7 Tips voor ultiem Kringloopgeluk

Het was een van mijn milieudoelen van 2020: vaker tweedehands kopen in plaats van nieuw. Toen ik het doel stelde had ik geen idee hoe leuk ik kringloopwinkelen zou gaan vinden. Het is werkelijk waar heerlijk! In deze blog ga ik je net zo mega enthousiast maken over kringloopgeluk als ik ben en deel ik mijn ultieme tips, zodat jij ook de mooiste tweedehands vondsten kan opduiken. Voor volleerde kringloopwinkelaars is deze blog ook leuk, omdat ik een paar van mijn favoriete kringloopschatten laat zien. 

Waarom shoppen in de kringloopwinkel?

Nieuwe spullen kopen legt een grote druk op het milieu en klimaat. Nieuwe spullen moeten namelijk gemaakt worden (grondstoffen, productie), verpakt worden (plastic of andere verpakking) en vervoerd (uitstoot van transport). Als je tweedehands spullen koopt, sla je deze vervuilende stappen over. Je koopt (lokaal) spullen die een tweede leven krijgen. En heel fijn bijkomend voordeel: het is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. En nóg eens extra leuk: je wordt er heel blij van. Maar echt, een mooiste vondst op doen in een kringloopwinkel, dat geeft zo’n goed gevoel. 

Wat koop ik bij de kringloopwinkel?

In principe van alles: speelgoed, kinderkleding, fietsen, boeken, spelletjes, servies, meubels, garen… Maar als je mij op Instagram volgt, weet je dat er een paar dingen zijn waar ik echt voor op jacht ga 😉 Ik hou ervan om ons huis gezellig in te richten. Dat is echt een heerlijke hobby. Maar ik wil die hobby wel zo duurzaam mogelijk uitvoeren. En daar is de kringloopwinkel dus ideaal voor. Dus als je wilt weten wat ik vóóral in de kringloopwinkel koop, is het antwoord: rieten mandjes en accesoires, keramieken vaasjes en servies en houten accessoires en houten speelgoed.  

Mijn ultieme tips voor kringloopgeluk

Ik laat mijn kringloopschatten altijd even zien in mijn Instagramstories. Ik hoop daarmee anderen te inspireren om ook (vaker) naar de kringloopwinkel te gaan, in plaats van naar een grote keten of nieuwe spullen te kopen. En ik weet dat het voor de mensen die al volleerd kringloopwinkelier zijn leuk is om te zien wat iemand anders heeft opgedoken. Ik krijg als reactie op mijn stories vaak de vraag hoe ik de mooiste spullen vind en wat mijn tips zijn. Dus daar komen ze! Mijn ultieme tips voor kringloopgeluk!

Tip 1. Download de app “kringloop”. Daarin vind je veel (niet alle!) kringloopwinkels in jouw omgeving. Speur naar andere kringloopwinkels op Ecosia en Google. Maak een lijstje met alle winkels in jouw omgeving (fietsafstand). Maak een planning en ga ze in de komende weken allemaal af, zodat je er een beetje achter kunt komen wat het aanbod is en of dat bij je past. Maak een lijstje met jouw favorieten.

Tip 2. Bezoek je favoriete kringloopwinkels regelmatig. Regelmatig is: zo vaak als past binnen jouw leven. Ik zou het liefst iedere week gaan, maar dat is niet haalbaar. Ik probeer 1 keer per twee weken te gaan en dan gelijk 2 of heel soms zelfs 3 te doen in één keer. Door regelmatig te gaan, heb je de meeste kans dat je “de schatten” te pakken krijgt. Maak er een gewoonte van om, als je nieuwe spullen nodig hebt, eerst bij de kringloopwinkel te kijken. In het begin voelt dat misschien onnatuurlijk, vergeet je het of voelt het als teveel tijd. Maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte.

Tip 3. Ga naar binnen met een lijstje of zet filters aan in je hoofd. Mijn filters zijn altijd: riet/rotan, hout, keramiek, koper, rvs/zink, linnen, juten. Natuurlijke materialen dus. Ik scan de enorme hoeveelheid spullen op die materialen en als mijn hersenen iets signaleren van dat materiaal ga ik ernaar kijken. Zo raak ik niet afgeleid of overprikkeld of overweldigd. Het zorgt er ook voor dat je tussen de “chaos” of “troep” de mooiste spullen zult vinden. Door te zoeken op dit soort duurzame, natuurlijke materialen heb je ook de grootste kans dat wat je koopt van goede kwaliteit is. Het zijn namelijk materialen die mega lang mooi blijven of zelfs mooier worden naarmate ze verjaren.

Tip 4. Geef jezelf de tijd. Loop rustig door de kringloopwinkel. Dat kan ook prima met kinderen. Isaya en Alela zijn het zo gewend om mee te gaan en zien het echt als een uitje. Ze vinden zelf ook altijd prachtige schatten. Soms oerlelijke! Haha, maar wel veel milieuvriendelijker en goedkoper dan met allemaal troep thuiskomen van de Action die je niet nodig hebt. En zo leren de meiden gelijk dat spullen een tweede of derde leven verdienen. Dat tweedehands net zo waardevol (waardevoller) is als nieuw. Het normaliseren van kringloopgeluk begint zo op jonge leeftijd. Zo heb je een mooi groen ouderschapsuitje! Ik laat de meiden rustig scharrelen en zoek ondertussen zelf de mooiste spullen uit. 

Tip 5. Ik krijg vaak vragen over prijzen en afdingen. Ik ding zelden af. Als ik iets te duur vind, laat ik het staan. Tenzij ik het echt té prachtig vind. De meeste kringloopwinkels waar ik kom vragen schappelijke prijzen en ronden ook nog eens super goedkoop af bij de kassa. Vooral als ik de meisjes bij me heb krijgen we veel korting en spullen gratis, haha! Sommige kringloopwinkels zijn wat duurder. Als het een pretentieuze winkel is, ding ik af of anders haak ik af. Voor afdingen heb ik geen bijster strak plan. Gewoon: “wat vindt u van … euro?” Als het een winkel als Terre des Hommes is, betaal ik de dure prijs omdat het voor een goed doel is. 

Als je vaak bij dezelfde winkels komt, leren de mensen je een beetje (her)kennen. In mijn geval is dat waarschijnlijk zoiets als “o ja daar heb je dat hysterisch enthousiaste mens weer met al haar rieten mandjes en keramieken vaasjes” 😉 En dan krijg je vanzelf een zachtere prijs.

Tip 6. Maak je spullen altijd schoon als je thuiskomt. Ik heb de meiden ook geleerd om zelf hun kringloopschatten schoon te maken. Behalve dat het vanuit hygiënisch oogpunt gewoon belangrijk is, leren ze zo ook gelijk goed voor hun spullen te zorgen. Als je iets schoonmaakt en verzorgt, krijgt het nog meer waarde.

Tip 7. Als je echt geen kringloopwinkels in de buurt hebt, kun je natuurlijk ook kringloopgeluk ervaren! Bijvoorbeeld op Marktplaats. Maak dan een bewaarde zoekopdracht aan in de app of op de website, van spullen die je nodig hebt. Als je voor een verjaardag of voor december iets zoekt, begin dan ongeveer 4 tot 6 maanden van tevoren met het aanmaken van de zoekopdracht (bijvoorbeeld een specifiek merk van speelgoed of kleding). Zo heb je de tijd om het beste product, voor de beste prijs te kopen binnen een radius van 10 km als je het moet ophalen. Een andere manier om kringloopgeluk te ervaren, zonder (goede) kringloopwinkels in de buurt, is door ruilavonden te organiseren. Bijvoorbeeld op school, op de kinderopvang, in de speeltuin, het buurthuis of in de kerk. Je kunt er specifieke thema’s aan geven (zoals kinderkleding, speelgoed, kleding voor volwassenen, huisraad, boeken, etc). Je kunt dan met elkaar afspreken dat iedereen een paar euro doneert aan de kerk of het buurthuis waar het plaatsvindt.  


Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn kringloopgeluk tips! En vooral dat je enthousiast bent geworden over kringloopwinkelen. Tussen de tekst door kon je een aantal van mijn favoriete kringloopschatten spotten. Ik word er super blij van en ik hoop jij ook!

Columns by Kari

One thought on “7 Tips voor ultiem Kringloopgeluk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.