbeteren. Maar ook vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas: aan alle kanten goed ingepakt, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat in de winter en het huis koel blijft in de zomer, zonder dat er een airco aanmoet (ga hiervoor ook écht aan de slag met je tuin – wip die tegels eruit, breng groen = verkoeling en minder waterstress terug!). De kosten voor isoleren liggen, afhankelijk van de soort woning en hoeveel je laat doen, tussen de 2000 en 12000 euro.

woning verduurzamen

Goed isoleren is de eerste stap naar van het gas afgaan. De kosten die daarna komen, kunnen weer verschillen per woonsituatie, maar een warmtepomp, inductiekookplaat, aansluiting (je stoppenkast moet een makeover krijgen) en (eventueel) nieuwe radiatoren liggen tussen de 12000 en 15000 euro. Een smak geld. Gelukkig kun je daar kun je subsidie voor krijgen.

Subsidies en leningen: wat is er allemaal mogelijk?

Er zijn in Nederland verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor het verduurzamen van je woning, ook als je onderdeel bent van een vereniging van huiseigenaren en ook als je in een monument woont. Subsidie voor een wamtepomp is bijvoovbeeld zo’n 30% van de kosten voor de warmtepomp en de installatie. Dat is nogal wat. Voor welke subsidies en leningen je in aanmerking komt, is deels afhankelijk van waar je woont. Behalve landelijk wordt een aantal van de subsidies en leningen namelijk per gemeente geregeld. Je kunt een subsidie check doen bij Milieu Centraal. Het verschilt dus hoeveel je kunt besparen – en zoek dat vooral goed uit, op basis van jouw situatie – maar om je een beeld te geven zet ik een aantal leningen en subsidies voor je op een rij.

Investeringsubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie krijgen voor het isoleren van je woning (muur, vloer, dak, glas) en voor duurzame warmtetechnieken zoals de warmtepomp. Deze subsidie ontvang je na afloop van het uitvoeren van de werkzaamheden. De ISDE is er ook voor zakelijke gebruikers. Als je meer dan één verduurzaming laat uitvoeren (bijvoorbeeld verschillende soorten isolatie of isoleren en een warmtepomp) krijg je meer subsidie. Voor de ISDE vind je hier een rekentool voor woningeigenaren (2025).

De energiebespaarlening via het Warmtefonds

Met de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je, als woningeigenaar, tegen een lage rente geld lenen voor de verduurzaming van je woning. De rente is afhankelijk van de looptijd en ligt tussen de 3,6% en 4,05%. Maar in sommige gemeenten krijg je 1% tot 1,5% rentekorting. Als je minder dan 60.000 euro per jaar verdient betaal je geen rente. Alle woningeigenaren en vve’s kunnen gebruik maken van deze lening, met uitzondering van nieuwbouwwoningen. Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 28.000 lenen. Dit geld moet je investeren in een van de ruim 20 verduurzamingsmogelijkheden, rondom isoleren (bijvoorbeeld glas of dak), verwarmen (bijvoorbeeld warmtepomp of zonneboiler) en opwekken (zonnepanelen en thuisbatterij).

subsidie zonnepanelen
De duurzaamheidslening

Behalve de energiebespaarlening is er ook de duurzaamheidslening. Deze leningen zijn min of meer hetzelfde, met een belangrijk verschil: de duurzaamheidslening wordt regionaal geregeld. De gemeente of privincie bepaalt welke maatregelen ermee gefinancieerd mogen worden en voor wie de lening beschikbaar is. De duurzaamheidslening is in samenwerking met Stimuleringsfonds Volkhuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Je kunt tussen de 2.500 en 25.0000 euro lenen, maar alleen met een toewijzingsbrief van je gemeente. De rentetarieven zijn aantrekkelijk laag met 1,7% (januari 2025).

Stimuleringslening

Dolt het al aan mogelijkheden? Er komt nog eentje bij: de stimuleringslening. De voorwaarden en rente van deze lening verschillen per gemeente. De lening loopt ook via de SVn, net als de duurzaamheidslening. Verschil is dat je behalve isoleren, zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen ook andere verbouwingskosten mag maken met deze lening. Bijvoorbeeld de kozijnen vervangen (ook heel belangrijk voor isolatie en ventilatie), asbest verwijderen en verpaupering van de buurt tegengaan. Ook mag je aanpassingen aan je woning doen met deze lening zodat je langer in je woning kunt blijven wonen (denk aan traplift). De rente ligt hoger dan bij de duurzaamheidslening, namelijk tussen de 3,3% en 4%.

BTW

Ook goed om te weten! Op isolatiemaatregelen geldt een laag btw tarief van 9% en op zonnepanelen zelfs 0% btw. Dat bespaart ook natuurlijk.

Check je regio

Nog even een extra herinnering om goed te kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is. Bijvoorbeeld een groene dakensubsidie, het restauratiefonds voor monumenten en isolatiesubsidie voor eengezinswoningen.

Hypotheek

Misschien miste je hem al in het rijtje met leningen: de mogelijkheden binnen je hypotheek. Het verhogen van je hypotheek kan gunstig zijn, omdat het fyscaal aftrekbaar is, je dan meer vrijheid hebt in de looptijd en waar je het geld in wilt investeren en je spaargeld aan andere dingen kunt besteden. Bij je hypotheek geldt: hoe slechter het energielabel van je woning is, hoe meer geld je kunt lenen. Je kunt je hypotheek onderhands verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Dat is afhankelijk van of je hypotheek hoger of lager staat ingeschreven bij de notaris dan wat je nu leent. In het geval van een tweede hypotheek heb je opnieuw notaris- en inschrijfkosten. Dat is dus iets om je goed over te laten informeren en adviseren bij je hyptoheekadviseur.

een duurzame woning

Persoonlijke leningen

Je woning verduurzamen kan tot slot ook gefinancieerd worden met een persoonlijke lening. Net als de hiervoor besproken leningen geldt voor een persoonlijke lening ook: geld lenen kost geld. Een persoonlijke lening afsluiten kan een goede optie zijn als je behalve energiebesparende maatregelen ook andere verbouwingskosten wilt maken. Een persoonlijke lening heeft een hogere rente. Je kunt daartegenover wel boetevrij aflossen en een kortere looptijd kiezen dan bij je hypotheek. Krediet.nl kan een startpunt zijn, omdat ze de verschillende kredietverstrekkers onafhankelijk vergelijken je zo de laagste rentes kunnen aanbieden.


Wat je keuze ook wordt, qua lening, susbidie of hypotheek, ik hoop dat dit artikel je een stapje verder heeft gebracht in jouw route naar een duurzamere woning! Veel succes met vergroenen!

Columns by Kari

advertentie
foto’s via Pixabay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.