Ondanks dat het al weer meer dan tien jaar geleden is, herinner ik het mij nog maar wat goed. Die keer dat ik een SOA test liet doen bij de GGD. In de categorie “dingen die super ongemakkelijk zijn” staat dat bezoekje toch wel ergens bovenaan. De vragen die worden gesteld zijn heel erg persoonlijk en confronterend. Geen seconde spijt heb ik van dat bezoek, want testen moet. Je kunt nou eenmaal geen muntje opgooien met je gezondheid. Maar er is ook een wat laagdrempeligere manier om je te laten testen op bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen. In deze blog leg ik uit hoe SOA thuistesten werken en wat de voordelen zijn. Heb je geen vaste relatie, maar wel seksuele contacten of kinderen in de pubertijd? Lees dan zeker even verder!
Voorkom dat het nodig is
Voordat ik vertel over de SOA thuistesten, eerst even dit. Natuurlijk wil je niet in een situatie terechtkomen waarin je denkt of weet dat je je moet laten testen op een SOA. Het is een akelige gedachte dat je iets hebt opgelopen van een seksueel contact of seksuele relatie. Voorkomen is natuurlijk altijd het beste. Wees voorbereid, of het nu om jezelf gaat of om je kinderen. Ik moet er echt nog niet aan denken dat mijn dochters op een dag seksuele relaties zullen hebben. Maar toch zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen taboe op heerst. Praat over seks. Zorg dat er altijd een lijntje open staat, zodat ze vragen kunnen stellen. Koop condooms voor je kinderen. Leer je zoons dat “nee” op ieder moment “nee” betekent en dat een meisje of vrouw zich op ieder moment mag bedenken. Leer je dochters over grenzen en over zelfrespect en dat ze zich op ieder moment mogen bedenken. En leer ze over SOA’s.
Je hebt niet alles in de hand
No judgement. Dit is geen puriteinse, belerende anti-seks blog. Er zijn talloze scenario’s te bedenken waardoor je weet of vermoedt: ik moet mij laten testen. Alcohol, drugs, agressie, druk, dwang, onzekerheid, depressie, verdriet, onwetendheid, vertrouwen en maak het rijtje van aanleidingen tot onveilige seks maar af. Soms is testen nodig. En gelukkig kan het. En gelukkig kan het ook op een laagdrempelige manier. Je kunt gemakkelijk SOA thuistesten bestellen en je rustig thuis testen op Chlamydia en Gonorroe. De uitslag heb je binnen 48 uur en je hoeft niet naar de GGD of huisarts. Voor veel mensen en jongeren is dat bezoekje aan de GGD of huisarts een drempel. Want het is nou eenmaal super ongemakkelijk om met een wildvreemde óf juist je huisarts sinds sintjuttemus-die-ook-de-huisarts-van-je-ouders-is te praten over je seksleven.
Hoe werken SOA Thuistesten
De SOA thuistesten van testalize.me bestel je gemakkelijk online en zijn ook verkrijgbaar bij de apotheek. Vervolgens voer je de test thuis uit. Je test op Chlamydia [de meest voorkomende SOA] en Gonorroe. Belangrijk om te weten: je kunt de test pas 14 dagen na de mogelijke besmetting [het seksuele contact] uit te voeren. SOA’s hebben namelijk een incubatietijd. Bij de test zit een retourbox: daar doe je het afgenomen lichaamsmateriaal in en vervolgens stuur je het naar het lab van testalize.me. Binnen 48 kun je met jouw unieke code je uitslag opvragen. Ook dit gebeurt online. Alles is dus anoniem, online en thuis.
Het pakket dat je thuis ontvangt is discreet verpakt. Er staat dus niet “Testalize.me” of “SOA test” op de verpakking. Je postbode, moeder, buurvrouw of huisgenoot kan dus aan de buitenkant van het pakketje niet zien dat jij een SOA thuistest gaat doen.
Je kunt hier meer lezen over seksueel overdraagbare aandoeningen, klachten, de gevolgen van SOA’s onbehandeld laten en SOA testen.
De kosten van SOA testen
Een ander voordeel van de SOA thuistesten is dat ze slechts €38,- kosten. SOA’s testen via de huisarts valt onder je eigen risico, waardoor je meer geld kwijt bent [zo’n 80 euro]. En als je nog bent meeverzekerd met je ouders krijgen je ouders, in de verzekeringsgegevens, te zien dat je een SOA test hebt laten doen. Zoals ik eerder al schreef pleit ik voor een open gesprek over seks en SOA’s, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk of haalbaar. Testen via de GGD is gratis, maar alleen voor bepaalde doelgroepen: jongeren tussen de 18 en 24 jaar, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen uit risicogebieden. Daarbij zijn er vaak lange wachttijden door de enorme caseload van de GGD.
Wat wordt er NIET getest met SOA thuistesten?
Je kunt thuis niet testen op HIV. HIV testen moeten namelijk gedaan worden door middel van een bloedonderzoek. Dat gebeurt bij de GGD of via de huisarts. En vergeet niet:
Bedankt voor het delen!