Een nieuw jaar met nieuwe milieudoelen. Ik eet geen vlees en andere dierlijke producten, heb al 7,5 jaar niet gevlogen, rijd geen auto en kies zoveel mogelijk voor plastic vrij en duurzaam geproduceerd als ik nieuwe dingen koop. Maar dat betekent niet dat ik niet af en toe van de groene wagen val. Dit jaar wil ik afval scheiden en 5 minuten per dag douchen weer actief oppakken. En die verwarming, die moet echt niet hoger dan 19 graden. Voor de planeet, maar ook mijn portemonnee. De energietarieven beginnen weer de stijgen en dus loont het om nu je tarieven in een nieuw energiecontract 3 jaar vast te leggen. Ook wil ik structureel blijven leren en informeren over alles rondom klimaat, milieu en energie. Vorige maand schreef ik in dat kader al een blog over de overbelasting van het energienet. Deze maand duik ik in de salderingsregeling voor zonnepanelen. De voorwaarden voor zonnepanelenbezitters worden steeds ongunstiger, en dat uit zich onder andere in de afschaffing van de salderingsregeling. Wat is dat eigenlijk, en waarom wil men die afschaffen?
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is in het leven geroepen om mensen te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Het is een financieel gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen. De regeling houdt in dat je de stroom die je zelf opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het elektriciteitsnet kunt wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Daardoor hoef je voor die stroom niet te betalen. Op zonnige dagen wek je immers doorgaans aanzienlijk meer stroom op dan je verbruikt, maar op donkere dagen wek je maar heel weinig op, waardoor je meer verbruikt dan je opwekt. Om toch van de door jou opgewekte stroom te kunnen profiteren, is er de mogelijkheid om te salderen. Dat zorgt voor een lage stroomrekening voor zonnepaneleneigenaren.
Waarom wil men de salderingsregeling afschaffen?
Helaas is niet iedereen even blij met de salderingsregeling en bestaan er verschillende redenen waarom de overheid de salderingsregeling wil afbouwen. Voor de overheid zelf levert het hoge kosten op, want die loopt op deze manier energiebelasting en btw mis. Dit maakt het op zijn beurt weer moeilijker om andere verduurzamingsregelingen te financieren. Daar komt bij dat de salderingsregeling vooral ten goede komt van huishoudens met voldoende geld en ruimte om zonnepanelen aan te schaffen. Mensen zonder zonnepanelen draaien juist indirect op voor de kosten van de regeling omdat deze voor hogere energietarieven zorgt. Bovendien zorgt de toename van privaat opgewekte zonne-energie die teruggeleverd wordt voor overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat kan, zeker op zonnige dagen, tot spanningsproblemen leiden. Door de salderingsregeling af te schaffen, wil de overheid mensen stimuleren om opgewekte stroom direct zelf te gebruiken of op te slaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij.
Wat merk je van de afschaffing van de regeling?
Per 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling in één keer stopgezet. Natuurlijk gaan zonnepaneleneigenaren dat merken. Dat zal vooral in de energierekening zijn, want opeens ben je meer kwijt aan stroom die je afgenomen hebt van het net. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt daardoor langer. Het is dus zaak om, zo snel mogelijk, maar zeker vanaf 1 januari 2027 slimmer om te gaan met de energie die je zelf opwekt. Laat grote stroomverbruikers zoals wasdrogers overdag draaien en overweeg te investeren in een thuisbatterij waarin je zelf opgewekte stroom kunt opslaan. Deze zijn nog behoorlijk prijzig, maar hopelijk dalen die prijzen naar mate het afschaffen van de salderingsregeling dichterbij komt.
De afschaffing van de salderingsregeling maakt het ook meteen minder aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen als gevolg van de langere terugverdientijd. Toch kan het nog steeds lonen. Als het dan misschien in mindere mate voor de portemonnee het geval is, dan blijft het in ieder geval nog een goede, duurzame keuze met het oog op het milieu. Onze planeet moet nog lang gezond en groen blijven voor onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen…. De keuzes die we vandaag maken, zullen hun toekomst bepalen.
Welke milieudoelen heb jij voor 2025?
Meer inspiratie opdoen? Lees dan eens deze blog over milieudoelen stellen!
ad