Het lag even een paar maanden stil door de verhuizing, maar de afgelopen weken heb ik weer een heerlijke stapel romans verslonden. Met een aantal pareltjes, een aantal lekkere weglezers en een boek dat je leven – of in ieder geval je kijk op het leven – voor altijd zal veranderen. Ben je op zoek naar mooie, bijzondere, inspirerende, ontroerende en goede leesboeken voor het nieuwe jaar? In deze blog deel ik weer 10 boekentips!
Mijn boekentips!
Mijn vorige blog met boekentips is alweer van 11 maanden geleden. Daarin deelde ik de 12 boeken die ik de weken ervoor had gelezen. Dus als je na het lezen van deze blog nog meer inspiratie zoekt, bekijk dan die blog hier! Als je die blog al hebt gelezen weet je dat ik eigenlijk altijd Engelstalige romans lees. Maar ik heb, indien beschikbaar, ook de Nederlandse vertalingen erbij gelinkt. Ik heb in deze blog linkjes naar Libris toegevoegd omdat het uiteraard voor de boekhankels fijn als je daar koopt of bestelt.
Liever een luisterboek
Houd je meer van luisterboeken of vind je het fijn om met luisterboeken in slaap te vallen? Dan kan ik je Storytel van harte aanbevelen. Ik gebruik het veel voor avonden dat ik te moe ben om mij te concentreren op lezen. Ik kijk geen TV (en ook sinds een jaar geen Netflix meer) dus dan vind ik een luisterboek een ideaal alternatief. Veel van mijn favoriete boeken – en boeken uit deze en mijn vorige boekenblog – vind je op Storytel. Via deze link kan je Storytel 30 dagen gratis uitproberen. Storytel is ook de perfecte app voor luisterboeken voor kinderen! Er staan zoveel kinderboeken op! Echt geweldig. We voeden scherm arm op (de meisjes mogen 2 keer per week ‘s avonds filmpjes kijken op Netflix) maar ze luisteren op andere dagen wel soms naar luisterboeken.
10 heerlijke boekentips
Richard Powers - The Overstory
Dit is by far het beste boek dat ik heb gelezen de afgelopen weken. Misschien wel ooit. Hoewel een van Richard Powers’ andere boeken, Bewilderment, ook bovenaan mijn lijstje stond in de vorige boekenblog. Ook dat is een waanzinnig goed (en hartverscheurend) boek. The Overstory is een meesterwerk. Het is een van de belangrijkste boeken die je ooit zal lezen en je kijk op het leven voor altijd veranderen. Isaya noemde het mijn “bomenboek”. Het is een ode aan het wonderbaarlijke fenomeen dat ons in leven houdt: bomen. Powers heeft jaren onderzoek gedaan naar bomen voor The Overstory. Het resultaat is een fascinerend, mindblowing en prachtig activistisch werk. Een korte samenvatting van deze ruim 500 pagina’s tellede epische roman: The Overstory volgt een aantal – heel verschillende – mensen door tientallen jaren heen. Ze hebben allemaal, op hun eigen manier, een bepaalde verbinding met bomen. In de loop van het boek kruizen hun paden en worden alle verhalen met elkaar verbonden. Zoals het hele ondergrondse netwerk (the understory) van schimmels en wortels met elkaar verbonden is. The Overstory (in het Nederlands: Tot in de hemel) is mijn grootste aanrader en hier verkrijgbaar. Sowieso alles van Richard Powers: hij is briljant.
Jonathan Franzen - Purity
Jonathan Franzen is mijn andere favoriete auteur. Hij kan als geen ander in de geest van de mens duiken en hun diepe verlangens, eerlijke beweegredenen, lelijke eigenschappen en gecompliceerde schoonheid beschrijven. Crossroads is mijn favoriete boek van Franzen, maar ik heb alles van hem verslonden. Ook dit 722 pagina’s tellende Purity. Het boek volgt de jonge vrouw, Pip, het toxische liefdeverhaal van haar ouders en het leven van Oost Berlijnse rijkeluiszoon turned charismatische activist Andreas Wolf. Franzen is een genie. Purity is een zalig cadeau aan jezelf om een aantal dagen of weken in te verdwijnen en is hier verkrijgbaar. De Nederlandse vertaling heet Zuiverheid.
Rachel Joyce - Miss Benson's Beetle
Wat een parel is dit. The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry was ook echt om van te smullen. Maar Miss Benson’s Beetle is absoluut Rachel Joyce’s beste werk en een echte must read. De hoofdpersoon doet me denken aan een van de personages uit The Overstory. Ze is een prachtig gelaagd personage en het is een heerlijk meeslepend verhaal. Ontzettend knap, zeker als je bedenkt dat het boek gaat over een zoektocht van een vrouw, in de jaren 50, naar een mogelijk niet bestaande kever in the middle of nowhere. Hoewel die zin alleen al je vast heeft overgehaald tot bestellen, is Miss Benson’s Beetle ook een ode aan de natuur en haar waanzinnige schoonheid en diversiteit. De verwondering over en bewondering voor de natuur mag, als je haar kent, best grenzen aan obsessie. Is misschien zelfs noodzadelijk als we, als mensheid, willen overleven. Miss Benson’s Beetle is een van mijn favoriete boekentips en hier verkrijbaar. Er is (nog) geen Nederlandse vertaling.
Kiley Reid - Such a fun age
Als je mijn blog of Instagram al een tijdje volgt weet je dat er een aantal grote onderwerpen zijn die ik ontzettend belangrijk vind en altijd over wil blijven leren. De klimaatcrisis natuurlijk. Milieuvriendelijk leven. Groen ouderschap. En uiteraard racisme en klimaatracisme. Such a fun age is – net als Small Great Things (zie verderop) een belangrijk boek om je te blijven ontwikkelen op het gebied van racisme. Amira is de babysitter van een witte peuter. Als Amira haar oppaskindje op een avond onverwachts moet ophalen en meeneemt naar een supermarkt in een witte buurt, krijgt ze een trieste, maar dagelijkse dosis racisme op haar bord. Voor mijn witte lezers is Such a Fun Age van Kiley Read een mooie en leerzame manier om zijn/haar/hun witte privilege verder te onderzoeken en checken. Verder is het een heerlijk leesbaar en grappig boek: ik wil hier een film van. Such a fun age is hier verkrijgbaar. De Nederlandse vertaling “Zo’n leuke leeftijd” vind je hier.
Jodi Picoult - Small Great Things
Nog een onmisbare voor deze rij boekentips en waardevol “wit huiswerk“. Jodi Picoult is de snelste auteur die ik ken. Ze levert aan de lopende band. Maar het bijzondere is dat het ondanks deze snelheid romans zijn van hoge kwaliteit en met veel en steengoed onderzoek. Small Great Things is knap en gedurfd van de schrijfster: ze leeft zich als witte vrouw in de leef- en belevingswereld van een zwarte vrouw in, die dagelijks te maken krijgt met racisme. “Wat weet jij daar nou (echt) van?” kan natuurlijk je eerste reactie zijn. Maar Picoult doet dit ontzettend goed en respectvol en na talloze gesprekken te hebben gevoerd met allerlei mensen. Small Great Things is een ontzettend pijnlijke en essentiele vertelling van het dagelijkse, geniepige, insitutionele, onderhuidse, walgelijkse racisme waar mensen van kleur dag in dag uit mee te maken krijgen. Op straat, op de werkplek, in sociale situaties, in de rechtszaal. Tevens krachtig (en heftig) in dit boek: je leest ook vanuit het perspectief van een ultra rechtse rascistische man. Picoult gaat niks uit de weg. Het boek heeft nog een belangrijke trigger warning: een pasgeboren baby overlijdt. Ik kan niet voor jou invullen of dit boek dus een aanrader is. Jodi Picoult is een fenomeen en Small Great Things is misschien wel haar beste werk en komt dus in mijn boekentips. Het is hier verkrijgbaar. Er is geen Nederlandse vertaling.
Matt Haig - The Midnight Library
Een ontzettend bijzonder boek dat mij echt aan het denken heeft gezet. The Midnight Library gaat over de keuzes die je maakt in je leven en de gevolgen ervan. Je zit vaak vast in de veilige, verstandige keuzes: die met een (redelijk) voorspelbare uitkomst. Maar die maken je niet perse of altijd gelukkig. De spannendere keuzes brengen vaak meer blijdschap, plezier en vervulling. Zeker in de tijdelijkheid van het bestaan en de kwetsbaarheid van het leven. Maar hoe weet je wat je moet kiezen? We leven alsof we tijd hebben. In The midnight Library krijg je (via het afgelopen leven van de hoofdpersoon) een blik in andere mogelijk geleefde levens, als deze andere keuzes zou hebben gemaakt. Een levensbibiliotheek in limbo tussen leven en dood. Waarin je alle andere mogelijk gelopen paden kunt bewandelen, voelen, beleven, ervaren. Hoe zou je leven eruit zijn als je “ja” of “nee” had gezegd tegen die ene persoon of dat andere cariere pad had gekozen? Boeken zoals The Midnight Library en Wish you were here (zie verderop) herinneren je aan het feit dat tijd een illusie is en dat het leven morgen voorbij kan zijn. Alleen momenten tellen. En natuurlijk kun je daar allerlei rationele, “long term” overwegingen tegenin brengen. Maar nogmaals, maken die je gelukkig? En hoeveel zekerheid heb je over die lange termijn? Ik vond het een indrukwekkend, ontwakenend boek. The midnight library is hier verkrijgbaar. Die Nederlandse vertaling Middernachtbibliotheek is hier verkrijgbaar.
Jodi Picoult - A Spark of Light
De tweede Picoult in dit rijtje met boekentips, want behalve dat ze de snelste auteur is die ik ken, weet ik ook dat haar boeken altijd goed zijn en tegelijkertijd lekker weglezen. Regelmatig gaan die twee niet hand in hand: het is of een lekkere page turner of een onwijs goed boek waar je langer over doet. Beide zijn geweldig. Maar Jodi Picoult is een van de beste en meest betrouwbare schrijvers als het gaat om het verenigen van beide zaligheden van lezen. En ze zoekt ook altijd haar creatieve mogelijkheden op. In dit boek schrijft ze bijvoorbeeld van achter naar voren in tijd. Een gijzelingssituatie in een aborutus kliniek, waarbij de dochter en zus van de onderhandelaar twee van de gijzelaars zijn. A Spark of Light heeft een belangrijke trigger warning, over abortus – met grafische beschrijvingen. Weer een groot onderwerp, met zoveel nuance en kracht verteld oor Picoult. Ik heb ontzettend veel bewondering voor deze vrouw. Het boek is hier verkrijgbaar. Er is geen Nederlandse vertaling.
Colleen Hoover - All your perfects
Waar ik bij het vorige boek van Colleen Hoover enorm verrast was, was ik hier (misschien daardoor wel) teleurgesteld. Haar boeken zien er uit als chicklits. En wellicht is dat ook haar genre: liede en seks, samen met een zwaarder onderwerp om alle liefde en seks wat meer diepgang te geven (isn’t that life?). Maar ik weet door “It ends with us” dat Hoover meer is dan dat. Dat boek – ik schreef er uitgebreider over in deze blog (trigger warning voor huiselijk geweld en expliciete scenes) – heeft mij zoveel inzichten gegeven. All your Perfects komt (voor mij) net niet uit het chicklit/ligbedje-op-het-strand (ook echt zalig hoor) genre. En het zware onderwerp in dit boek is ook echt niet weg te wuiven. Er is een trigger warning/ aanrader voor iedereen die worstelt met onvruchtbaarheid. De hoofdpersoon kan geen kindjes krijgen. Een hartwringend verhaal over haar zware pad en het effect op haar relatie. All your perfects is hier verkrijgbaar. De mooie vertaling “Mijn belofte aan jou” vind je hier.
Jodi Picoult - Wish you were here
Een bevestiging van het feit dat Jodi Picoult sneller schrijft dan de wind. Wish you were here gaat over de covid pandemie en kwam uit in november 2021! De hoofdpersoon heeft een reis geboek naar Galapagos, met haar liefde. Maar die werkt in een NYC ziekenhuis en als de pandemie haar slag slaat moet hij blijven. Hij verzekert haar dat ze alsnog op hun droomreis moet gaan. Ze twijfelt, natuurlijk. Als ze in het paradijs aankomt is niks zoals ze had verwacht of gehoopt. Ze zit vast, op een eiland zonder wifi, waar alles gesloten is en waar ze niet weg kan. Het was voor mij geen life altering boek, maar het heeft een hele verrassende wending en het is geweldig om te lezen voor iedereen die naar de Galapagos wil of is geweest. Daarnaast is het een zalige weglezer die absoluut een plekje verdient in mijn boekentips! Wish you were here is hier verkrijgbaar. Er is (nog) geen Nederlandse vertaling.
Matt Haig - How to stop time
How to stop time is in dit rijtje boekentips het boek dat de minste indruk op mij heeft gemaakt. Daarom staat het onderaan. Het is namelijk best een deprimerend boek. Het concept is echter fascinerend. De hoofdpersoon is al eeuwen in leven. Hij is een van de mensen die (onder de radar) niet onderhevig is aan de vlotte gangbare teloorgang van het menselijk bestaan. Hij leeft door de eeuwen heen, onder verschillende pseudoniemen en heeft daardoor een flinke hap geschiedenis en menselijke “ontwikkeling” doorstaan. Je zou denken dat dit een bepaald verheven perspectief geeft aan het leven. Maar als je daar eenzaam in bent is dat gebrek aan tijdelijkheid niets meer dan eenzaamheid. Echt verbinding aangaan met het leven en mensen en diep houden van zijn een last als jij eeuwig leeft en de de mensen om je heen niet. Waarom zou je het dan toch moeten lezen? Om stil te staan bij de waarde en schoonheid van de tijdelijkheid. How to stop time is hier verkrijgbaar. De Nederlandse vertaling “Het eeuwige leven” vind je hier.
ad: affiliate links