Zero waste onderweg met je kinderen, hoe pak je dat aan? In deze blog laat ik zien wat er standaard in mijn tas zit, zodat we onderweg zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van single use items en [plastic] wegwerp verpakkingen. Ik laat zien hoe je een zero waste pakketje kunt samenstellen voor jou en je kinderen zodat jullie de dagelijkse afspraken en activiteiten zo milieuvriendelijke mogelijk kunnen aanpakken!
Zero waste onderweg met kinderen – de basis
Er zijn een aantal dingen die je standaard in je tas kunt laten zitten, als je zero waste onderweg wilt met je kinderen:
- Rietjes van bamboe of rvs. Mijn voorkeur gaat uit naar roestvrijstaal, omdat ze onbreekbaar zijn en in de vaatwasser kunnen. Ook maakt het je drinken lekker dkoel als je erdoorheen drinkt en drinken [mijn] kinderen er heel goed uit.
- Een groot herbruikbaar groente-en fruitzakje [beschikbaar in diverse kleuren], voor het geval je een broodje koopt onderweg of nog even een boodschapje haalt op weg naar huis. Als je boodschappen gaat doen, neem je uiteraard meer mee. In deze blog lees je alles over plastic vrij boodschappen doen.
- Een nettasje [verkrijgbaar in verschillende kleuren]. Dit tasje kun je gebruiken voor aankopen die jullie doen of spullen die je even kwijt moet.
- Een stevig doekje van biologisch katoen, als toetenpoetser en servet
- Een slabbetje van biologisch katoen of biologisch merinowol – ik vind die van Joha ideaal.
Het verse spul
Dan zijn er nog een aantal items die je iedere dag vers inpakt, als je zero waste onderweg gaat met je kinderen:
- Drinkbekers voor je kinderen. Wij hebben onder andere een siliconen Squeasy voor Alela [1,5] en een Klean Kanteen beker van rvs voor Isaya [4,5]
- Een herbruikbare drinkfles voor jezelf. Ik heb een roestvrijstalen fles, deze vind je onder andere bij Dille & Kamille.
- Een broodwrap [beschikbaar met en zonder patronen en in diverse kleuren] met boterhammetjes voor de lunch. Werkt gelijk als placemat zodat jullie hygiënisch kunnen eten ondweweg.
- Een roestvrijstalen trommeltje voor koekjes, nootjes, fruit en andere tussendoortjes.
- Een klein zakje voor snoepjes of gedroogd fruit, leuk voor “eigen beheer” als je kindje wat ouder is en handig om uit te snoepen onderweg. Ik gebruik katoenen zakjes die ergens omheen hebben gezeten, bijvoorbeeld om sieraden. Ik gooi ze in de was en hergebruik ze als snack zakjes.
Voor langere periodes of speciale gelegenheden
Als we langer weggaan of iets specifieks gaan doen, nemen we nog wat extra zero waste spullen mee:
- Bamboe drinkbekers
- Herbruikbaar bestek. Je kunt je eigen bamboe setje samenstellen met een lepeltje, een mesje en een vorkje.
- Kleine bakjes [bijvoorbeeld om ketchup of vegan mayo in te doen als we frietjes gaan eten]
- Een extra broodwrap met meer eten
Zero waste onderweg met een baby
Een belangrijk onderdeel van zero waste onderweg gaan met kleine kinderen zijn de wasbare luiers. In tegenstelling tot wegwerpluiers gebruik je wasbare luiers steeds weer op nieuw, waardoor ze onmisbaar zijn in een zero waste huishouden. Hier kun je alles lezen over wasbare luiers. Als je zero waste onderweg gaat met een kindje dat nog niet zindelijk is, heb je nodig:
- Een wet & dry bag
- Een of twee wasbare luiers
- Een overbroekje
- Twee papieren inleggers
- Wasbare billendoekjes
Je vindt bovenstaande spullen bij Kaatje Katoen - Een glazen potje met biologische shea butter, als billencreme, maar ook voor droge huidjes onderweg. Ik schep zo nu en dan een klein beetje over, uit de grote pot, in een klein herbruikbaar potje. Zo is het gemakkelijk mee te nemen en blijft het hygiënisch in gebruik.
Lees ook: Zo krijg je een zero waste baby [inclusief uitzetlijst voor De Groene Baby]
Deze blogpost bevat enkele pr producten en bevat affiliate links