Ik ging naar het bos. Om inspiratie te vinden voor Earth Day. Want dat is het vandaag. Ik wilde ideeën opdoen hoe ik jullie kan activeren om 10.000 bomen te planten. Niet zelf natuurlijk. Maar via Trees for All – een organisatie die de afgelopen 25 jaar ruim 12 miljoen bomen en struiken heeft geplant. Ik ging ervan uit dat ik die ideeën wel zou tegenkomen als ik me weer eens onderdompelde in de kunst van het Bosbaden. Dus zo geschiedde dat ik op een dinsdagochtend om 10 uur aankwam bij het bos. Op mijn racefiets. Die kwam, een aantal jaar geleden, nog net niet surgically attached aan mijn vriend mee onze relatie in. En na eerst een maand doodsangsten uitstaan, kan ik dit supersnelle en vederlichte vervoersmiddel een kleine 2 jaar later inmiddels bijna waarderen. De zon scheen, ik had mijn barefoot shoes aan en een drinkfles die zwaarder is dan mijn racefiets (maar waar mijn thee wel loeiheet in blijft) in mijn rugzak. Klaar voor een sessie Forest Bathing.



Hoe moet ik dat uitleggen?
Want hoe moet ik dat uitleggen? Hoe kan ik laten zien hoe waanzinnig mooi en indrukwekkend bomen zijn? Hoe kan ik vertellen hoe eindeloos belangrijk bomen zijn voor onze gezondheid en overleving? Hoe kan ik overbrengen hoe bijzonder alle unieke soorten zijn? En hoe maak ik duidelijk hoe ernstig het is dat bijna de helft van alle oorspronkelijke bossen op aarde zijn verdwenen… door ons. We maken stuk wat ons letterlijk in leven houdt. Waarom? En hoe stoppen we het?


Met al deze zware vragen loop ik het bos in. Nog geen half uur fietsen bij ons vandaan. Ik kom hier al jaren. Vaak met de kinderen – ze kennen de routes, weten alle speelplekjes te vinden en hebben hun favoriete klimbomen. Maar ook regelmatig alleen. Als ik mijn hoofd wil legen, mijn hart wil luchten, in beweging wil komen of, zoals nu, inspiratie op wil doen. De bomen zijn als oude, vertrouwde vrienden die er altijd voor me zijn. I know they will provide.
Na ongeveer een uur wandelen ben ik niet alleen die moeilijke vragen, maar ook de weg kwijt. Dat overkomt me, ondanks de vele bezoekjes aan dit prachtige stuk natuur in de Randstad de afgelopen decennia, nog steeds regelmatig. Ik word helemaal rustig van in het bos lopen en vergeet dan de rode pijltjes te volgen. Echt verdwalen kan niet in een Zuid Hollands bos, want je loopt binnen een uur wel tegen een boerderij, paleis of strandtent aan. Ik besluit dus lekker op een bankje te gaan zitten om mijn drinkfles wat lichter te maken en te genieten van een zelfgebakken vegan mueslireep.



Daarna ga ik maar wat gele pijlen volgen, waardoor ik tegen een waanzinnig mooie boom aanloop, bedekt met klimplanten en een kroon van bloesems. Dat was de omweg meer dan waard. Ik haal een groepje actieve 65+ plussers in die grapjes maken over mijn stevige pas. “Bestel jij de koffie alvast?!” roepen ze. Mijn eerste interactie van de dag, maar niet mijn eerste met deze benign species: ik bezoek behalve bossen namelijk ook regelmatig musea op dinsdagen. Ze helpen me de weg van de rode pijlen te localiseren en ik beland weer op het goede pad en in mijn gepeins.



Het netwerk van onze voorouders
Door het boek The Overstory, van Richard Powers – dat is een soort bijbel voor iedereen die net zoveel van bomen houdt als ik – leerde ik dat wij mensen en de bomen om ons heen gedeelde voorouders hebben en nog altijd een kwart van onze genen overeenkomen. Ik denk hier vaak aan als ik door het bos loop. En als ik heel eerlijk ben, zijn er genoeg bomen waar ik meer mee gemeen heb dan een heleboel mensen op deze planeet. Bomen doen niemand kwaad. Ze gooien geen bommen, ze vermoorden geen kinderen, ze discrimineren niet, ze misbruiken geen dieren… Ze zijn er gewoon. Voor ons. En voor vele andere bijzondere soorten op onze planeet. Ze geven ons zoveel. Zuurstof, beschutting, verkoeling, bescherming, rust, maar ook: brandstof, meubels, speelgoed, voedsel. Het minste dat we kunnen doen is er goed voor zorgen. Voor deze wonderschone, indrukwekkende, enorme, sterke en tegelijkertijd kwetsbare familieleden.
Lees ook: Welke boom ben jij volgens de Keltische Boomkalender? 3 mensen aan het woord over hun boom
Earth Day
Ik ben inmiddels een heuveltje op gehiked, met uitzicht over het bos, de weilanden erachter, mijn stad daar weer achter. Boven mij de zon die mijn gezicht verwarmt. Onder mij het steeds groener wordende bos dat mijn hart vervult. Earth Day. Natuurlijk zouden we iedere dag goed voor Moeder Aarde moeten zorgen. Maar vandaag kunnen we samen even extra stil staan bij hoe ze voor ons zorgt, ons draagt, koestert, voedt, net als een moeder dat doet voor haar kinderen.

Hoe ik dat doe voor mijn kinderen. Ik wil dat mijn kinderen groot en gelukkig kunnen worden op een gezonde en veilige aarde. Dat onze planeet een plek is en blijft waar ze niet alleen kunnen overleven, maar kunnen leven, in vrijheid, gezondheid en geluk. Waar ze op een dag de keuze hebben om zelf kinderen op aarde te zetten. Dat alles kan alleen als ik nu, vandaag en iedere dag die volgt, goed voor onze planeet zorg. En dat kan door bomen te planten. Zoveel mogelijk. Maar in ieder geval 10.000 vandaag. Plant je mee voor Earth Day?
Make Earth Green Again
Trees for All heeft een missie voor Earth Day: Make Earth Green Again. Via deze link kom je op de website van Trees for All en kun je direct doneren. Met jouw steun kan Trees for All zoveel mogelijk bomen planten en onze aarde een stuk groener maken. Je kunt al beginnen met 2 bomen te doneren voor 10 euro. Maar je kunt er uiteraard ook meer financieren! En je kunt kiezen tussen een eenmalige donatie of een maandelijkse of jaarlijkse. Bijvoorbeeld nadat je je jaarrekening voor je energie hebt ontvangen? En wist je dat je ook je autoritten en vluchten kunt CO2 compenseren? Daar heeft TreesforAll een hele handige tool voor – om je uitstoot te berekenen en direct te compenseren.

