Ik krijg op Instagram, maar ook in real life regelmatig vragen als “eten je kinderen ook vegan?” en “wat als je kinderen plastic speelgoed willen?” Groen ouderschap is fantastisch uitvoerbaar als je baby super klein is en nog geen bewustzijn heeft over of je een wasbare luier en een tweedehands wolzijde romper aantrekt. Ook je dreumes zal nog niet echt nadenken over het feit dat het worstje op zijn bord van planten of van dieren is gemaakt en wat toch die grote gele M is, die overal in het straatbeeld opdoemt. Maar als je kinderen groter worden, meer leren over de wereld en over zichzelf en eigen keuzes willen gaan maken, hoe ga je dan om met bepaalde milieubewuste keuzes, wensen en voorkeuren?
Groen ouderschap
Groen ouderschap is een manier van opvoeden waarbij je milieubewuste keuzes maakt in alle verschillende facetten van de opvoeding. Denk dan bijvoorbeeld aan borstvoeding en plantaardige voeding, wasbare luiers, duurzamere of tweedehands kinderkleding, natuurlijke cometica, tweedehands meubels, houten speelgoed, plastic vrije gebruiksvoorwerpen. Maar ook dingen als milieuvriendelijker reizen en (jaar)feesten vieren en kinderen leren over hoe je goed voor de aarde kan zorgen. In De groene mama – het handboek voor groen ouderschap – komen al deze onderwerpen aan bod. En in mijn blog de 7 stappen van groen ouderschap, kun je meer lezen over hoe je deze manier van opvoeden kunt toepassen of integreren in je dagelijkse opvoeding.
Kinderen en eigen keuzes
De meisjes zijn nu 4 en 7 jaar. In de zomer tikken ze de 5 en 8 aan. Het gaat zo ontzettend hard. Ik ben onwijs trots op mijn lieve kroost. Op wie ze zijn, hoe ze zich ontwikkelen, hoe grappig en slim en lief ze zijn. En ook, hoe eigen ze zijn. Ze lijken in sommige opzichten veel op elkaar, maar wie ze beter leert kennen weet: dit zijn twee compleet verschillende kinderen. Niets minder dan een eer voor mij als moeder om te mogen zien gebeuren. En soms ook ingewikkeld. Dit herkent vast iedere ouder of verzorger: elk kind vraagt om een andere benadering. Soms is het een kleine nuancering, soms is het gewoon een compleet andere aanpak. Terwijl mijn kinderen zichzelf leren kennen, doe ik mee: ik leer iedere dag meer over wie ze (aan het worden) zijn. En dat blijft altijd in beweging en ontwikkeling. Ze krijgen steeds meer hun eigen voorkeuren, wensen, smaak en mening. Hoe gaat dat samen met groen ouderschap?
Groen ouderschap en struikelen op je groene pad
Iedereen gaat zijn eigen groene pad. Zo ook mijn kinderen. Vanaf de geboorte heb ik zoveel mogelijk voorgeleefd hoe je goed voor de aarde kunt zorgen. Isaya leerde, toen Alela werd geboren, waarom we kozen voor wasbare luiers in plaats van wegwerp. Ze gaan van kleins af aan mee naar de kringloopwinkel als we spullen nodig hebben. Ik legde tijdens het koken uit waarom we geen dieren eten maar planten. Als ze graag iets wilden hebben, maak ik eerst samen met ze een zoekopdracht aan op Marktplaats en gaan ze mee in de bakfiets als we het gaan ophalen elders in de stad. Ze zien mij al jaren zelf ecologische schoonmaak- en (af)wasmiddelen maken en helpen hier graag bij. En ga zo maar door. Ik ben echt geen groene guru. Ik struikel regelmatig over mijn eigen groene pad. Omdat ik veel klim, koop ik bijvoorbeeld soms minder duurzame sportkleding, omdat van klimmen je kleding relatief snel beschadigt en dan ga ik maar voor een goedkope, maar minder duurzame legging, of een niet bio maar wel comfortabele sporttop of bh zonder beugel. Ook komen er door mijn werk soms meer nieuwe spullen het huis in dan eigenlijk nodig is. Maar er is een groene basis. En van daaruit kan mijn kroost nog meer van de wereld gaan ontdekken en wat ze hier zelf eigenlijk voor keuzes in willen maken.
Eenhoornonderbroeken en vegan omelet
Isaya heeft nu bijvoorbeeld zakgeld en mag zelf bepalen wat ze hiermee koopt. Dat zijn echt geen houten Holztiger diertjes. Daar heeft ze er genoeg van. Ze koopt van haar zakgeld LOL boekjes over makeup en fashion, met stickers en plastic gelpennen. En ze is er dolblij mee. En sinds de scheiding komen ze zo nu en dan thuis met kleding die ik niet perse voor ze zou hebben gekozen, omdat het niet van biologische of gerecyclede materialen is. Maar het staat ze wel super mooi natuurlijk en ze hebben het zelf uitgekozen bij hun andere ouder. Dus ik ben net zo enthousiast over de jurkjes, leggings en meisjes ondergoed vol eenhoorns en panterprintjes als zij dat zijn. Ik vind het belangrijker dat ze zich in allebei de huishoudens vrij voelen, dan dat alles duurzaam is. Bij mijn ex zijn ze bijvoorbeeld vegetarisch gaan eten. Een paar weken geleden kwamen de meisjes thuis met de boodschap dat ze nu dol zijn op ei. Ik eet veganistisch dus koop geen dierlijke producten, maar heb toen verschillende soorten vegan omelet gekocht. Ik ben gaan bakken tot ik een plantaardige variant heb gevonden voor ei die de meisjes net zo lekker vinden als de dierlijke variant. Zo kunnen ze in allebei de huizen blijven genieten van iets dat ze hebben ontdekt, zonder dat mijn ex of ik voor ons belangrijke overtuigingen over boord moeten gooien. En ook belangrijk: zonder dat de kinderen het gevoel krijgen dat het een beter is dan het ander. Ze krijgen gewoon verschillende perspectieven mee en leren hier uiteindelijk hun eigen weg in vinden.
De klimaatcrisis en ik- bewustzijn
Ik hoor mijn mede-klimaatactivisten nu denken “ja, maar er is een klimaatcrisis”. Dat is ook zo. En natuurlijk hoop ik dat we met z’n allen milieubewuste kinderen opvoeden voor de toekomst. En daar hoort een groene benadering van het ouderschap bij. Hoe meer de temperaturen gaan stijgen, hoe driftiger en onvoorspelbaarder het klimaat en de natuur hierop gaan reageren, hoe minder keuzes we allemaal zullen hebben. Dus ook mijn kinderen. Ik wil ze daarom altijd groene opties blijven voorleven en mijn liefde voor de natuur blijven uitlichten. Maar tegelijkertijd wil ik ze binnen de vrijheid die ze nu hebben, om zich te ontwikkelen, zoveel mogelijk de ruimte en het vertrouwen geven om dit te doen. Want alleen vanuit een krachtig en goed ontwikkeld ik-bewustzijn kun je later keuzes maken die jezelf, de mensen van wie je houdt en de planeet ten goede komen.
advertentie