Kinderboeken. In het rijtje van dingen waar ik intens gelukkig van word, lyrisch enthousiast over ben en super belangrijk vind, staan kinderboeken super hoog. Lezen, voorlezen, boeken, boekenwinkels, bibliotheken, prentenboeken, illustraties, boekenkasten – als je deze woorden alleen als leest krijg je toch al vlinders in je buik? De flapdrollen die 21% btw op boeken willen, zijn vroeger duidelijk niet genoeg voorgelezen door hun ouders en verzorgers. In deze blog een ode aan 17 prachtige kinderboeken: prentenboeken, voorleesboeken en kinderboeken om zelf te lezen. Je vindt inspiratie voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Heerlijke tips ook voor de feestdagen: haal ze bij je lokale boekhandel – met 9% btw nu het nog kan – laat het mooi inpakken en geniet van het samen lezen en bewonderen van deze intense rijkdom.
Lemniscaat liefde
Lemniscaat is een van onze favoriete uitgevers. Een kleine greep uit de boekenkast van Isaya & Alela en het wordt al gauw duidelijk dat Lemniscaat een aantal van onze favoriete boeken heeft uitgegeven. Boeken voor jonge natuurliefhebbers, kleine ontdekkers en uitvinders en DROMERS. Want zoals mijn 9 jarige laatst uitlegde aan mijn 6 jarige: “Ik vind het zo leuk voor je dat je leert lezen, want als je kunt lezen heb je niet alleen deze wereld en de wereld in je fantasie, maar ook duizendmiljoen werelden in je boeken”. Dat vat wat mij betreft goed samen waarom genieten van lezen zo belangrijk is. In een maatschappij waarin bijna iedereen vlucht in televisieschermen, smartphones, alcohol en andere drugs en koop- en eetverslavingen, is afreizen naar een wereld van verhalen over elfen, kabouters, kapiteinen, mythen, sprookjes een beter idee. En daar komt nog bij dat je door boeken de hele wereld over kan reizen en kunt leren over hoe bijzonder en prachtig de natuur is. Hoe speciaal het is dat we hier kunnen zijn, op deze waanzinnige aardbol. Dat soort kennis en besef zijn essentieel als we jonge klimaatactivisten willen grootbrengen.
17 prachtige kinderboeken tips
Min of meer van geschikt voor jong (kleuters) naar steeds een stukje ouder (basisschoolkinderen)! De favoriete Lemniscaat boeken van Isaya (9) en Alela (6).
Met mijn neus in de wind
Een prachtig boek met liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen, met illustraties van Mark Janssen – een van onze favoriete kinderboekenmakers van Nederland. Je kunt de liedjes meezingen, maar je kunt ze ook gewoon voorlezen, want de teksten zijn prachtig.
Soms als ik een vlinder zie
Dezelfde makers als ‘Met mijn neus in de wind’, want ‘Soms als ik een vlinder zie’ kwam ervóór. Ook waanzinnig mooi geillustreerd – de tekeningen van Janssen zijn zo magisch en dromerig. En ook bij dit boek kun je de poetische teksten zowel meezingen als voorlezen.
Sara Snufje
Wij houden wel van eigenzinnige, intelligente, creatieve meisjes in dit huis. Sara Snufje is een uitvinder die regelmatig haar uit slof schiet als iets niet lukt. Haar opa helpt haar weer rustig worden, zodat ze weer verder kan met haar uitvindingen. De chaos, het opvliegende karakter van Sara, maar ook haar eindeloze creativiteit en betrokkenheid maken dit tot een heerlijk boek.
Sinterklaasliedjes
Sinterklaasliedjes, maar dan vergezeld door de prachtige tekeningen van Mark Janssen. Er valt zoveel te zien in dit boek: heerlijk om samen te bewonderen en te zingen, maar ook voor kinderen om zelf te bekijken en ontdekken.
De grote kleine kapitein
Een heerlijke voorlees tip: in de zomer hebben we de drie delen van De Kleine Kapitein, van Paul Biegel, gelezen. De meiden vonden het “hilarika”. We hebben een bundel waarin zowel de kleine kapitein, als het land van waan en wijs en het land van schrik en vreeze instaan. Deze kinderboeken zijn ook echt een plezier om voor te lezen!
Thuis
Nog een mooie Mark Janssen tip (want je kunt echt geen genoeg krijgen van zijn illustraties. Nederland heeft echt een paar parels als het gaat om kinderboeken. Mark Janssen, Milo Freeman, Pim Lammers, Iven Cudogham: zomaar een paar helden waarvan we alle boeken hebben. Thuis is een prachtig prentenboek waarbij je de tekst zelf kunt verzinnen, of gewoon de afbeeldingen laat spreken. Zo mooi.
Ik hartje de wereld
Een heel mooi boek waar je de wereld mee kunt over reizen, zonder dat je het vliegtuig in hoeft te stappen. Boeken hebben net als musea de belangrijke rol in de maatschappij om begrip, kennis en verwondering voor andere culturen en landen te creeren bij mensen. Ik hartje de wereld maakt de ongelooflijke wonderen van onze aarde toegankelijk voor kinderen.
Gek, Gaaf, Geweldig
Zo’n gaaf boek voor dierenliefhebbers. Tim Flannery weet welke dingen kinderen écht willen weten over dieren. De gekke eetgewoonten, de vieze poep- en plasweetjes, de bizarre feitjes over tanden, tranen en tijgers. Maar ook hoe het zit met dieren in een wereld die verandert door de klimaatcrisis. Gek, gaaf, geweldig: de beste titel voor dit boek.
Het schitterende samen boek
Yuval Zommer is een geschenk aan de wereld. Het schitterende samen boek is een prachtig boek over hoe mens en natuur met elkaar verbonden zijn. Net als alle andere kinderboeken in deze serie – zoals het bijzondere beestjes boek, het zinderende zee boek, het vrolijke vogel boek en het briljante bloemenboek – is het een heerlijk voorleesboek en prachtig voor kinderen om zelf te bewonderen. En als ze iets ouder zijn ook zeer geschikt om zelf te lezen en zo eruit te leren.
Als fijne aanvulling op prentenboeken, voorleesboeken en leesboeken luisteren wij zo nu en dan luisterboekjes. Een aantal van de boekentips in deze blog staan ook op onze favoriete betaalde audioboeken apps. De meiden hebben een simpel sim only abonnement op mijn oude smartphone. Er staan maar 2 apps op en verder is alles verborgen of verwijderd. Lees meer over hoe we dat aanpakken met schermtijd en luisterboekjes en check de 17 favoriete luisterboeken van Isaya en Alela in deze blog.
Kalm Aan
Een onwijs mooi boek voor iedereen die wil stoppen met jagen, stressen, rennen en wat meer in het hier en nu wil genieten van de schoonheid van de natuur. In Kalm Aan worden heel bijzondere processen in de natuur uitgelegd. 50 natuurverwonderverhalen die je samen kunt lezen en vervolgens buiten kunt verder ontdekken. Het enige dat je hoeft te doen is even te vertragen…
Nachtverhaal
Dit prachtige boek van Paul Biegel ben ik de meisjes momenteel aan het voorlezen. Het is soms een beetje droevig – een beschadigde fee klopt aan bij een nerveuze kabouter en vertelt haar verhaal – maar doordat je zelf voorleest kun je met je stem en intonatie veel zelf sturen. En Paul Biegel verstopt er zoals altijd genoeg grapjes en grappige stukjes in. Nachtverhaal is een magisch boek en heerlijk om voor te lezen.
Voor elkaar gemaakt
Alles is met elkaar verbonden. De wereld zit zo bijzonder in elkaar en hoe meer je daarover leert, hoe meer je je zult verwonderen over de schoonheid ervan. Die verwondering en bewondering wakkeren een intrinsieke wens in je aan om goed voor onze planeet te zorgen. In ‘Voor elkaar gemaakt’ leer je over fascinerende samenwerkingen in de natuur, tussen dieren en andere dieren of planten. Een prachtig boek voor de wat oudere kinderen (9 tm 12 jaar).
Altijd dichtbij
Je wilt er niet aan denken, maar als het zover is ben je blij dat dit soort boeken bestaan. Een boek voor kinderen en hun ouders die iemand moeten missen. Als iemand komt te overlijden zijn er zoveel complexe en grote gevoelens. Boeken en kunst kunnen een grote troost zijn en wat begrip, warmte en liefde aanbrengen in de chaos van het verdriet. Altijd dichtbij is een geschenk van Mark Janssen aan kinderen die iemand moeten missen.
Verhalen van de Fladdertak
Een heel mooi boek vol sprookjes, mythen en legenden over bomen. Voor iedereen die van bomen houdt. Ik raad je aan om het boek eerst zelf te lezen. Zo kun je selecteren welke verhalen je al geschikt vindt voor de leeftijd van jouw kinderen. Mijn meiden leven zo intens mee met bomen dat sommige verhalen te droevig waren. Maar het is een prachtig boek, dat je liefde voor bomen alleen maar zal versterken.
Noorse Mythen
Isaya zit in de 4e klas (groep 6) van de vrije school, dus dat betekent dat de vertelstof van de Noorse Mythologie rijkelijk aan bod komt. Het Lemniscaat boek Noorse Mythen – over Odin, Thor en Loki – staat dus klaar bij ons. Ik lees er tot nu toe niet zelf uit voor: Isaya vertelt de verhalen die ze hoort op school en als we iets willen opzoeken doen we dat en leest zij ons voor.
Blauwe Planeet
Nog zo een voor de jonge klimaatactivist: Blauwe Planeet. Het BBC boek Blue Planet II is in het Nederlands uitgegeven door Lemniscaat. Met prachtige illustraties en super boeiende feitjes over onze oceanen en haar bewoners. We lezen er zo nu en dan stukjes uit, bijvoorbeeld als Freek Fonk weer met kaartjes komt of als we iets willen weten over een bepaald dier. Alela vindt het ook heerlijk om gewoon in te bladeren en naar de mooie afbeeldingen te kijken.
Van Stormgod tot Dondervogel
In dit boek worden twee prachtige werelden met elkaar verbonden: die van de verhalen en die van de planten & dieren. Sprookjes, folklore, fabels en mythen over de natuur. Een heel mooie manier om kinderen te laten kennis maken met beeldspraak, archetypen, bijgeloof en de eindeloze schoonheid van de natuur.
Ik hoop dat je weer even heerlijk geinspireerd bent geraakt! Voorlezen is zo belangrijk en fijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voorlezen de woordenschat vergroot en de taalontwikkeling stimuleert. Maar ook de leesmotivatie op oudere leeftijd vergroot. Daarnaast zijn het gewoon hele fijne, knusse en liefdevolle momenten tussen verzorger en kind. Ik koester nog iedere dag hele waardevolle herinneringen aan toen mijn moeder voorlas. Ze behoren tot mijn meest kostbare herinneringen. Ik ben iedere dag dankbaar dat mijn ouders mij de liefde voor boeken hebben meegegeven en ik ben blij dat ik het cadeau mag doorgeven aan mijn dochters.