We er echt niet omheen: de koude maanden zijn begonnen. Als Tropenkind zie ik er altijd een beetje tegenop, die kou, het donker, de kale bomen. Maar er is ook zoveel leuks om naar uit te kijken deze maanden. Zoals alle mooie jaarfeesten, met de meisjes buiten banjeren, lekker veel lezen en knus binnen spelen. Maar ook goede, warme kleren helpen mij de koude maanden door. In deze blog neem ik je mee in mijn duurzame winter garderobe tips. Zo maak je je kledingkast winterklaar, op milieuvriendelijkere wijze!
3 tips voor een duurzame winter garderobe
1. Kijk wat je hebt en verzorg dit
Als je je een duurzame winter garderobe wilt creeren, kijk dan eerst goed wat je allemaal hebt. Hoeveel truien, jassen, warme broeken, (wollen) laagjes en winter schoenen heb je? Leg het eventueel allemaal op bed of maak een lijstje, zodat je overzicht hebt. Moeten er nog dingen gerepareerd worden of naar de stomerij voor ze klaar zijn voor een nieuw seizoen? Investeer in de items die je al hebt door kapotte of te grote/te kleine kleding naar de kleermaker te brengen, je jas te laten stomen, je truien te ontpillen en je schoenen te poetsen of naar de schoenmaker te brengen voor nieuwe zolen of andere reparaties. Door goed voor je spullen te zorgen gaan ze langer mee, worden ze voor jou meer waard en spaar je niet alleen geld maar ook de planeet.
2. Maak een lijsjte en zoek tweedehands
Wollen laagjes, warme schoenen, een goede (wollen) jas, regenkleding, een warme wollen muts en sjaal, waterdichte handschoenen, warme wollen sloffen, gerecyclede panties: het zijn allemaal onmisbare items in een duurzame winter garderobe. Wanneer ik onze kledingkasten winterklaar maak en er ontbreken essentials maak ik een lijstje en zoek ik eerst tweedehands. Ik maak op Marktplaats zoekopdrachten aan van onze favoriete merken. Ik maak een bewaarde zoekopdracht, zo specifiek mogelijk (merk, maat, in de buurt) zodat ik gericht aanbod krijg in mijn mail en geen geld kwijt ben aan verzendkosten. Maar ook Vinted vind ik ideaal om goede en duurzame merken tweedehands te kopen. Ik koop daar geregeld winterjassen, sloffen en laarzen voor de meisjes. En tot slot natuurlijk de kringloopwinkel. Het is vaak even zoeken, maar ik vind altijd zoveel mooie pareltjes in de kringloopwinkel.
3. Nieuw, maar wel duurzamer
Als het niet (op tijd) tweedehands te vinden is, koop ik nieuw, maar duurzamer. Ik heb een aantal favoriete duurzamere merken, waar ik als eerste kijk, zoals ARMEDANGELS en Filippa K. Bij de meeste online winkels kun je inmiddels filteren op duurzaamheid. Door de duurzame filter aan te zetten kun je gemakkelijker een keuze maken die minder schadelijk is voor de planeet. Lees je wel altijd eerst in op de website van de webshop of het merk: wat verstaan ze onder duurzaamheid? Wat betekent de claim voor het merk? Hoe hoog liggen de duurzame eisen? Wordt er gekeken naar materiaal, water- en landgebruik, dierenleed, mensenrechten, etc? Op basis van wat je belangrijk vindt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor kleding van gercyclede materialen, biologisch katoen, biologisch wol of tencel.
Maar ook kwaliteit speelt een grote rol als het gaat om duurzaamheid. Zo kocht ik 9 jaar geleden een wollen winterjas bij de Bijenkorf, van Ted Baker. Ik heb de jas ieder jaar naar de stomerij gebracht, de binnenkant van de zakken laten reperaren na een aantal jaar, hier en daar een keer een knoop opnieuw vastgemaakt. En hij is nog steeds prachtig en tijdloos. Zo worden items die niet perse milieuvriendelijker zijn gemaakt, wel duurzaam, omdat ze jarenlang meegaan en niet onderhevig zijn aan modegrillen. Ik kies het liefst voor dit soort tijdloze items, die eindeloos met elkaar te combineren zijn, van merken waarvan ik weet dat ze jarenlang meegaan, zoals kleding van eerder genoemde merken, maar ook van Patricia Pepe, het (biologische) cashmere van Repeat en de schoenen van Dr. Martens.
advertentie