Bestaat duurzame mode?

De term duurzame mode is vast niemand ontgaan. Met duurzame mode wordt meestal bedoeld: kleding en accessoires die met respect voor mens en milieu gemaakt zijn. Maar het woord duurzaam wordt best gemakkelijk aangenomen door allerlei kledingmerken. Alle bedrijven snappen dat ze mee moeten met de tijd waarin we leven en daarmee de realiteit van de klimaatcrisis onder ogen moeten komen. De mode-industrie wordt bijna onevenaarbaar gedreven door tijdsgeest. Maar ook gekenmerkt door ernstige vervuiling. Door bewust te kiezen, als het gaat om de kleding die je koopt, kun je de impact op het klimaat verminderen. Maar bestaat er wel zoiets als duurzame mode?

Duurzame mode, bestaat dat eigenlijk wel?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, duurzame mode bestaat niet. Tenzij je het tweedehands koopt, bijvoorbeeld op een app als Vinted of Marktplaats of via een vintage- of kringloopwinkel, bestaat er geen duurzame mode. Wat bestaat er wel? Minder vervuilende, duurzamere kleding en tot op zekere hoogte, mode. Bij nieuwe producten betekent dat in eerste instantie dat je niet kiest voor mode, maar voor stijl. Tijdloze items die je met elkaar kunt combineren, decennia lang meegaan en niet onderhevig zijn aan modegrillen. Daarbij betekent het ook dat je kiest voor items die zijn geproduceerd op een manier die een minder negatieve impact heeft op het milieu en de maatschappij.

Het gaat dus om produceren op een manier die rekening houdt met de ecologische en sociale gevolgen van het complete productieproces. Met sociale gevolgen worden de arbeidsomstandigheden bedoeld van de mensen die de producten, in dit geval kleding, maken. Ecologische gevolgen omvatten onder andere het omgaan met grondstoffen, produceren, afval en dierenleed.

Wat kan de mode industrie doen?

De mode-industrie is een van de vervuilendste industrieΓ«n ter wereld. Kleding maken vereist veel grondstoffen (de materialen waarmee de kleding worden gemaakt), water en energie. Meestal worden ook chemicaliΓ«n toegevoegd die schadelijk zijn voor het milieu. Maar ook voor de mensen in de industrie zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd wat ze moeten zijn. Lange uren, gevaarlijke omstandigheden, heel ver reizen en lage lonen zijn geen uitzondering voor de arbeiders die kleding maken. Duurzamere mode houdt dus in dat er gekeken wordt naar de hele levenscyclus van een product. Er is aandacht voor het productieproces, tot en met de afvalfase. Dus ook of de producten recyclebaar en circulair zijn. Duurzaamheid en verantwoordelijkheid binnen de mode-industrie betekent dus bijdragen aan een beter milieu, betere arbeidsomstandigheden, minder dierenleed en een eerlijkere economie.

Hoe shop ik een duurzamere garderobe?

De belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen, als je een duurzamere garderobe wilt, zijn: heb ik het nodig? Kan het tweedehands? En zo nee, hoe koop ik het dan zo duurzaam en verantwoord mogelijk? Als je nieuw kiest is het belangrijk om te investeren in kwaliteitsvolle en tijdloze items die lange tijd zullen meegaan. Het overgrote deel van stukken in mijn garderobe gaat nu zo’n 5 tot 10 jaar mee: toen ik mij echt begon te verdiepen in milieu en klimaat. Natuurlijk heb ik met enige regelmaat een verkeerde inschatting gemaakt: dan dacht ik dat iets een duurzame investering was, maar bleek het niet zo te zijn. Je doet je best en je je leert steeds beter wat werkt. 

Maar hoe weet je nou wat β€œduurzamer nieuw” is?

Ieder kledingmerk heeft tegenwoordig een β€œduurzame collectie”. Hoe zie je door de bomen nog het wegkwijnende bos en weet je of iets echt is geproduceerd met aandacht en respect voor mens, dier en natuur? Dat antwoord is niet heel simpel, maar je kunt het wel achterhalen. Lees je in op de website of webshop van het merk: wat verstaan ze onder duurzaamheid? Wat betekent de claim voor het merk? Hoe hoog liggen de duurzame eisen? Wordt er gekeken naar materiaal, water- en landgebruik, dierenleed en mensenrechten? Het is echt de moeite waard om je favoriete merken onder de loep te nemen en recensies te lezen. Bijvoorbeeld over de kwaliteit en hoe lang items meegaan.

Een van de dingen die ik bijvoorbeeld altijd nieuw in plaats van tweedehands koop is lingerie. Dan vind ik het dus heel belangrijk om kwaliteitsvolle lingerie te kopen, maar ook duurzamer geproduceerd. Bijvoorbeeld van biologisch katoen, tencel of gerecyclede materialen. Ik vind het belangrijk dat er transparantie is over de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken. Ook duidelijkheid en openheid als het gaat om claims en termen vind ik belangrijk. Dus niet dat er zomaar de term β€œduurzaam” wordt geplakt op een item dat ietsje milieuvriendelijker is geproduceerd dan de andere producten. Maar dat er duidelijk bij staat hoeveel duurzamer het is geproduceerd. Ik wil bij ieder product, of het nu een trui, broek of dames slip is, kunnen zien wat het duurzaamheidsbeleid of plan is. Hoeveel procent gerecylde materialen bijvoorbeeld, of dat het biologische materialen zijn en of het plastic vrij verpakt en klimaatneutraal verzonden wordt. En dat de mensen die het hebben gemaakt respectvol worden behandeld en betaald. Dat vind ik niet alleen belangrijk voor mens en planeet, maar maakt het ook veel fijner om te dragen.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.