Als je de natuur volgt en met de seizoenen mee gaat, is de winter de ultieme tijd om naar binnen te keren, te rusten, te verstillen en vertragen. Je krachten sparen, vanwege de kou en het gebrek aan licht. To hybernate: overwinteren. Cocoonen is dé manier om tot rust te komen, zeker nu alles steeds sneller lijkt te gaan. Hoe kun je de kunst van het cocoonen toepassen in je eigen drukke leven? Cocoonen draait om jezelf terugtrekken in een comfortabele en veilige omgeving, weg van de alledaagse hectiek. In deze blogs vind je mijn 6 tips!
1. Cocoonen is meer dan alleen thuisblijven
Cocoonen is niet zomaar een avondje op de bank hangen. Het is een bewuste keuze om je omgeving zo in te richten dat je volledig tot rust kunt komen. Denk hierbij aan zachte wollen dekens, warme lichtjes en ontspannende muziek. Je maakt van je huis een plek waar je echt kunt opladen, zonder afleiding van buitenaf. In de wintermaanden steken we bij iedere maaltijd kaarsjes aan. We hebben allemaal onze eigen kaars en het is een knus ritueeltje voor de donkere tijd van het jaar. Ik lees de meisjes een gedichtje die past bij de tijd van het jaar en draai Classic FM. Heerlijk kneuterig en knus. Bij de seizoenstafel staan spelletjes en puzzels, zodat we gemakkelijk naar gezellige spelletjes kunnen grijpen. Op de grond ligt een wollen kleed, waar de kinderen lekker op kunnen spelen met hun magnetische tegels, paarden en poppen. Ook zitten we lekker veel op de bank te lezen. Extra fijn nu Alela ook kan lezen!
2. Comfort en laagjes
Bij cocoonen draait alles natuurlijk om comfort. Buiten is het koud, nat en vaak stormachtig. Maar binnen is het warm, knus, gezellig en fijn. Goed kleden is essentieel in je cocon. Warme voeten zijn het begin. Het duurde even voor ik dit doorhad toen ik naar Nederland emigreerde: wat een verschil het maakt als je sloffen draagt in huis. Mijn kinderen gaan door een fase dat ze geen sloffen aan willen, maar ik ga geen dag zonder lekkere warme pantoffels voor dames. Maar ook zachte kussens – we hebben een hele collectie verzameld uit de kringloopwinkel inmiddels! – en wollen plaids zijn essentiële items om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Ook hullen we ons in veel laagjes wol: hemden, shirts, truien en leggings onder de broeken. Heerlijk. En dan kan de verwarming ook een graadje lager, wat weer beter is voor de planeet en je portemonnee.
3. Routine en Rituelen
Cocoonen begint vaak al bij het moment dat je thuiskomt en je je dagelijkse outfit inruilt voor iets comfortabels. BH uit, strakke broek en klemmende kleding uit en cocoon outfit aan. Een zachte kamerjas voor dames vind ik ook echt onmisbaar. Het voelt als een warme knuffel en zorgt ervoor dat je meteen in de relaxmodus komt. Zeker als je net uit de douche komt. En zéker als je net als ik iedere ochtend een cold shower neemt! Combineer dit met een kop warme kamillethee en je bent klaar om te genieten van je cocoon-moment. Isaya en ik gaan iedere avond, als Alela slaapt, nog even samen naar beneden voor ons thee ritueeltje. We hebbe allebei een Japans theepotje met verse kamille thee en eten er homemade vegan chocoladeballetjes bij. Nog even lekker samen een drie kwartier lezen en kletsen.
4. Creëer je eigen plek om te cocoonen
Een fijne plek om te cocoonen hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn. Kies een hoekje in je huis waar je je goed voelt. Zet een comfortabele stoel neer, voeg een zachte deken en wat kaarsen toe, en voilà: jouw eigen cocoon-paradijs. Zorg ervoor dat je in deze ruimte helemaal kunt ontspannen, zonder rommel of afleiding. Ik gooi ieder seizoen de boel weer helemaal om. In de zomer staat onze bank in de achterkamer, voor het raam, zodat we heel veel naar buiten kunnen kijken, naar al het groen om ons heen. In de herfst en winter staat de eettafel daar juist: zo hebben we zicht op de Kerstboom in de tuin en schuift de bank naar de voorkamer, waar het wat knusser en donkerder is. Ook weg bij de ramen, waar soms nog wel eens wat tocht doorheen wil komen. Omdat we geen TV in huis hebben en dus gebonden zijn aan kabels en vaste indelingen, kunnen we dit seizoensgebonden geschuif eindeloos blijven uitvoeren. In de koude maanden zet ik ook onze diffuser vaker aan, zodat er een fijne geur door het huis wordt verspreid. Momenteel is dat nog steeds Pumpkin Spice… zo lekker.
5. Digitale detox
Ik noemde het al even: geen TV. Een keer in de week hebben de meisjes filmpjesavond en een keer in de twee weken hebben we een gezamenlijke filmavond. Maar verder trekken we dat schermvrije helemaal door. Echt cocoonen betekent ook dat je even offline gaat. Zet je telefoon op stil, sluit je laptop en laat je tablet liggen. Richt je in plaats daarvan op dingen die je écht blij maken, zoals een goed boek, een bordspel of samen schilderen. De tijd nemen voor jezelf zonder constant bereikbaar te zijn, is een belangrijke stap naar meer rust. In dit krantenartikel kun je lezen waarom en hoe ik schermarm opvoed en wat het ons oplevert!
6. Cocoonen is genieten van kleine dingen
Bij cocoonen draait het om genieten van de kleine, eenvoudige momenten. Denk aan een warme kop chocolademelk – gemaakt met homemade havermelk!, een gezellige filmavond of samen iets lekkers bakken. Het zijn juist deze kleine geluksmomentjes die ervoor zorgen dat je helemaal tot jezelf komt. Een van mijn belangrijkste tips hierin is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Iedere dag – ‘sochtends en/of ‘s avonds minimaal 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Het tellen van je zegeningen, zeker de dingen die je meestal voor lief neemt, maakt een wereld van verschil.
ad