Een heerlijke activiteit, zo hebben wij ontdekt deze maand: bijenwas kaarsen maken. Isaya deed het op school en vond het zo tof dat ze het ook graag thuis wilde doen. Dus ik deed een oproep op Instagram en kreeg allemaal tips van andere vrije school moeders. We zijn aan de slag gegaan en het is zo leuk, dat ik graag met jullie deel hoe je bijenwas kaarsen kunt maken met je kinderen deze vakantie. Het is namelijk heel simpel. Bijzonder om cadeau te geven of om gewoon gezellig samen te branden tijdens de feestdagen!
Bijenwas kaarsen maken – wat heb je nodig?
- Bijenwas die geschikt is voor het maken van kaarsen.
- Lont. Ik kocht een meter, maar kwam tot de conclusie dat ik beter wat meer had kunnen kopen.
- Een kannetje van roestvrij staal, hoe smaller en hoger hoe beter – een oude rvs drinkfles kan ook.
Ik heb die van ons gekocht in de kringloopwinkel. Die zijn bij publicatie van deze blog gesloten, dus je zou eerst kunnen kijken wat je in de kast hebt staan. Het moet iets zijn wat je daarna niet meer nodig hebt, want je krijgt de gesmolten bijenwas er niet meer uit. Als je niks in huis hebt, kun je deze rvs fles overwegen. - Een pan
- Eventueel: houten knijpertjes
Hoe maak je zelf bijenwas kaarsen met je kinderen?
Ik vind deze activiteit geschikt vanaf een jaar of 3/4. Hoewel Alela (2,5) ook wel een paar keer heeft geholpen, moet je kind echt goed het concept “heet” snappen en een redelijk stabiele hand hebben. Het vraagt ook de nodige geduld, dus laten we voor de zekerheid zeggen: voor kleuters en ouder.
stap 1. Doe kleine brokken in je roestvrijstalen kan of fles, je kunt altijd bijvullen, dus begin met je kannetje voor de helft gevuld.
stap 2. Verwarm water in een pan, op een vuurtje of met de waterkoker.
stap 3. Zet je kannetje met bijenwas in de pan met heet water, zodat de bijenwas au bain marie kan smelten.
stap 4. Roer eventueel zo nu en dan met een sateprikker in de smeltende bijenwas. Als alles is gesmolten, is het tijd om te gaan dompelen.
stap 5. Knip een stukje lont af. De lont moet niet langer zijn dan je gesmolten bijenwas diep is. Kies eerder voor een iets korter lontje dan een te lange. Zorg dat je aan de bovenkant voldoende ruimte laat voor de lont die je straks gaat aansteken. Dit is het gedeelte dat je tussen je vingers houdt tijdens het dompelen. Voor kinderen kun je een knijpertje plaatsen op dit stukje lont, als extra voorzorgsmaatregel tegen verbranding.
stap 6. Dompel de lont onder in de bijenwas. De eerste keer dat je de lont eruit haalt, is deze krom. Wacht twee tellen en strijk de lont met het eerste laagje bijenwas dan recht tussen je vingers. Dompel dan opnieuw in de bijenwas, zodat er een tweede laagje omheen komt.
stap 7. Op de vrijschool hebben ze een rijmpje tijdens het dompelen. Isaya zong het voor en ik geloof dat het zo ging:
“Indompelen, uithalen, af laten druppelen, loop een rondje om de tafel…”
Tijdens dat rondje kan het kaarsje even drogen voor je het opnieuw in de gesmolten bijenwas dompelt. Maar je kunt natuurlijk van alles bedenken om je kind met een liedje of melodieus rijmpje te begeleiden tijdens het dompelen. Dat helpt kinderen om de stappen te onthouden.
stap 8. Dompel voort, tot de kaars de omvang heeft die jullie mooi vinden. Laat helemaal opdrogen en afkoelen en dan is je kaarsje klaar voor gebruik!
Variaties en duurzaamheid
Je kunt ook bijenwas kaarsen maken met een mal, bijvoorbeeld kerstkaarsjes, paas kaarsjes of andere thema’s of vormen. Hier vind je een heleboel opties. Bijenwas is niet vegan en het is altijd goed om een afweging te maken voor de bij. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Imkershop, omdat ik deze getipt kreeg van een andere groene moeder en ea las op de website over hoe zij duurzaam werken. De biologische bijenwas van dit bedrijf is helaas op. Ik zal dus zeker blijven zoeken naar nog duurzamere alternatieven (tips zijn welkom). Voor nu hebben we een kilo bijenwas, dus daar komen we het komende jaar denk ik wel mee door! Als je veganistisch leeft, kun je ook overwegen om restjes kaarsen zelf om te smelten en dan te gaan dompelen.
Lees ook: 20 heerlijk kneuterige activiteiten voor de herfst en winter
2 thoughts on “Bijenwas kaarsen maken met je kinderen”