Kolven & Borstvoeding geven bij een tweede kindje | Tips

Aan de ene kant is het zΓ³-veel makkelijker, borstvoeding geven aan je tweede kindje. Je bent al een keer door de malle molen gegaan, je weet hoe je moet aanleggen, je snapt hoe je borstontstekingen moet wegkolven en je kunt staand, lopend, liggend, zittend, douchend en in de draagzak voeden. Maar aan de andere kant is borstvoeding bij een tweede kindje ook echt een stuk ingewikkelder. Want je hebt ook nog een ander kindje rondhobbelen, in de categorie 1-4 jaar. Daar kun je niet van verwachten dat het muisstil op een bankje gaat zitten als je baby gevoed moet worden of jij moet kolven. Veel moeders “haken af” hierdoor. Daarom deel ik in deze blog 10 tips om op een relaxte & gezellige manier te kolven en/of voeden bij een tweede kindje.

1. Succeservaring, uh, wat?

Ik zeg dat wel zo maar even, dat je een volleerd borstvoeder bent bij een tweede. Maar misschien was jouw eerste borstvoedingservaring wel helemaal niet zo prettig of succesvol. Misschien zit je vol onzekerheden, angsten en oud zeer over de borstvoeding bij je eerste kindje. In dat geval zou ik je op je hart willen drukken om (weer) een borstvoedingscursus te volgen. Bijvoorbeeld bij La Leche Leage. Die cursussen zijn niet alleen voor first time mamas! Hetzelfde geldt voor een lactatiekundige. Komt de borstvoeding moeizaam op gang of loop je tegen dingen aan? Bel een deskundige.

2. Betrek je kindje erbij

Probeer je kindje, afgestemd op de leeftijd, uit leggen wat je doet, hoe het allemaal werkt, waar het voor is en laat foto’s zien van hoe je ook je oudste hebt gevoed. Laat zien dat er melk uit je borst komt, leg uit dat de baby daarvan gaat groeien (en als het groot is lekker met de broer/zus kan spelen!), laat zien hoe je een kolf in elkaar moet zetten, laat dat in elkaar zetten van de kolf vervolgens de taak zijn van je oudste (op knopjes drukken is ook altijd te cool voor woorden natuurlijk). Begrip is op deze leeftijd uiteraard wispelturig, maar alle beetjes helpen.

3. Maak er een ritueeltje van

Hoe meer je het voeden en/of kolven onderdeel maakt van jullie dagelijkse routine, hoe gemakkelijker het is. En maak er een standaard ritueel van voor je oudste. Dit doe je bijvoorbeeld als volgt:

  • Kondig aan dat jullie gaan voeden/kolven en vraag “ga je mee?”
  • Kies samen een activiteit uit die je peuter kan doen tijdens het kolven. Zorg ervoor dat het Γ©en duidelijk afgebakende activiteit is (bijvoorbeeld “met de treinbaan”) die je kindje zelfstandig kan uitvoeren.
  • Spreek eventueel door dat er stilte nodig is (tijdens het voeden) of laat je kindje helpen met het in elkaar zetten van de kolf
  • Zorg dat er na afloop even tijd is voor je oudere kindje, bijvoorbeeld door samen met de gemaakte treinbaan te spelen

4. De (speel)kamer

Overweeg om de borstvoedingsstoel niet op de kamer van je baby, maar op de kamer van je peuter (of speelkamer) te zetten. Zo kun je voeden op de plek waar je oudste speelt. Je peuter kan dan rustig zijn gang gaan in zijn eigen domein.

5. De Kolf Picknick

Isaya en ik picknicken graag. Overal en altijd. De Pepernoten Picknick was favoriet in December. Als ik moet kolven pak ik drinken en hapjes voor ons en leg ik dat samen met mijn kroost op een kleedje.

Het hoeft niet perfect te gaan. Mijn kolf sessies zien er vaak zo uit: in mijn pyjama en wallen op mijn tenen, tussen de rommel op de grond, een enthousiaste peuter om me heen. But I get the job done.

6. Opdrachtjes geven

Veel kindjes vinden het leuk om kleine opdrachtjes te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan dansopdrachten “stamp als een olifant! sluip als een tijger!”. Maar ook aan opdrachten “voor grote kinderen”. Bijvoorbeeld de plantjes water geven met een klein gietertje. Of alle wc rollen uitpakken en in het badkamerkastje zetten. Ook altijd een succes: een kastje laten “opruimen” waar ze normaal gesproken niet in mogen (wel even checken of het veilig is natuurlijk).

7. Luisterverhalen

Op Spotify kun je hele leuke luisterverhalen vinden voor kleintjes. Hier zijn de hoorspellen van Woezel & Pip – ingesproken door Katja Schuurman – en de verhalen van Jip & Janneke favoriet. Lekker samen luisteren. Als je merkt dat de aandacht afdwaalt kun je een vraag stellen over het verhaal of je zegt “huh? wat doet ‘ie nou?!” als Jip iets stouts doet. En hup, voor je het weet zit de melk in de baby/fles.

8. Flesje/ speentjestijd

Als je kleintje nog een flesje drinkt, kun je sommige voedingen gelijk laten lopen met een flesje voor je oudste of “speentjestijd”. Vooruit, even een speentje of een flesje, mÑÑr dat betekent wel even rustig liggen.

9. Peace & Quiet

Het is niet altijd mogelijk – voor mij in elk geval niet. Maar als het te regelen valt, probeer dan ook momentjes te creΓ«ren waarop je even alleen met je baby kan voeden of misschien zelfs even helemaal alleen kan kolven. Hoe fijn als je je even helemaal op je baby kan focussen tijdens een borstvoeding. Of wat een luxe als je af en toe in rust kan kolven, zonder twee kindertjes ondertussen te moeten vermaken. Aan jou om te kijken in je omgeving wie je daarbij kan helpen, bijvoorbeeld je partner, een vriendin, familielid of buurvrouw.

Alela raakt snel afgeleid tijdens het drinken. In de draagzak borstvoeding geven is daarom een uitkomst.

10. Peeeeeeeeppa Pig

Tja. Soms werkt gewoon even niks. Jij hebt 3 uur geslapen. Je peuter heeft een dwars hoofd. Je baby krijgt tanden. De maan staat verkeerd. Whatever. Het wil gewoon even niet. Dan is er altijd nog Peppa. Of een ander filmpje. Ik vind schermtijd altijd een “last resort”, want liever zo min mogelijk. Maar het voeden van je baby is ontzettend belangrijk en afwegen hoort bij opvoeden.


Borstvoeding geven is niet makkelijk. Mensen denken vaak dat, omdat het iets natuurlijks is, het dus ook van nature in één keer en altijd goed moet gaan. Onzin. Bevallen is ook iets natuurlijks, maar dat is toch ook geen appeltje-eitje? Het is kei en keihard werken. Stel je mindset niet in op “het moet soepel en moeiteloos gaan”, maar op “ik ga ervoor!”. Obstakels, ongemak en vermoeidheid horen erbij en zijn vaak op te lossen. Blijf vooral goed naar jezelf luisteren (wat minder naar anderen): naar wat jij aankan en wilt. Schakel hulp in of vraag advies als je vastloopt, bijvoorbeeld via La Leche Leage.


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.